Sunday Grilling – 8 iulie 2012 – urmare

Duminica 8 iulie 2012. Adica ieri. 36°C, adica extrem de cald. Pe intima si placuta terasa de la Antique Bistro & Wines, în plin centru al Bucurestiului, pe str. Mihail Eminescu nr. 33, s-a desfasurat cea de-a doua editie a evenimentului cultural interactiv „Sunday Grilling”.
Sunday Grilling2 00 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 1 - Retetele lui Radu

Partenerii si colaboratorii
Ca de obicei, evenimentul a fost o colaborare între campinggrill.ro, care a pus la dispozitia mea excelentele gratare pe gaz Ascona si Porto si Bistro Antique & Wines, care a oferit spatiul, bauturile si personalul.
Sunday Grilling2 01 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 2 - Retetele lui Radu
Au fost prezenti, ca invitati ai mei, domnii Mihai Pana si Mihai Ciocan, producatori de branzeturi, care au oferit publicului cateva excelente tipuri de branzeturi proaspete si maturate si domnul Costel Clipescu, un excelent bucatar (v-am mai pomenit eu de el, caci în 2009 am facut în restaurantul sau practica de doua luni necesara obtinerii diplomei de bucatar).
Pregatirea evenimentului
Beneficiind de experienta anterioara, am organizat altfel atat evenimentul cat si munca din spatele acestuia. Ştiam ca va fi extrem de cald, ca o parte din timp se va lucra în plin soare, ca gratarele ating temperaturi de 300 °C si ca, de ceva vreme, nu mai am 18 ani; a trebuit sa tin cont de toate acestea si sa actionez în consecinta.
Sunday Grilling2 02 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 3 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 03 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 4 - Retetele lui Radu
În primul rand, mi-am luat un tovaras de lucru, pe mai-sus-amintitul Costel Clipescu. La experienta sa, Costel se misca de trei ori mai repede ca mine, gateste perfect si este extrem de eficient, asa ca participarea sa a contat mult pentru mine.
Sunday Grilling2 04 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 5 - Retetele lui Radu
Sambata am facut aprovizionarea si 80% dintre pregatiri (marinarea frigaruilor, a carnii de porc, cartofilor si a merelor, prepararea unei parti dintre sosuri, a unturilor compozite etc.), iar duminica dimineata am montat frigaruile, am umplut ciupercile etc.
Sunday Grilling2 05 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 6 - Retetele lui Radu
„Calari” pe gratare
Fata de editia anterioara, la care am fost ajutat de cateva persoane din public, de data aceasta, desi eram pregatit sa fac fata unei eventuale cereri a cuiva de a încerca gratarele, nu a mai fost nevoie de alt ajutor, caci prietenul Costel si cu mine eram deja prea de ajuns.
Sunday Grilling2 06 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 7 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 07 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 8 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 08 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 9 - Retetele lui Radu
Am putut sa vorbesc mai liber, fara sa trebuiasca sa ma gandesc în acelasi timp daca este timpul sa întorc carnea sau daca trebuie sa schimb temperatura gratarelor, si am avut, de asemenea, mai mult timp la dispozitie sa interactionez cu „musafirii”. Am putut discuta cu fiecare în parte, am glumit, le-am raspuns la întrebari, am schimbat pareri etc.
Sunday Grilling2 09 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 10 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 10 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 11 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 11 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 12 - Retetele lui Radu
Partea de interactivitate nu s-a oprit însa aici. Dl. Mihai Ciocan a povestit cate ceva despre branzeturile din farfurii si a raspuns întrebarilor adresate, iar oaspetii care au dorit sa afle mai multe despre gratare si modul lor de lucru s-au putut apropia de „bucataria” noastra si au putut observa totul pe îndelete. Practic, s-a gatit aproape totul sub ochii lor, si se pare ca acest concept are succes.
Sunday Grilling2 12 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 13 - Retetele lui Radu
Publicul
Am avut placuta surpriza ca, în ciuda concediilor si a caldurii ucigatoare, terasa sa fie din nou plina. Opt dintre cele 24 de persoane prezente bifasera si prima editie de „Sunday Grilling”; am primit, de asemenea, telefoane de la alte patru persoane care fusesera la prima editie a evenimentului si care si-au exprimat regretul ca sunt plecate în concediu si nu pot veni, desi si-ar fi dorit sa repete experienta.
Sunday Grilling2 13 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 14 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 14 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 15 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 16 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 16 - Retetele lui Radu
Toate acestea arata faptul ca evenimentele plac, ca atmosfera este relaxata si placuta, ca gatitul pe viu si interactivitatea au succes, ca meniurile sunt nu doar îndestulatoare, ci si interesante, bine preparate si bine combinate, ca locul place si ca povestile mele pot capta atentia si interesul participantilor.
Sunday Grilling2 17 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 17 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 18 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 18 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 19 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 19 - Retetele lui Radu
De asemenea, cred ca ideea unui invitat, cum au fost amicii mei „branzari”, si a unui co-bucatar, a fost foarte buna si am de gand s-o repet ori de cate ori este posibil.
Sunday Grilling2 20 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 20 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 21 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 21 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 22 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 22 - Retetele lui Radu
Cred ca fotografiile spun totul despre cum s-au simtit cei prezenti.
Sunday Grilling2 23 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 23 - Retetele lui Radu
Sunday Grilling2 24 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 24 - Retetele lui Radu
Meniul
Cum anuntasem initial, meniul a constat din cinci preparate si trei pahare de vin alb si rece.
Iata lista preparatelor:
Sunday Grilling2 26 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 25 - Retetele lui Radu
Branzeturi proaspete, servite cu paine prajita si sos dulce-de-iute
Sunday Grilling2 27 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 26 - Retetele lui Radu
Ciuperci la gratar, umplute cu pesto si ricotta si servite cu sos racoritor, de iaurt
Sunday Grilling2 28 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 27 - Retetele lui Radu
Frigarui de pui asiatice cu sos de arahide si orez salbatic
Sunday Grilling2 29 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 28 - Retetele lui Radu
Muschiulet de porc marinat si servit cu cartofi si 3 sosuri diferite (unturi compozite)
Sunday Grilling2 30 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 29 - Retetele lui Radu
Mere marinate si caramelizate, servite cu sos de stafide si cu branzeturi maturate
Concluzie
Cred ca evenimentul a fost si mai bine organizat decat prima editie, atat în partea pregatitorare cat si în desfasurarea sa. Meniul a fost îndestulator si bine adaptat caniculei. Desi unii dintre oaspeti au oftat, spunand ca au mancat prea mult, altii au cerut suplimente. Pana la urma semnul succesului consta din farfuriile care s-au întors de la mese, de fiecare data, goale. Ce placere mai mare poate avea un bucatar, decat sa vada ca ce a pregatit place? Chestia cu „am mancat prea mult” nu o pot considera o plangere, si sper ca sunteti de acord cu mine.
Sunday Grilling2 25 - Sunday Grilling – 8 iulie 2012 - urmare 30 - Retetele lui Radu
Am fost întrebat cand va avea loc urmatoarea editie de „Sunday Grilling”. Cred ca voi sari luna august, caci este, prin definitie, o luna a concediilor si a caldurii de cuptor. În septembrie însa, cu siguranta voi relua seria evenimentelor, poate chiar mai des de o data pe luna, functie si de cum va evolua interesul publicului.

Un comentariu pe “Sunday Grilling – 8 iulie 2012 – urmare

    • Radu Popovici spune:

      @Alex Farca: Dupa cum ti-ai dat seama, fotografiile nu sunt facute de mine, eu aveam altele pe cap, ci de un “meserias”. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Eli: Multumesc. In ce priveste meniul, intotdeauna este loc de mai bine. Pe masura ce capat experienta lucrurile se vor imbunatati.

  1. Florian spune:

    Eu am participat in premiera la Sunday Grilling si pot sa spun fara nicio retinere ca am fost foarte placut impresionat. L-am admirat pe chef Costel pentru stoicismul cu care a suportat caldura celor doua surse nemiloase de ieri – soarele si gratarul si v-am apreciat “povestirile” si felul in care v-ati gasit timp pentru a trece pe la fiecare masa, pe la fiecare participant la eveniment. Ma intreb cum reusiti ca pentru 75 ron sa oferiti atatea: 5 feluri rafinate de mancare servite intr-o locatie placuta, invitati competenti, portii indestulatoarte chiar si cu supliment acolo unde unul sau altul dintre participanti a simtit nevoia (eu unul nu m-am abtinut sa cer inca o ciuperca), toate stropite cu un vin alb suficient de compatibil cu felurile de mancare servite. Organizare buna, eu unul nu am sesizat sincope sau ceva care sa ma deranjeze. Singurul element negativ a fost canicula de afara dar aici chiar nu ati avut cum sa interveniti 🙂
    Branzeturile invitatilor au fost foarte bune, sortimentul de branza proaspata mi s-a parut mai bun mai degraba in combinatie cu sosuri, decat simplu. Personal am apreciat ambele variante si cea cu sos dulce-de-iute (foarte bun) de la inceput si cea de la desert.
    Astept in concluzie cu mare interes doua lucruri: retele din aceasta editie (pe cele de la editia anterioara le-am gasit intamplator la fata locului) si data urmatorului eveniment.
    Felicitari !

    • Radu Popovici spune:

      @Florian: Ma bucur ca te-ai simtit bine, mai ales ca ai vrut sa participi si la evenimentul anterior, dar nu ai mai prins loc.
      Am putut oferi atatea lucruri la doar 75 lei fiindca Antique Bistro & Wines a pus la dispozitie, gratuit, localul si personalul, cei doi Mihai au oferit, tot gratuit, branzeturile, Recas si Oprisor au oferit, din nou gratuit, vinurile, iar campinggrill.ro, la fel, gratarele cu toate accesoriile necesare.
      Este greu sa combini atatea elemente disparate si improbabile intr-un eveniment unitar si de buna calitate. Eu as zice ca am reusit. Sa vedem, deci, ce aduce viitorul.

  2. memphis spune:

    Imi place mult ce vad. mai vad si o potriveala in farfurie: brinzeturi romanesti alaturi de sosul picant romanesc. Felicitari s-ar putea ca ceea ce faci tu sa conteze cindva. ma refer la planul educational despre care vorbesti adesea.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Da, doua produse naturale autohtone in aceeasi farfurie. 🙂 Referitor la cea de-a doua parte a comentariului tau, si eu cred ca fiecare picatura conteaza in economia unui fluviu. Sper sa nu ma insel.

  3. cristi-j spune:

    deci nu au fost branzeturile de pe site-urile celor doua magazine ale celor doi invitati ? pacat, nu am gasit deloc informatii despre unde sunt produse si ce tipuri sunt.
    pe un site sunt 8 tipuri de branza frantuzeasca dar sunt cu denumire de origine controlata si facute in franta, nu cred ca pot fi facute in romania sub acelasi nume.
    pe celalalt site sunt branzeturi care par a fi facute in harghita de alt producator, dar nu frantuzesti (sunt foarte bune, le stiu de la targurile lunare, am si acum in frigider, si sunt si foarte bune la pret)

    scuze ca insist, eram curios pentru ca nu stiu multi producatori romani care sa faca branzeturi mai deosebite, diferite de cele traditionale romanesti, si doi producatori in plus era mare lucru. nu e nimic rau nici cu distribuitorii dar producatori ar fi fost si mai bine … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Site-ul nu este actualizat, cel putin asa stiu eu. Sigur ca nu se poate afirma ca produc branza “X” din moment ce aceasta are DOC-ul. Se produce branza stil “X”, si exact asa este prezentata si comercializata.
      Apoi, este vorba despre o singura unitate de productie, nu despre doi producatori.
      Daca chiar vrei, iti pot transmite datele de contact ale lui Mihai Pana si te poti informa (eventual si aproviziona) direct de la sursa.

  4. MonkY spune:

    Felicitari pentru aceasta editie de Sunday Grilling! Desi a fost al naibii de cald, trebuie sa recunosc ca a meritat. Mancare buna, lume buna, gazde primitoare si o atmosfera relaxanta… S-a simtit prezenta unui chef ca ajutor la gratare (ocazie cu care multumim domnului Costel Clipescu), pentru ca a mers totul mult mai repede si mai eficient. In felul acesta l-am avut pe domnul Radu mai mult timp la dispozitie, pentru a-l chestiona in legatura cu retetele sau ingredientele. Si mai mult, nu au mai aparut “victime” ale caldurii. 🙂

    Branzeturile au fost excelente, insa cel mai mult (trebuie sa spun asta), mi-a placut sosul “dulce-de-iute”. La urmatoarea intalnire sigur o sa va deranjez cu o comanda.

    Desi am spus data trecuta ca nu sunt adeptul combinatiilor “dulce + sarat”, de data aceasta Dn-ul Radu a reusit sa ma convinga. Combinatia de branza maturata cu sosul dulce si merele a fost sublima!

    Imi place la nebunie ideea aceasta de a aduce si a face cunoscuti producatori sau distribuitori de produse bio, facute la noi in tara. Poate nu ar strica ceva articole pe tema acestor produse (o reclama de pe urma careia ar beneficia si dansii, dar si noi). Mai ales ca se gasesc din ce in ce mai greu cei care folosesc produse naturale 100%, sau in care conservantii au o pondere mai mare decat celelalte ingrediente.

    In concluzie, de data aceasta nu am gasit absolut nimic de reprosat (desi sunt mai carcotas din fire) si nu pot decat sa aplaud astfel de intalniri. Ma abonez deja la urmatoarea intalnire (daca ma mai primiti, desigur)!

    Respect!

    • Radu Popovici spune:

      @Monky: Ma bucur ca ti-a placut. Ti-am promis data trecuta ca voi remedia cele cateva observatii pe care le-ai avut. Te primim si data viitoare, fara nicio problema; o sa anunt din timp si data, si meniul si tot ce mai trebuie.

  5. Cami spune:

    Aducerea lui Costel cred ca a fost o mutare foarte buna. Avand un bucatar experimentat ca ajutor, cred ca ati avut suficient timp pentru a acorda atentie participantilor la eveniment. Presupun ca interactivitatea evenimentului a fost cea mai buna de pana acum. Asocierea prezentarii de branzeturi aduce, la randul sau, o schimbare binevenita si se potriveste foarte bine cu grillingul (sau ”gratareala”)
    Felul in care au evoluat aceste evenimente pana acum m-a surprins intr-un mod foarte placut. Cand citesti despre aceste evenimente fara a lua parte la ele poti ramane cu impresia gresita ca scopul lor este o prezentare de retete. Dar cind participi o data intelegi ca de fapt atentia este concentrata pe buna dispozitie a oaspetilor, iar modificarile facute de la o editie la alta mi-au intarit aceasta convingere.
    Desi cu o luna in urma mi-am propus sa particip la aceasta editie, lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum le planificam asa ca nu mi-a ramas decat sa ma uit la poze si sa citesc prezentarea evenimentului. Probabil ca ne revedem la urmatoarea editie.

    • Radu Popovici spune:

      @Cami: Tu stii bine, caci ai fost deja la doua editii desfasurate la Slanic, si de fiecare data ai profitat din plin de interactivitate. In septembrie va fi urmatoarea editie. Poate reusim sa ne revedem.

  6. cristi-j spune:

    am fost curios de branzeturi si am cautat sa vad despre invitatii tai ce tipuri produc si unde. am gasit ca sunt distribuitori de produse bio, nu producatori. e mai mult de-atat sau n-am gasit eu bine? branzeturile erau romanesti ?
    in rest felicitari, arata ca un eveniment de calitate !

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sunt si distribuitori, dar si producatori, iar ce au adus acum este produs in Romania, dar in stil francez. De fapt, au reprodus branzeturi de marca, folosind tehnologia franceza si lapte romanesc. Imi plac mult branzeturile, dar nu pot sa afirm ca sunt vreun specialist. Nu cunosc “originalele”, dar ce s-a pus in farfurii a placut mult tuturor, iar combinatiile alese de mine au functionat foarte bine. Cum spuneam, s-a mancat absolut tot. 🙂

  7. Mirela Stanescu spune:

    Felicitari pentru actiune : grilling si anduranta. Banuiesc ca branzeturile alese au facut casa buna cu vinul si, bineinteles, cu preparatele facute la grill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.