Supa crema de cartofi cu praz, chimen si bacon crocant

O alta reteta gustoasa prezentata la GUXT. Tineti-o minte, caci este delicioasa, rapida si usor de facut. Supa fina si matasoasa este asezonata inspirat cu aroma picanta de chimen, combinata cu cea afumata a baconului.
Supa crema de cartofi cu praz, chimen si bacon crocant

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
4 cartofi medii, curatati si taiati cubulete
1 praz, spalat bine, curatat si tocat
2 catei de usturoi, tocati
2 foi de dafin
sare
piper alb
1 – 1 1/2 litru de fond de legume, de pui, sau apa
150 g unt
2 linguri de seminte de chimen, pisate grosier
1 lingurita de fire de sofranas (optional)
4 felii de bacon
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit

Instructiuni:
Se topesc 2 linguri de unt intr-o cratita mare, sau oala, la foc mediu. Se micsoreaza putin flacara si se adauga prazul. Se sareaza, se pipereaza si se gateste 4-5 minute, amestecand frecvent.

Se adauga usturoi, dafin si cartofi si se amesteca. Se gatesc vegetalele 2 minute. Se adauga fondul (sau apa), astfel ca vegetalele sa fie acoperite, si se mijoteaza (se fierb la foc extrem de mic) timp de 20 de minute, sau pana cand cartofii sunt foarte fragezi. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute. Se scurge o parte din lichid si se pune deoparte. Se indeparteaza foile de dafin.

Intre timp se toaca feliile de bacon si se prajesc fara ulei, doar in grasimea pe care o lasa in tigaie, pana ce bucatelele se fac crocante. Se scoate baconul si se lasa pe prosoape de hartie, sa se scurga de grasime.

Citeste si articolul →   Orez cu ciocolata

Grasimea lasata in tigaie se infuzeaza cu semintele intregi de chimen si cu firele de sofranas. Se lasa sa sfaraie semintele timp de 1 minut, sau cat se poate inainte sa se arda. Se strecoara grasimea, indepartand solidele. Trebuie ca ceea ce ramane sa aiba o culoare aurie si aroma de bacon si chimen.
In loc de sofranas puteti folosi curcuma; nu si sofran, caci aroma sa va fi acoperiat de cea a chimenului.

Se serveste supa calda, presarata cu seminte de chimen pisate grosier, stropita cu grasime infuzata, presarata cu bacon crocant si ornata cu frunze proaspete de patrunjel.

Se proceseaza cartofii si prazul cu un blender de mana, direct in cratita, pana ce se obtine o pasta omogena. Se adauga restul de unt si se amesteca. Se regleaza consistenta lichidului adaugand, daca este cazul, o parte din lichidul scurs. Se gusta supa si se potriveste de sare si piper.

8 comentarii pe “Supa crema de cartofi cu praz, chimen si bacon crocant

  1. cristi-j spune:

    Buna, pun pariu ca e incomparabila cu supele instant din plic, si totusi alea sunt vandute la greu … hahaha. Eu nu sunt chiar asa pasionat de chimen dar aici merge sigur.
    La noi supa crema e numita dupa consistenta dar pentru francezi si belgieni supa crema trebuie sa fie cu smantana.

  2. Mirela Stanescu spune:

    Ce bine ca mi-ai amintit de supa cu chimen ! Mie imi place foarte mult chimenul.
    Cei care tin post pot inlocui untul cu ulei si se pot lipsi de bacon; cu un fond de legume iese foarte buna.
    Multumiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.