Aceasta reteta are si varianta video.
Tarhonul este aici aroma cheie care face deosebita aceasta supa-crema de radacinoase. Reteta este preparata in doua variante: una simpla, cu crutoane, una mai satioasa, cu adaus de orez fiert.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
1 lingura de ulei de orez Riso Scotti
1/2 cana cu orez cu bob rotund Riso Scotti
2 linguri de unt
1 ceapa mare, feliate
400 g cartofi, curatati si feliati
200 g morcovi, curatati si taiati bucati
200 g telina, curatata si feliata
800 ml fond de legume
tarhon proaspat, tocat
nucsoara, proaspat rasa
sare
piper alb, macinat
500 ml smantana
1-2 lingurite de suc de lamaie
crutoane, pentru servit
Instructiuni:
Se incing uleiul si untul intr-o oala mare si se caleste ceapa 4-5 minute, pana se face translucida.
Se adauga cartofii, morcovii si telina si se inabusa, la foc mic, timp de 10 minute, pana ce vegetalele sunt aproape fragede. Se amesteca ocazional.
Intre timp se fierbe orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se adauga in oala fond de legume, nucsoara, tarhon, sare si piper. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe molcom 10 minute, pana ce vegetalele sunt foarte fragede.
Se lasa putin sa se raceasca, apoi se toarna mixtura intr-un blender Singer si se face piure. Se transfera inapoi in oala si se adauga laptele. Se amesteca si se incinge. Se gusta, se asezoneaza si se adauga suc de lamaie. Se serveste cu crutoane sau amestecata cu orez fiert.
Ce pacat ca nu poti pune si aromele la postari,cred ca miroase excelent.
Si mie imi place tarhonul, cred ca are o aroma foarte speciala.
@Corina: M-am gandit si eu la chestia cu preluarea aromelor pe Internet si TV. 🙂 Cred ca ar fi excelent sa poti mirosi imaginile. 😀
Mie nu-mi placea tarhonul cand eram copil si adolescent dar apoi am facut o pasiune pentru el. L-as manca in orice combinatie.
@toni: Cred ca acum ai cazut in extrema cealalta. Nu merge chiar in orice combinatie. 🙂
Hallo,
Radu, te rog sa sa mai lasi si altor iubitori de tarhon cateva TUFE!!!! 🙂
Aroma lui imi aduce intotdeauna aminte de copilarie!!!
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Chiar sunt in vizita la niste prieteni care au in gradina cateva tufe de tarhon absolut impresionante. Miros minunat! 🙂
Ma bucur ca facem parte din partidul tarhontilor.
Totusi, cu tarhonul este bine sa fim precauti. În special atunci cînd hranim oameni pentru care buruiana este necunoscuta. @Zazuza are mare dreptate cînd vorbeste despre imprimarea aromei în memorie. Pentru cei fara “imunitate” la tarhon e bine sa adaugam doar 1/2 din cît ne-ar placea noua. (Chiar de-ar fi sa aruncam frunzele ramase.) Nu de alta, dar, prima experienta e importanta. Odata “fripti” cu supradoza de tarhon, a doua oara nu-i mai prinde nimeni.
@Marius: Asa este, am un caz chiar in familie… sora mea nu oune gura pe nimic cu tarhon, in timp ce eu as manca tufe intregi. 🙂
minunata “buruiana” tarhonul! e atat de aromat, atat de prietenos cu mancarea ca odata ce l-ai gustat iti ramane in memoria gustativa si vrei sa il mai incerci o data si inca o data :))
@Zazuza: Si mie imi place teribil de mult. 🙂