Sunday Grilling – 8 iulie 2012 – urmare

Duminică 8 iulie 2012. Adică ieri. 36°C, adică extrem de cald. Pe intima şi plăcuta terasă de la Antique Bistro & Wines, în plin centru al Bucureştiului, pe str. Mihail Eminescu nr. 33, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a evenimentului cultural interactiv „Sunday Grilling”.
Sunday Grilling2 00 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 1 - Retetele lui Radu

Partenerii şi colaboratorii
Ca de obicei, evenimentul a fost o colaborare între campinggrill.ro, care a pus la dispoziţia mea excelentele grătare pe gaz Ascona şi Porto şi Bistro Antique & Wines, care a oferit spaţiul, băuturile şi personalul.
Sunday Grilling2 01 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 2 - Retetele lui Radu
Au fost prezenţi, ca invitaţi ai mei, domnii Mihai Pană şi Mihai Ciocan, producători de brânzeturi, care au oferit publicului câteva excelente tipuri de brânzeturi proaspete şi maturate şi domnul Costel Clipescu, un excelent bucătar (v-am mai pomenit eu de el, căci în 2009 am făcut în restaurantul său practica de două luni necesară obţinerii diplomei de bucătar).
Pregătirea evenimentului
Beneficiind de experienţa anterioară, am organizat altfel atât evenimentul cât şi munca din spatele acestuia. Ştiam că va fi extrem de cald, că o parte din timp se va lucra în plin soare, că grătarele ating temperaturi de 300 °C şi că, de ceva vreme, nu mai am 18 ani; a trebuit să ţin cont de toate acestea şi să acţionez în consecinţă.
Sunday Grilling2 02 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 3 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 03 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 4 - Retetele lui Radu
În primul rând, mi-am luat un tovarăş de lucru, pe mai-sus-amintitul Costel Clipescu. La experienţa sa, Costel se mişcă de trei ori mai repede ca mine, găteşte perfect şi este extrem de eficient, aşa că participarea sa a contat mult pentru mine.
Sunday Grilling2 04 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 5 - Retetele lui Radu
Sâmbătă am făcut aprovizionarea şi 80% dintre pregătiri (marinarea frigăruilor, a cărnii de porc, cartofilor şi a merelor, prepararea unei părţi dintre sosuri, a unturilor compozite etc.), iar duminică dimineaţa am montat frigăruile, am umplut ciupercile etc.
Sunday Grilling2 05 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 6 - Retetele lui Radu
„Călări” pe grătare
Faţă de ediţia anterioară, la care am fost ajutat de câteva persoane din public, de data aceasta, deşi eram pregătit să fac faţă unei eventuale cereri a cuiva de a încerca grătarele, nu a mai fost nevoie de alt ajutor, căci prietenul Costel şi cu mine eram deja prea de ajuns.
Sunday Grilling2 06 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 7 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 07 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 8 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 08 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 9 - Retetele lui Radu
Am putut să vorbesc mai liber, fără să trebuiască să mă gândesc în acelaşi timp dacă este timpul să întorc carnea sau dacă trebuie să schimb temperatura grătarelor, şi am avut, de asemenea, mai mult timp la dispoziţie să interacţionez cu „musafirii”. Am putut discuta cu fiecare în parte, am glumit, le-am răspuns la întrebări, am schimbat păreri etc.
Sunday Grilling2 09 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 10 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 10 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 11 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 11 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 12 - Retetele lui Radu
Partea de interactivitate nu s-a oprit însă aici. Dl. Mihai Ciocan a povestit câte ceva despre brânzeturile din farfurii şi a răspuns întrebărilor adresate, iar oaspeţii care au dorit să afle mai multe despre grătare şi modul lor de lucru s-au putut apropia de „bucătăria” noastră şi au putut observa totul pe îndelete. Practic, s-a gătit aproape totul sub ochii lor, şi se pare că acest concept are succes.
Sunday Grilling2 12 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 13 - Retetele lui Radu
Publicul
Am avut plăcuta surpriză ca, în ciuda concediilor şi a căldurii ucigătoare, terasa să fie din nou plină. Opt dintre cele 24 de persoane prezente bifaseră şi prima ediţie de „Sunday Grilling”; am primit, de asemenea, telefoane de la alte patru persoane care fuseseră la prima ediţie a evenimentului şi care şi-au exprimat regretul că sunt plecate în concediu şi nu pot veni, deşi şi-ar fi dorit să repete experienţa.
Sunday Grilling2 13 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 14 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 14 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 15 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 16 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 16 - Retetele lui Radu
Toate acestea arată faptul că evenimentele plac, că atmosfera este relaxată şi plăcută, că gătitul pe viu şi interactivitatea au succes, că meniurile sunt nu doar îndestulătoare, ci şi interesante, bine preparate şi bine combinate, că locul place şi că poveştile mele pot capta atenţia şi interesul participanţilor.
Sunday Grilling2 17 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 17 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 18 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 18 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 19 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 19 - Retetele lui Radu
De asemenea, cred că ideea unui invitat, cum au fost amicii mei „brânzari”, şi a unui co-bucătar, a fost foarte bună şi am de gând s-o repet ori de câte ori este posibil.
Sunday Grilling2 20 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 20 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 21 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 21 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 22 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 22 - Retetele lui Radu
Cred că fotografiile spun totul despre cum s-au simţit cei prezenţi.
Sunday Grilling2 23 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 23 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 24 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 24 - Retetele lui Radu
Meniul
Cum anunţasem iniţial, meniul a constat din cinci preparate şi trei pahare de vin alb şi rece.
Iată lista preparatelor:
Sunday Grilling2 26 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 25 - Retetele lui Radu
Branzeturi proaspete, servite cu paine prajita si sos dulce-de-iute
Sunday Grilling2 27 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 26 - Retetele lui Radu
Ciuperci la gratar, umplute cu pesto şi ricotta si servite cu sos răcoritor, de iaurt
Sunday Grilling2 28 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 27 - Retetele lui Radu
Frigarui de pui asiatice cu sos de arahide si orez salbatic
Sunday Grilling2 29 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 28 - Retetele lui Radu
Muschiulet de porc marinat si servit cu cartofi şi 3 sosuri diferite (unturi compozite)
Sunday Grilling2 30 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 29 - Retetele lui Radu
Mere marinate şi caramelizate, servite cu sos de stafide şi cu branzeturi maturate
Concluzie
Cred că evenimentul a fost şi mai bine organizat decât prima ediţie, atât în partea pregătitorare cât şi în desfăşurarea sa. Meniul a fost îndestulător şi bine adaptat caniculei. Deşi unii dintre oaspeţi au oftat, spunând că au mâncat prea mult, alţii au cerut suplimente. Până la urmă semnul succesului constă din farfuriile care s-au întors de la mese, de fiecare dată, goale. Ce plăcere mai mare poate avea un bucătar, decât să vadă că ce a pregătit place? Chestia cu „am mâncat prea mult” nu o pot considera o plângere, şi sper că sunteţi de acord cu mine.
Sunday Grilling2 25 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 30 - Retetele lui Radu
Am fost întrebat când va avea loc următoarea ediţie de „Sunday Grilling”. Cred că voi sări luna august, căci este, prin definiţie, o lună a concediilor şi a căldurii de cuptor. În septembrie însă, cu siguranţă voi relua seria evenimentelor, poate chiar mai des de o dată pe lună, funcţie şi de cum va evolua interesul publicului.


  • Radu Popovici spune:

   @Alex Farca: Dupa cum ti-ai dat seama, fotografiile nu sunt facute de mine, eu aveam altele pe cap, ci de un „meserias”. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @Eli: Multumesc. In ce priveste meniul, intotdeauna este loc de mai bine. Pe masura ce capat experienta lucrurile se vor imbunatati.

 1. Florian spune:

  Eu am participat in premiera la Sunday Grilling si pot sa spun fara nicio retinere ca am fost foarte placut impresionat. L-am admirat pe chef Costel pentru stoicismul cu care a suportat caldura celor doua surse nemiloase de ieri – soarele si gratarul si v-am apreciat „povestirile” si felul in care v-ati gasit timp pentru a trece pe la fiecare masa, pe la fiecare participant la eveniment. Ma intreb cum reusiti ca pentru 75 ron sa oferiti atatea: 5 feluri rafinate de mancare servite intr-o locatie placuta, invitati competenti, portii indestulatoarte chiar si cu supliment acolo unde unul sau altul dintre participanti a simtit nevoia (eu unul nu m-am abtinut sa cer inca o ciuperca), toate stropite cu un vin alb suficient de compatibil cu felurile de mancare servite. Organizare buna, eu unul nu am sesizat sincope sau ceva care sa ma deranjeze. Singurul element negativ a fost canicula de afara dar aici chiar nu ati avut cum sa interveniti 🙂
  Branzeturile invitatilor au fost foarte bune, sortimentul de branza proaspata mi s-a parut mai bun mai degraba in combinatie cu sosuri, decat simplu. Personal am apreciat ambele variante si cea cu sos dulce-de-iute (foarte bun) de la inceput si cea de la desert.
  Astept in concluzie cu mare interes doua lucruri: retele din aceasta editie (pe cele de la editia anterioara le-am gasit intamplator la fata locului) si data urmatorului eveniment.
  Felicitari !

  • Radu Popovici spune:

   @Florian: Ma bucur ca te-ai simtit bine, mai ales ca ai vrut sa participi si la evenimentul anterior, dar nu ai mai prins loc.
   Am putut oferi atatea lucruri la doar 75 lei fiindca Antique Bistro & Wines a pus la dispozitie, gratuit, localul si personalul, cei doi Mihai au oferit, tot gratuit, branzeturile, Recas si Oprisor au oferit, din nou gratuit, vinurile, iar campinggrill.ro, la fel, gratarele cu toate accesoriile necesare.
   Este greu sa combini atatea elemente disparate si improbabile intr-un eveniment unitar si de buna calitate. Eu as zice ca am reusit. Sa vedem, deci, ce aduce viitorul.

 2. memphis spune:

  Imi place mult ce vad. mai vad si o potriveala in farfurie: brinzeturi romanesti alaturi de sosul picant romanesc. Felicitari s-ar putea ca ceea ce faci tu sa conteze cindva. ma refer la planul educational despre care vorbesti adesea.

  • Radu Popovici spune:

   @memphis: Da, doua produse naturale autohtone in aceeasi farfurie. 🙂 Referitor la cea de-a doua parte a comentariului tau, si eu cred ca fiecare picatura conteaza in economia unui fluviu. Sper sa nu ma insel.

 3. cristi-j spune:

  deci nu au fost branzeturile de pe site-urile celor doua magazine ale celor doi invitati ? pacat, nu am gasit deloc informatii despre unde sunt produse si ce tipuri sunt.
  pe un site sunt 8 tipuri de branza frantuzeasca dar sunt cu denumire de origine controlata si facute in franta, nu cred ca pot fi facute in romania sub acelasi nume.
  pe celalalt site sunt branzeturi care par a fi facute in harghita de alt producator, dar nu frantuzesti (sunt foarte bune, le stiu de la targurile lunare, am si acum in frigider, si sunt si foarte bune la pret)

  scuze ca insist, eram curios pentru ca nu stiu multi producatori romani care sa faca branzeturi mai deosebite, diferite de cele traditionale romanesti, si doi producatori in plus era mare lucru. nu e nimic rau nici cu distribuitorii dar producatori ar fi fost si mai bine … hehehe

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Site-ul nu este actualizat, cel putin asa stiu eu. Sigur ca nu se poate afirma ca produc branza „X” din moment ce aceasta are DOC-ul. Se produce branza stil „X”, si exact asa este prezentata si comercializata.
   Apoi, este vorba despre o singura unitate de productie, nu despre doi producatori.
   Daca chiar vrei, iti pot transmite datele de contact ale lui Mihai Pana si te poti informa (eventual si aproviziona) direct de la sursa.

 4. MonkY spune:

  Felicitari pentru aceasta editie de Sunday Grilling! Desi a fost al naibii de cald, trebuie sa recunosc ca a meritat. Mancare buna, lume buna, gazde primitoare si o atmosfera relaxanta… S-a simtit prezenta unui chef ca ajutor la gratare (ocazie cu care multumim domnului Costel Clipescu), pentru ca a mers totul mult mai repede si mai eficient. In felul acesta l-am avut pe domnul Radu mai mult timp la dispozitie, pentru a-l chestiona in legatura cu retetele sau ingredientele. Si mai mult, nu au mai aparut „victime” ale caldurii. 🙂

  Branzeturile au fost excelente, insa cel mai mult (trebuie sa spun asta), mi-a placut sosul „dulce-de-iute”. La urmatoarea intalnire sigur o sa va deranjez cu o comanda.

  Desi am spus data trecuta ca nu sunt adeptul combinatiilor „dulce + sarat”, de data aceasta Dn-ul Radu a reusit sa ma convinga. Combinatia de branza maturata cu sosul dulce si merele a fost sublima!

  Imi place la nebunie ideea aceasta de a aduce si a face cunoscuti producatori sau distribuitori de produse bio, facute la noi in tara. Poate nu ar strica ceva articole pe tema acestor produse (o reclama de pe urma careia ar beneficia si dansii, dar si noi). Mai ales ca se gasesc din ce in ce mai greu cei care folosesc produse naturale 100%, sau in care conservantii au o pondere mai mare decat celelalte ingrediente.

  In concluzie, de data aceasta nu am gasit absolut nimic de reprosat (desi sunt mai carcotas din fire) si nu pot decat sa aplaud astfel de intalniri. Ma abonez deja la urmatoarea intalnire (daca ma mai primiti, desigur)!

  Respect!

  • Radu Popovici spune:

   @Monky: Ma bucur ca ti-a placut. Ti-am promis data trecuta ca voi remedia cele cateva observatii pe care le-ai avut. Te primim si data viitoare, fara nicio problema; o sa anunt din timp si data, si meniul si tot ce mai trebuie.

 5. Cami spune:

  Aducerea lui Costel cred ca a fost o mutare foarte buna. Avand un bucatar experimentat ca ajutor, cred ca ati avut suficient timp pentru a acorda atentie participantilor la eveniment. Presupun ca interactivitatea evenimentului a fost cea mai buna de pana acum. Asocierea prezentarii de branzeturi aduce, la randul sau, o schimbare binevenita si se potriveste foarte bine cu grillingul (sau ”gratareala”)
  Felul in care au evoluat aceste evenimente pana acum m-a surprins intr-un mod foarte placut. Cand citesti despre aceste evenimente fara a lua parte la ele poti ramane cu impresia gresita ca scopul lor este o prezentare de retete. Dar cind participi o data intelegi ca de fapt atentia este concentrata pe buna dispozitie a oaspetilor, iar modificarile facute de la o editie la alta mi-au intarit aceasta convingere.
  Desi cu o luna in urma mi-am propus sa particip la aceasta editie, lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum le planificam asa ca nu mi-a ramas decat sa ma uit la poze si sa citesc prezentarea evenimentului. Probabil ca ne revedem la urmatoarea editie.

  • Radu Popovici spune:

   @Cami: Tu stii bine, caci ai fost deja la doua editii desfasurate la Slanic, si de fiecare data ai profitat din plin de interactivitate. In septembrie va fi urmatoarea editie. Poate reusim sa ne revedem.

 6. cristi-j spune:

  am fost curios de branzeturi si am cautat sa vad despre invitatii tai ce tipuri produc si unde. am gasit ca sunt distribuitori de produse bio, nu producatori. e mai mult de-atat sau n-am gasit eu bine? branzeturile erau romanesti ?
  in rest felicitari, arata ca un eveniment de calitate !

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Sunt si distribuitori, dar si producatori, iar ce au adus acum este produs in Romania, dar in stil francez. De fapt, au reprodus branzeturi de marca, folosind tehnologia franceza si lapte romanesc. Imi plac mult branzeturile, dar nu pot sa afirm ca sunt vreun specialist. Nu cunosc „originalele”, dar ce s-a pus in farfurii a placut mult tuturor, iar combinatiile alese de mine au functionat foarte bine. Cum spuneam, s-a mancat absolut tot. 🙂

 7. Mirela Stanescu spune:

  Felicitari pentru actiune : grilling si anduranta. Banuiesc ca branzeturile alese au facut casa buna cu vinul si, bineinteles, cu preparatele facute la grill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.