Iata o supa care va fi indragita instantaneu de iubitorii de usturoi. Este un preparat robust, cu gust si aroma puternice, picant dar si racoritor in acelasi timp, satios si hranitor, potrivit mai degraba zilelor racoroase, ca acestea.
Cum prognoza meteo pare sa indice faptul ca timpul ploios si racoros va mai duca cam o saptamana, cred ca nu este deplasat din partea mea sa va invit s-o incercati cat mai repede, inainte de venirea caldurii.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
6 cartofi medii, curatati si taiati bucati
2 capatani mari de usturoi
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de fulgi de ardei iuti
1 lingura de menta uscata
60 g unt
200 g smantana
750 ml fond de legume
4 linguri de tapenade
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 150 °C. Se reteaza capatul de la radacina al capatanilor de usturoi (un „capac” de cca. 3-4 mm grosime). Se invelesc lejer capatanile in folie de aluminiu si se transfera in cuptor. Se coc timp de 40-45 de minute, sau pana ce sunt foarte moi. Se scot si se lasa sa se raceasca putin, apoi se preseaza si se culege pasta de usturoiul care iese in urma apasarii. Cojile de arunca.
Intre timp se fierb cartofii molcom, in apa clocotita, cu putina sare. Cand sunt fragezi, se scot cu o spumiera si se transfera intr-un castron mare. Apa in care au fiert se pastreaza. Se sareaza cartofii, se pipereaza si se adauga untul. Se sfarama cartofii pana se obtine un piure gros si neomogen. Se adauga menta, usturoiul si smantana si se continua sfaramarea.
Se transfera mixtura de cartofi intr-un blender si se amesteca in transe, adaugand la fiecare dintre transa cate 1/2 – 1 polonic de fond. Se proceseaza scurt, de cateva ori fiecare transa, pana se obtine un amestec omogen.
Se transfera mixtura de cartofi intr-o oala, la foc mediu. Se adauga fond si, daca este nevoie, o parte din apa in care au fiert cartofii, pana se obtine consistenta dorita.
Se amesteca tapenada cu cateva linguri de crema de cartofi. Se imparte supa intre 4 farfurii individuale. In centrul fiecaruia se pune, dupa cum vi se pare mai decorativ, cate un sfert din mixtura de tapenade. Se presara cu fulgi de ardei, dupa gust, si se orneaza cu frunze proaspete de menta. Se serveste supa fierbinte sau calda.
Nota:
Tapenade se gaseste in hipermarketuri. Daca nu gasiti folositi o pasta de masline negre, aliment care se gaseste mai usor, tot in hipermarketuri.
Am testat reteta si ne-a placut foarte mult… poate mergea chiar mai mult usturoi insa asta e o chestie de gust, pana la urma. Multumim!
@sorin: Sigur, depinde si de tipul de usturoi folosit. Cel chiezesc, din supermarket, nu prea are gust si nici aroma. Ma bucur ca v-a placut reteta. Sa va fie de bine.
Am facut ieri supa asta, fara insa sa fac mijlocul ala deosebit, ca toti erau flamanzi!
A avut mare succes, a placut tuturor.
@Freya: Sper ca ai pus totusi tapenade in supa,chiar daca nu ai imitat montajul. 🙂
Astazi incerc reteta dvs. si intentionez sa folosesc metoda cu cilindrul pentru a pune in mijloc smantana. Usturoiul si menta sunt ingrediente pline de savoare pentru supa de cartofi.
Multumim pentru blogul oferit.
@Georgeta: Inteleg ca vreti sa folositi smantana in loc de tapenade? Incercati, macar, cu pasta de masline. Oricum supa contine o gramada de smantana. O cantitate in plus nu ar aduce mare lucru.
In anumite mancaruri menta est exact cireasa de pe tort, indispensabila pentru ca totul sa fie asa cum trebuie. Cred ca e chestie de obsnuinta, si de putin imbold pentru a incerca ceva putin diferit.
Radu, si mie mi se pare ca pozele tale sunt din ce in ce mai reusite, iar montajul ala e simpatic, nu m-as fi gandit.
@Freya: Chiar ma bucur ca place. Nu este mare icri, pana la urma. Cand vad ce opere de arta fac altii, si nu ma refer la montajele din restaurantele pentru snobi…
Sa o miros, sa o am in curte, sa beau un ceai din cand in cand, mai da dar in mancare nu am incercat niciodata. Dulciuri am mai mancat cu menta si nu m-au atras. Usturoi mult nu pot din cauza problemelor cu stomacul dar eu incerc. Sunt si un pic cam mofturoasa.
@rodica: As zice sa incercati si dupa aceea sa dati verdictul. S-ar putea sa fiti surprinsa ca va place.
Subscriu la sfatul dat de Radu… fara menta nu are nici un haz. Si mie mi se parea o idee ciudata in urma cu un an, dar acum nu concep supa de rosii fara sa adaug ghimbir si menta (din belsug). Sunt convins ca si in cazul acestei supe-crema menta este un ingredient sine-qua-non.
@Nelu-A: Menta ii da un “je ne sais quoi” foarte fain. Sigur, se poate manca si fara menta, dar nu se compara.
buna interensata reteta trebuie sa il incerc si eu si arata fff bine multumesc pt reteta
@ely: Cu placere; spor la gatit!
Buna dimineata! Noi mancam supa crema si as incerca si acest fel de supa dar cu 2-3 catei de usturoi si fara menta.Foarte interesanta metoda de asezare in farfurie, imaginatie buna, nu gluma.
As dori si eu, daca se poate reteta de tapenade. Multumesc.
@rodica paraschiv: Pot sa inteleg chestia cu usturoiul, desi daca ati incerca usturoi copt, ati vedea ca nu este nici pe departe asa cum il stiti in stare cruda. Este dulceag, frumos aromat, un gust complex si foarte placut. Fara menta? Aproape nu mai are niciun haz. Nu va place nici menta?
O supa delicioasa cred,noua ne plac supele crema,dar recunosc ca combinatia asta nu am incercat.
Va multumim pentru tot ce ne invatati
@irina: Ci placere. 🙂
Ha ha vroiam sa te inteb acelasi lucru ca Ducky si apoi am vazut comentariul sau. Arata foarte bine iar mie imi place usturoiul teribil de mult. Combinatia cu menta este excelenta. Imi place reteta multumesc.
@Laura Pricop: Cu placere. Sper s-o si incerci zilele astea.
Nu m-as fi gandit la combinatia tapenade / supa crema de cartofi , trebuie probat ! eu fac tapenade in casa, nu e deloc complicat si sigur fara conservanti 🙂
@Elena: Asa este o tapenade se face in 20 de minute, singurul lucru complicat fiind curatatul maslinelor de samburi. 🙂 Reteta merge bine si doar cu pasta de masline, asta pentru cei care nu vor sa-si bata capul cu tapenade.
Foarte aratoasa, o manînci din ochi! Nu prea am tandreturi cu usturoiul, altfel m-ar tenta. Totusi, cum ai facut “bulina” mai închisa la culoare din centrul farfuriei? Montajele ti-au iesit din ce în ce mai bine în ultima vreme, felicitari!
@Ducky: Am pus in centrul farfuriei un cilindru de metal. Am turnat in el amestecul de tapenade cu supa, apoi am turnat in jurul cilindrului supa si am avut grija ca cele doua componente sa fie la acelasi nivel. Apoi am ridicat usurel cilindrul. Aranjamentul acesta este destul de stabil, in sensul ca a rezistat bine cat timp am facut fotografiil. Ar fi rezistat probabil si mai mult, dar am mancat supa imediat dupa ce am terminat de fotografiat.