Este o reteta simpla, iar preparatul este pufos, usor, foarte gustos si interesant aromat de la praful de curry.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
400 g sunca, taiata cubulete mici
400 g cascaval, ras pe razatoarea mare
8 oua, separate
3 linguri cu varf de faina
sare
piper alb, macinat
2 lingurite de praf de curry
400 g smantana de gatit (32% grasime)
Instructiuni:
Se bat bine galbenusurile cu sare, curry si piper, cu un tel in forma de para. Se adauga treptat smantana, batand continuu, apoi faina, cate o lingura odata.
Se adauga apoi cascavalul ras si cubuletele de sunca si se amesteca bine.
Se bat albusurile spuna, cu mixerul, pana ce se intaresc (daca se intoarce vasul, albusurile raman in interior, fara sa alunece). Se adauga apoi albusurile la mixtura de galbenusuri, amestecand de jos in sus, pana ce sunt bine incorporate.
Se unge cu unt o forma mare, de sticla termorezistenta. Se toarna compozitia in forma si se coace la cuptor, la foc potrivit (180 – 190 °C) timp de 45 de minute, sau pana cand sufleul este crescut si rumenit in toata masa (se observa prin forma de sticla). Daca se rumeneste prea tare la suprafata se acopera cu o bucata de folie metalica, sau cu hartie pergament. Se scoate sufleul si se lasa sa se raceasca cateva minute, pe un grilaj metalic.
Se desprind marginile usurel, folosind un cutit ascutit, cu lama subtire. Se scoate sufleul prin rasturnare, se feliaza si se serveste. Se serveste fierbinte ca atare, sau presarat cu branza Parmesan si cu un sos rece de smantana cu putina verdeata tocata, sare si piper alb.
arata perfect!
@alinutzika: Au trecut mai bine de doi ani si jumatate de cand l-am facut, dar mi-l amintesc si acum. Bun de tot. 🙂
Radu, cand am zis prima, ma refeream la sufleuri, dulciuri, din astea coapte la cuptor.
@brindusa: Asa da, ai dreptate. A fost o experienta placuta si o voi repeta.
@mihai2206: Pot intelege curiozitatea. Din cauza ei am incercat si eu chestiile alea prajite, dar si fiindca erau crocante si uscate. Chestii “suculente” si gelatinoase n-as incerca…buah!
@Radu: Sunt convins ca au intrat in alimentatie din lipa altor surse proteice. Eu recunosc ca as face-o in principal de curiozitate. Dupa asta, daca as face o pasiune pentru ele, ceea ce nu prea cred, ar fi vai de ei de greieri :))
@Radu: Trebuie sa recunosc ca, in afara de oua cu embrioni, care am inteles ca sunt sport national in Vietnam, carne cruda si oualele alea preistorice… in rest as incerca din tot ce ai enumerat tu acolo 🙂
@mihai2206: Eu am gustat odata 1 greiere si 1 vierme, ambele prajite, si aveau gust de proteina rumenita si prajita, adica au fost OK. Dar nu as manca asa ceva decat daca mi-ar fi foarte-foarte foame. De fapt cred ca au intrat in alimentatie in perioadele de foamete din trecut.
radu, avem o mancare cam nesanatoasa, asta ai spus-o si in articolul “Ce inseamna o bucatarie nationala” si in multe alte locuri. Mi-aduc aminte de reteta lui Pastorel, cea de cozonac, care continea 50 de oua… moartea ficatului!
Oricum, nu degeaba multi romani au inceput sa se orienteze catre bucatariile mediteraneene si asiatice. Cei cu capul pe umeri cauta variante de diete sanatoase, fara sa accepte compromisuri la capitolul gust-aroma. Totusi, din cand in cand, pe mine cel putin, ma apuca dorul dupa ceva neaos, romanesc. De pilda aceasta reteta. Sunt constienta ca are si cascaval, si smantana, si oua, dar imi face pofta. Astfel de retete au scuza ca arata bine si sunt delicioase.
@andra: Toti traim aceeasi senzatie de dor dupa mancarurile cu care am fost crescuti. Putem insa ca, macar partial, sa adoptam o dieta mai inteligenta si sa invatam nu doar sa gatim corect, ci si sa ne hranim corect.
@Radu: Serios? Poate ar trebui sa ne dai niste exemple de “asa nu” si de pe acolo. Sa ne mai treaca complexele! 🙂
@mihai: Daca vrei exemple negative iti pot oferi cateva: soareci, creieri, viermi, serpi, intestine, oua cu embrioane, cuiburi de randunica, oua vechi de ani de zile, creier de maimuta, carne cruda de cal etc. Daca crezi ca noi mancam carne grasa, suntem copii pe langa filipinezi. Insa asiaticii au si multe retete senzationale, care arata excelent si sunt sanatoase. Eu prefer sa ma profilez pe acestea din urma.
@Radu: Ai mare dreptate, din pacate. In bucataria europeana functioneaza perfect vorba cu “ce e bun ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa”. Cam asa stim noi europenii sa gatim gustos: oua, mult unt, multa smantana, branzeturi fermentate… Noroc ca ne-ai mai luminat tu cu bucataria asiatica!
@mihai2206: Au si asiaticii pacatele lor culinare, uneori mananca niste chestii de nu-mi vine nici sa ma uit la ele. Dar, in general, bucataria lor ofera variante mai sanatoase.
Uuu… Trebuie sa fie foarte bun. E o mica bomba calorica, dar sunt sigur ca merita sa ne mai infundam putin coronarele cu el! 🙂
@mihai2206: Ai fara indoiala dreptate… dar eu cred ca nu poti obtine ceva de calitate facand rabat la ingrediente. Asta este bucataria europeana, mai toate preparatele cu adevarat gustoase sunt bombe calorice, iar in ce priveste categoria budinci-sufleuri, nici nu cred ca poti face mare lucru, nu ai cum renunta la oua si smantana.
Bravo, Radu! Cred ca este prima reteta de acest tip (in cuptor) pe care o vad aici si pot spune ca ai reusit-o! Abia astept sa vad ce mai urmeaza.
@brindusa: Nu este prima. Nu vreau sa enumar frigaruile, fripte sub grill, dar, de pilda Arroz al horno, Biryani de pui, Croque Monsierur si multe altele. Sau te referi doar la preparate de tip budinca / sufleu?
Normal ca nu se compara… Eram foarte sigura de asta, dar m-a surprins gustul si “aroma” iute si putin camforata. Exact asta m-a izbit cand am desfacut punga. Am pus repede in borcan etans, sa nu se piarda aceasta calitate. Punga cu frunze uscate de curry este intacta inca.
@Elena Toma: Nici frunzele de curry uscate nu se compara cu cele proaspete. Am si eu, am luat de la Bruxelles, dar nu sunt multumit de ele. Sunt sarace ca aroma. 🙁
Da, este pudra galangalul. Doar nu credeai ca este proaspat! As fi vrut eu…
@Elena Toma: Hmm… pai este cam aceeasi situatie ca ghimbirul pudra fata de cel proaspat. Adica cele doua stari nu seamana deloc. Am adus galangal proaspat din Cambodgia, dar l-am terminat demult. La gust este picant si camforat si are o consistenta mai dura decat ghimbirul. Este foarte interesant. Mai exista inca doua plante asemanatoare, galangal mic si degetarita. Nici astea nu se aduc pe la noi…
Ce sufleu frumusel. Zici ca este cozonac! Cred ca ai un cuptor foarte bun. 🙂
@andra: Cuptorul este foarte bun, dar nici bucatarul nu-i de lepadat! 🙂
Ce bine arata!
Fac si eu, ca imi ploua-n gura.
De la Ki-life din Piata Amzei. O punga de 100 g – 7,6 ron, dar merita zic eu. Am mai luat si o punga cu frunze uscate de curry… Am facut aprovizionarea.
@Elena Toma: Presupun ca galangalul este si el uscat…
@Corina: Este primul meu sufleu. Asa-i ca-i frumusel? 🙂
M-ai dat gata, mai ales ca nu are multa faina. Trebuie sa incerc neaparat sufleul aromat cu pudra de curry. Eu am facut conopida cu aceasta si cu galangal si a fost minunata. Deci se poate folosi si in combinatie cu branzeturi… Ma bucur. Un weekend asa cum iti doresti!
@Elena Toma: Unde ai gasit galangal in Romania? Sau este luat de undeva din strainatate?