Sufleu de cascaval cu sunca si curry

Este o reteta simpla, iar preparatul este pufos, usor, foarte gustos si interesant aromat de la praful de curry.
Sufleu de cascaval cu sunca si curry - Sufleu de cascaval cu sunca si curry 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
400 g sunca, taiata cubulete mici
400 g cascaval, ras pe razatoarea mare
8 oua, separate
3 linguri cu varf de faina
sare
piper alb, macinat
2 lingurite de praf de curry
400 g smantana de gatit (32% grasime)

Instructiuni:
Se bat bine galbenusurile cu sare, curry si piper, cu un tel in forma de para. Se adauga treptat smantana, batand continuu, apoi faina, cate o lingura odata.
Se adauga apoi cascavalul ras si cubuletele de sunca si se amesteca bine.

Se bat albusurile spuna, cu mixerul, pana ce se intaresc (daca se intoarce vasul, albusurile raman in interior, fara sa alunece). Se adauga apoi albusurile la mixtura de galbenusuri, amestecand de jos in sus, pana ce sunt bine incorporate.

Se unge cu unt o forma mare, de sticla termorezistenta. Se toarna compozitia in forma si se coace la cuptor, la foc potrivit (180 – 190 °C) timp de 45 de minute, sau pana cand sufleul este crescut si rumenit in toata masa (se observa prin forma de sticla). Daca se rumeneste prea tare la suprafata se acopera cu o bucata de folie metalica, sau cu hartie pergament. Se scoate sufleul si se lasa sa se raceasca cateva minute, pe un grilaj metalic.
Se desprind marginile usurel, folosind un cutit ascutit, cu lama subtire. Se scoate sufleul prin rasturnare, se feliaza si se serveste. Se serveste fierbinte ca atare, sau presarat cu branza Parmesan si cu un sos rece de smantana cu putina verdeata tocata, sare si piper alb.

    • Radu Popovici spune:

      @alinutzika: Au trecut mai bine de doi ani si jumatate de cand l-am facut, dar mi-l amintesc si acum. Bun de tot. 🙂

  1. Radu Popovici spune:

    @mihai2206: Pot intelege curiozitatea. Din cauza ei am incercat si eu chestiile alea prajite, dar si fiindca erau crocante si uscate. Chestii “suculente” si gelatinoase n-as incerca…buah!

  2. mihai2206 spune:

    @Radu: Sunt convins ca au intrat in alimentatie din lipa altor surse proteice. Eu recunosc ca as face-o in principal de curiozitate. Dupa asta, daca as face o pasiune pentru ele, ceea ce nu prea cred, ar fi vai de ei de greieri :))

  3. mihai2206 spune:

    @Radu: Trebuie sa recunosc ca, in afara de oua cu embrioni, care am inteles ca sunt sport national in Vietnam, carne cruda si oualele alea preistorice… in rest as incerca din tot ce ai enumerat tu acolo 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Eu am gustat odata 1 greiere si 1 vierme, ambele prajite, si aveau gust de proteina rumenita si prajita, adica au fost OK. Dar nu as manca asa ceva decat daca mi-ar fi foarte-foarte foame. De fapt cred ca au intrat in alimentatie in perioadele de foamete din trecut.

  4. andra spune:

    radu, avem o mancare cam nesanatoasa, asta ai spus-o si in articolul “Ce inseamna o bucatarie nationala” si in multe alte locuri. Mi-aduc aminte de reteta lui Pastorel, cea de cozonac, care continea 50 de oua… moartea ficatului!
    Oricum, nu degeaba multi romani au inceput sa se orienteze catre bucatariile mediteraneene si asiatice. Cei cu capul pe umeri cauta variante de diete sanatoase, fara sa accepte compromisuri la capitolul gust-aroma. Totusi, din cand in cand, pe mine cel putin, ma apuca dorul dupa ceva neaos, romanesc. De pilda aceasta reteta. Sunt constienta ca are si cascaval, si smantana, si oua, dar imi face pofta. Astfel de retete au scuza ca arata bine si sunt delicioase.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Toti traim aceeasi senzatie de dor dupa mancarurile cu care am fost crescuti. Putem insa ca, macar partial, sa adoptam o dieta mai inteligenta si sa invatam nu doar sa gatim corect, ci si sa ne hranim corect.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai: Daca vrei exemple negative iti pot oferi cateva: soareci, creieri, viermi, serpi, intestine, oua cu embrioane, cuiburi de randunica, oua vechi de ani de zile, creier de maimuta, carne cruda de cal etc. Daca crezi ca noi mancam carne grasa, suntem copii pe langa filipinezi. Insa asiaticii au si multe retete senzationale, care arata excelent si sunt sanatoase. Eu prefer sa ma profilez pe acestea din urma.

  5. mihai2206 spune:

    @Radu: Ai mare dreptate, din pacate. In bucataria europeana functioneaza perfect vorba cu “ce e bun ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa”. Cam asa stim noi europenii sa gatim gustos: oua, mult unt, multa smantana, branzeturi fermentate… Noroc ca ne-ai mai luminat tu cu bucataria asiatica!

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Au si asiaticii pacatele lor culinare, uneori mananca niste chestii de nu-mi vine nici sa ma uit la ele. Dar, in general, bucataria lor ofera variante mai sanatoase.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Ai fara indoiala dreptate… dar eu cred ca nu poti obtine ceva de calitate facand rabat la ingrediente. Asta este bucataria europeana, mai toate preparatele cu adevarat gustoase sunt bombe calorice, iar in ce priveste categoria budinci-sufleuri, nici nu cred ca poti face mare lucru, nu ai cum renunta la oua si smantana.

  6. brindusa spune:

    Bravo, Radu! Cred ca este prima reteta de acest tip (in cuptor) pe care o vad aici si pot spune ca ai reusit-o! Abia astept sa vad ce mai urmeaza.

  7. Elena Toma spune:

    Normal ca nu se compara… Eram foarte sigura de asta, dar m-a surprins gustul si “aroma” iute si putin camforata. Exact asta m-a izbit cand am desfacut punga. Am pus repede in borcan etans, sa nu se piarda aceasta calitate. Punga cu frunze uscate de curry este intacta inca.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Nici frunzele de curry uscate nu se compara cu cele proaspete. Am si eu, am luat de la Bruxelles, dar nu sunt multumit de ele. Sunt sarace ca aroma. 🙁

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Hmm… pai este cam aceeasi situatie ca ghimbirul pudra fata de cel proaspat. Adica cele doua stari nu seamana deloc. Am adus galangal proaspat din Cambodgia, dar l-am terminat demult. La gust este picant si camforat si are o consistenta mai dura decat ghimbirul. Este foarte interesant. Mai exista inca doua plante asemanatoare, galangal mic si degetarita. Nici astea nu se aduc pe la noi…

  8. Elena Toma spune:

    De la Ki-life din Piata Amzei. O punga de 100 g – 7,6 ron, dar merita zic eu. Am mai luat si o punga cu frunze uscate de curry… Am facut aprovizionarea.

  9. Elena Toma spune:

    M-ai dat gata, mai ales ca nu are multa faina. Trebuie sa incerc neaparat sufleul aromat cu pudra de curry. Eu am facut conopida cu aceasta si cu galangal si a fost minunata. Deci se poate folosi si in combinatie cu branzeturi… Ma bucur. Un weekend asa cum iti doresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.