Iata o supa care va fi indragita instantaneu de iubitorii de usturoi. Este un preparat robust, cu gust si aroma puternice, picant dar si racoritor in acelasi timp, satios si hranitor, potrivit mai degraba zilelor racoroase, ca acestea.


Cum prognoza meteo pare sa indice faptul ca timpul ploios si racoros va mai duca cam o saptamana, cred ca nu este deplasat din partea mea sa va invit s-o incercati cat mai repede, inainte de venirea caldurii.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
6 cartofi medii, curatati si taiati bucati
2 capatani mari de usturoi
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de fulgi de ardei iuti
1 lingura de menta uscata
60 g unt
200 g smantana
750 ml fond de legume
4 linguri de tapenade
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 150 °C. Se reteaza capatul de la radacina al capatanilor de usturoi (un „capac” de cca. 3-4 mm grosime). Se invelesc lejer capatanile in folie de aluminiu si se transfera in cuptor. Se coc timp de 40-45 de minute, sau pana ce sunt foarte moi. Se scot si se lasa sa se raceasca putin, apoi se preseaza si se culege pasta de usturoiul care iese in urma apasarii. Cojile de arunca.

Intre timp se fierb cartofii molcom, in apa clocotita, cu putina sare. Cand sunt fragezi, se scot cu o spumiera si se transfera intr-un castron mare. Apa in care au fiert se pastreaza. Se sareaza cartofii, se pipereaza si se adauga untul. Se sfarama cartofii pana se obtine un piure gros si neomogen. Se adauga menta, usturoiul si smantana si se continua sfaramarea.

Se transfera mixtura de cartofi intr-un blender si se amesteca in transe, adaugand la fiecare dintre transa cate 1/2 – 1 polonic de fond. Se proceseaza scurt, de cateva ori fiecare transa, pana se obtine un amestec omogen.
Se transfera mixtura de cartofi intr-o oala, la foc mediu. Se adauga fond si, daca este nevoie, o parte din apa in care au fiert cartofii, pana se obtine consistenta dorita.

Se amesteca tapenada cu cateva linguri de crema de cartofi. Se imparte supa intre 4 farfurii individuale. In centrul fiecaruia se pune, dupa cum vi se pare mai decorativ, cate un sfert din mixtura de tapenade. Se presara cu fulgi de ardei, dupa gust, si se orneaza cu frunze proaspete de menta. Se serveste supa fierbinte sau calda.

Nota:
Tapenade se gaseste in hipermarketuri. Daca nu gasiti folositi o pasta de masline negre, aliment care se gaseste mai usor, tot in hipermarketuri.