Supa crema cu leurda

Imi place teribil leurda, desi am descoperit-o foarte tarziu, abia acum vrei 5-6 ani. Pentru mine este un simbol al primaverii si mi s-a parut foarte potrivita pentru Pasti, zi in care sarbatorim renasterea naturii. In fiecare an, in februarie-martie, ii pandesc aparitia in piete. O mananc mai ales cruda, in salate si diferite sandvisuri, dar acum am ales sa fac o supa crema satioasa, cu aroma usturoiata si gust proaspat.
supa crema cu leurda1 - Supa crema cu leurda 1 - Retetele lui Radu
Daca vreti s-o incercati, grabiti-va, caci nu cred ca leurda va mai fi disponibila in piete mai mult de 1-2 saptamani.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
2 cartofi medii, circa 250-300 g in total, curatati si taiati bucati
1 radacina de telina medie, circa 200 g, curatata si taiara bucati
2 morcovi medii, curatati si taiati bucati
1 pastarnac, curatat si taiat bucati
1 ceapa rosie, feliata
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1,5 litru fond de legume, sau de pui
3 linguri de vin alb
100 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
1 lingura de suc de lamaie (optional)
sare
piper negru, macinat
8-10 foi de leurda proaspata, taiata fideluta
firisoare subtiri de morcov si telina, pentru ornat
crutoane, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o oala. Se adauga ceapa si 50 ml fond si se caleste cateva minute, pana ce se inmoaie

Se adauga fondul si radacinoasele si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera pe trei sferturi oala (nu trebuie ca lichidul sa se evapore prea mult) si se fierb legumele 30 de minute.

Citeste si articolul →   Salata de mere cu somon afumat

Se transfera legumele intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un piure omogen. Se adauga lichid si se proceseaza pana ce se obtine consistenta dorita. Se readuce crema intr-o oala curata.

Se adauga vinul, se amesteca si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, se adauga smantana, suc de lamaie si leurda si se amesteca. Se gusta si se potriveste de sare si piper. Se serveste supa cu crutoane, presarata cu firisoare de morcov si telina.

Sfaturi:
Daca nu aveti leurda, puteti folosi frunze tocate de ceapa verde, usturoi sau cepsoara (chive).

  1. Adrian Stefan spune:

    @Radu: Raspunsul dvs. este destul de dur, poate mai dur decat l-as fi scris eu, dar vine ca reactie la o provocare evident rauvoitoare si lipsita de obiectivitate. Indiferent ce crede doamna Larisa despre dvs., eu va respect mult munca, iar articolul despre istoria si originile Pastelui este nu doar bine documentat, dar util pentru cultura generala a oricarei persoane care este interesata de cunoastere. Iar retea cu leurda, ce sa mai vorbim, este minunata!
    Aveti sustinerea mea totala si va rog sa nu puneti la inima devierile unora. Imi cer scuze ca am postat doua comentarii in afara subiectului, caci acest blog este despre gastronomie iar eu as fi incantat sa atingem doar acest subiect.

  2. Adrian Stefan spune:

    @Larisa: Stimata doamna, cu tot respectul, cred ca acest comentariu al dvs. nu-si are locul aici. Mai cred ca pe langa intransigenta si intoleranta dati dovada si de lipsa de corectitudine.

  3. toni spune:

    Hai ca-i tare chestia! Foarte bun raspuns, Radu. Este o lipsa de politete sa incerci sa faci politie religioasa pe un blog culinar. Impolitetea trebuie amendata.
    Credinta este un lucru intim si marturisesc ca si eu vad in Paste nu doar renasterea Domnului, ci si consolidarea primavrii, renasterea naturii; si am simtit-o cu atat mai pregnant cu cat a fost o iarna grea, care s-a “dezmortit” exact in apropierea Pastelui. Sunt fiu de popa, am crescut practic in biserica, asa ca nu pot fi banuit nici pe departe ca as fi ateu. Doamna in chestiune insa ar putea presupune orice, asa cum presupune si despre tine ca ai fi ateu si ca nu ii vei publica comentariul. He, he, presupunea probabil ca vei fi atat de zguduit de comentariul dansei incat n-ai fi indraznit sa-l faci public.
    Imi place si exprimarea doamnei: “Ziua de Paste nu s-a inventat ca sa fie sarbatorita renasterea naturii, sa fim seriosi! ” Cum adica inventat, stimata doamna? Nu inteleg ce vreti sa apuneti si nu sunt de acord cu ceea ce presupun ca ati fi putut spune, dar va respect convingerea si nu va voi mustra, caci nu este treaba mea.

  4. Larisa spune:

    Referitor la comentariul de introducere care l-ati folosit pentru aceasta supa-crema, cred ca este o greseala enorma si de neiertat, sa afirmati ca in ziua de Paste noi sarbatorim “renasterea naturii!!” Cred ca acest comentariu al meu, nici nu o sa il faceti public pe site-ul dvs, dar nu e nicio pb, important e ca sa il cititi dvs.
    Este inadmisibil sa afirmi asa ceva, in secolul 21 si cu avalansa de informatii de care avem parte zilnic pe toate caile! Doar in cazul in care sunteti ateu si nu credeti in Dumnezeu, atunci nu vreti sa recunoasteti public, faptul ca in ziua de Paste noi, crestinii, sarbatorim Invierea lui Isus Hristos din morti. Se poate sa fiti si in necunostinta de cauza si chiar sa nu stiti ce se sarbatoreste in ziua de Paste, dar tocmai am scris mai sus despre ce sarbatoare este vorba, asa ca de acum inainte nu mai aveti voie sa gresiti 🙂

    Inceputul primaverii si renasterea naturii o putem sarbatori in oricare alta zi din aceste luni de primavara, dar nu in ziua de Paste, asta sa fie clar! Ziua de Paste nu s-a inventat ca sa fie sarbatorita renasterea naturii, sa fim seriosi!

    Scuze daca am fost prea dura, dar , de cand am citit reteta aceasta, am simtit ca trebuie sa specific acest lucru si sa fac corectia cuvenita, celor scrise de dvs.

    Succes in continuare!

    • Radu Popovici spune:

      @Larisa: Stimata doamna, eu consider ca Pastele este si un simbol al renasterii naturii, nu doar a renasterii Domnului Isus Hristos. Sunt absolut sigur ca exista foarte multe persoane care sunt credincioase si care simt puterea acestui simbol, fara sa-si nege convingerile religioase. Daca ati citi mai multe despre istoria acestei sarbatori mari a crestinismului, ati vedea de unde se trage ea si ce anume simbolizeaza: renasterea omului si a naturii. Ca sa va ajut cu unele mici informatii, dati un clic aici. Veti citi lucruri pe care nu le-am inventat eu, care sunt arhicunoscute si pe care eu le pot respecta fara sa imi neg credinta.
      Vreau sa subliniez faptul ca pentru fiecare om convingerile religioase sunt un lucru profund intim. Indiferent care ar fi convingerile mele religioase, am dreptul sa le am, iar dvs. nu aveti dreptul sa le contestati, si nici sa faceti presupuneri asupra lor. Pe blogul meu este binevenita orice persoana care evolueaza in limitele decentei si respectului fata de ceilalti, indiferent de convingerile religioase. Va aflati aici in casa mea, dar nu pareti a avea vreo jena in a-mi incalca dreptul fundamental la intimitate; va dati cu parerea despre lucruri pe care nici macar nu le cunoasteti temeinic, cu fudulia si suficienta proprie celui care vrea sa impuna celorlalti propriile limite. Daca lucrurile pe care le cititi aici nu va convin, va poftesc sa va desfasurati lecturile in alta parte.
      In rest, succes si dvs.!

  5. Larisa spune:

    Aiaia! Cea mai buna supa-crema ever, ce eu am mancat si am preparat pana in prezent! Super a iesit, am facut-o ca la carte, mai putin morcovii, pe care culmea, nu i-am gasit la super-market, dar oricum, e o bunaciune de mancare.

  6. Corina spune:

    Excelenta reteta, n-am gatit niciodata leurda, sigur o voi presta in weekend. Ce idee buna!
    Si multumesc si Elenei Toma , pentru ideea cu frunzele pe friptura. Chiar am sa pun si in congelator sa am cand imi trebuie.

  7. memphis spune:

    Am facut reteta, nu cu leurda, ci cu frunze de usturoi verde, dar a iesit extrem de gustoasa. Nu am reusit sa gasesc leurda nicaieri. 🙁

  8. Elena Toma spune:

    Supa asta va inlocui cu succes una pe care o aveam programata si care este cu telina apio, nu radacina. Eu am mancat in aceste zile leurda, cat sa-mi fac pofta pentru o vreme. Eu acopar carnea de miel din tava cu frunze de leurda, ca sa o protejeze si sa se faca in ritm mai lent si sa-i dea aroma placuta. Felicitari, Radu, pentru aceasta reteta!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma. Foarte buna ideea ta, cu acoperirea fripturii cu frunze de leurda. Mi-am notat-o. Inca o data, pacat ca leurda are sezonul atat de scurt.

  9. Cristi spune:

    Pardon, uitasem ca-n 2009 Cehia a devenit prima. Ungaria acum.
    Deci se apropie, ca doar asa am intrat si-n UE: un pic mai tarziu decat vecinii 🙂 .

  10. Cristi spune:

    Da, in Europa Michelin, pana in acest an, s-a oprit in Austria. Anul acesta Ungaria a devenit prima tara din Europa Centrala si de Est care are un restaurant cotat cu o stea Michelin. Se numeste Costes si se afla, evident, in Budapesta, asa cum si in Romania Bucurestiul va fi (atunci cand va fi) primul oras care va detine un restaurant cu o stea Michelin.
    Cunosc foarte bine cam tot ce tine de Ghidul Michelin, fiind pasionat de critica de restaurante.
    Eu cred insa ca in 5-7 ani vom avea unul, iar in 10 ani cred ca vom avea deja 2-3.
    Sa fim optimisti. Nu e ceva cu care sa nu putem trai, e drept, fiindca stelele Michelin sunt cu dus si-ntors, insa cand le vom avea atunci intreaga industrie de restaurante va creste.

  11. Mirela Stanescu spune:

    Christos a Inviat !

    Inedita pentru mine folosirea leurdei la supa ! Eu ”o pasteam ” doar la salate… Cu urmatoarea leurda cumparata voi face si eu o supa ! Omul cat traieste invata ( daca vrea )

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Adevarat a inviat! Daca leurda s-ar gasi tot timpul anului, sau macar cateva luni in plus, as tot experimenta cu ea. Asa insa, o “prind” doar de 2-3 ori pe an. 🙁

  12. Cristi spune:

    Super, ma bucur sa gasesc asa ceva aici. Am ineput, de la distanta, si odata cu acumularea de background culinar, sa iubesc din ce in ce mai mult astfel de vegetale, cum ar fi leurda, stevia sau loboda. Si fiindca imi lipsesc.
    Am spus-o in alta parte si o spun si aici, ca sa raman in istorie 🙂 : primul restaurant romanesc ce va intra in Ghidul Michelin cu o stea, peste 5-7 ani cand se va intampla acest lucru, va avea un meniu sezonal, in care primavara va fi dominata de preparate pe baza de stevie, leurda, loboda. Asta fiind doar un aspect, desigur, mai multe, altadata 🙂 .
    Arata exceptional produsul final, as vrea sa am acum in fata un bol plin si fierbinte cu asa ceva, sa-mi incep ziua gustos si hranitor.
    O saptamana super sa ai!

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi: Multumesc la fel, Cristi. Nasol cu leurda este ca nu se poate cultiva. Exista doar in stare salbatica si are un sezon extrem de scurt. 🙁
      In ce priveste steaua Michelin, din cate stiu Romania nu este pe harta Michelin. Aceasta se opreste undeva la Cehia, sau Ungaria. Nu cred ca in doar 5-10 ani acestia sa-si schimbe politica.

  13. simina spune:

    Foarte interesant articolul din condimenteweb si foarte incitanta reteta!
    Si mie imi place foarte mult leurda, dar n-am incercat-o altfel decat in salate. Imi place ideea unei astfel de supe si ma intriga putin caci nu am mai preparat-o niciodata cu adaus de vin. Sper sa mai gasesc leurda prin piata zilele astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.