Imi place teribil leurda, desi am descoperit-o foarte tarziu, abia acum vrei 5-6 ani. Pentru mine este un simbol al primaverii si mi s-a parut foarte potrivita pentru Pasti, zi in care sarbatorim renasterea naturii. In fiecare an, in februarie-martie, ii pandesc aparitia in piete. O mananc mai ales cruda, in salate si diferite sandvisuri, dar acum am ales sa fac o supa crema satioasa, cu aroma usturoiata si gust proaspat.

Daca vreti s-o incercati, grabiti-va, caci nu cred ca leurda va mai fi disponibila in piete mai mult de 1-2 saptamani.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
2 cartofi medii, circa 250-300 g in total, curatati si taiati bucati
1 radacina de telina medie, circa 200 g, curatata si taiara bucati
2 morcovi medii, curatati si taiati bucati
1 pastarnac, curatat si taiat bucati
1 ceapa rosie, feliata
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1,5 litru fond de legume, sau de pui
3 linguri de vin alb
100 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
1 lingura de suc de lamaie (optional)
sare
piper negru, macinat
8-10 foi de leurda proaspata, taiata fideluta
firisoare subtiri de morcov si telina, pentru ornat
crutoane, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o oala. Se adauga ceapa si 50 ml fond si se caleste cateva minute, pana ce se inmoaie

Se adauga fondul si radacinoasele si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera pe trei sferturi oala (nu trebuie ca lichidul sa se evapore prea mult) si se fierb legumele 30 de minute.

Se transfera legumele intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un piure omogen. Se adauga lichid si se proceseaza pana ce se obtine consistenta dorita. Se readuce crema intr-o oala curata.

Se adauga vinul, se amesteca si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, se adauga smantana, suc de lamaie si leurda si se amesteca. Se gusta si se potriveste de sare si piper. Se serveste supa cu crutoane, presarata cu firisoare de morcov si telina.

Sfaturi:
Daca nu aveti leurda, puteti folosi frunze tocate de ceapa verde, usturoi sau cepsoara (chive).