Supa-crema de dovleac cu usturoi

Astazi va prezint o reteta de toamna: o supa-crema de dovleac, consistenta si satioasa, aromatizata cu usturoi si ierburi. Nu este o reteta rapida si nici una foarte simpla, dar va rasplateste in final cu gust si aroma de exceptie, cu un contrast de texturi foarte interesant si cu o culoare placuta.
Supa crema de dovleac cu usturoi - Supa-crema de dovleac cu usturoi 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 80 minute
Ingrediente:
1 dovleac mediu, circa 1,2-1,5 kg
2 morcovi mari, curatati si taiati in jumatate, pe lungime
1 capatana de usturoi, curatata de foile exterioare
sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de ulei de masline
1/2 cana cu ulei pentru prajit
2 fire de cimbru proaspat
4 linguri de unt
2 cepe medii, tocate marunt
1 lingurita de chimen
2 lingurite de boabe de coriandru
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1/2 lingurita de nucsoara, macinata
1/2 lingurita de seminte de anason
1 lingurita de curcuma, macinata (optional)
400 g smantana pentru gatit, 32% grasime
750 ml fond de legume, sau de pui (sau cat este nevoie)
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat
1 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C. Se taie in jumatate dovleacul. Se curata de seminte. Se taie o felie, circa 1/4 dintr-una din jumatati. Se pune deoparte. Se spala bine semintele, sub jet de apa rece, si se sterg bine cu prosoape de hartie.
Se decupeaza cu un cutit econom fasiute subtiri de dovleac, din felia pusa deoparte.
Se incinge uleiul pentru prajit intr-o tigaie mare; se prajesc fasiutele de dovleac 1 minut, pana se rumenesc putin si se fac crocante. Se scot si se lasa sa se scurga pe prosoape de hartie.
Se incinge o tigaita si se prajesc uscat, fara foc, semintele de chimen, anason si coriandru, timp de 30-50 de secunde, pana ce incep sa miroasa puternic. Se iau de pa foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute. Se piseaza poi intr-o piua, cat mai fin.
Se unge cu ulei o tava de copt. Se transfera in tava morcovii si dovleacul, ambele bine unse cu ulei pe toate fetele. Se asaza capatana de usturoi pe o bucata de folie metalica. Se stropeste cu 1 lingura de ulei, se asaza langa ea firele de cimbru si se inchide bucata de folie, adunand colturile in sus si fixandu-le bine.
Alaturi de acestea se asaza semintele de dovleac, intr-un singur strat.
Se transfera tava in cuptor si se coace 25-30 de minute, pana ce semintele sunt uscate si putin rumenite. Se scot si se lasa sa se raceasca. Se curata apoi de coji.
Dovleacul si morcovul se mai coc alte 20-30 de minute, sau sunt foarte fragede. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Cand vegetalele pot fi manuite, se scobeste cu o lingura miezul de dovleac. Se “storc” cateii de usturoi, iar morcovii se taie bucatele.
Intre timp se incing 2 linguri de unt intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa, se sareaza, si se gateste la foc mic timp de 5 minute, sau pana se inmoaie si se face translucida. Se adauga mixtura de anason, chimen si coriandru si se amesteca. Se adauga curcuma, 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute, scortisoara si nucsoara. Se amesteca timp de cateva secunde.
Se adauga smantana si fondul si se amesteca. Se da mixtura in clocot. Se adauga miezul de dovleac, morcovul si usturoiul copt. Se amesteca si se fierbe mixtura 10 minute, amestecand ocazional. Se ia de pe foc.
Se proceseaza compozitia cu un blender de mana, chiar in tigaie, pana se se obtine o mixtura omogena, cu consistenta fina.
Se incinge din nou compozitia si se adauga unt si fond, amestecand pana ce se obtine consistenta dorita. Se adauga patrunjelul tocat si se amesteca.
Se serveste supa cu fasii crocante de dovleac, presarata cu seminte de dovleac si cu fulgi de ardei iute si ornata cu frunze proaspete de patrunjel.

9 comentarii pe “Supa-crema de dovleac cu usturoi

  1. cristi-j spune:

    Nu sunt sigur dar parca e prima reteta cu dovleac. Ce ziceai, ca nu te omori dupa el ? hahaha … Mie imi place.
    Si pentru ca ai folosit multe mirodenii care duc cu gandul, incearca si un curry indian cu dovleac (daca n-ai incercat), e grozav.
    Poate era bine sa spui si de care dovleac ai folosit, sunt mai multe posibilitati.
    E cam multa munca pentru o supa dar ai facut totul “ca la carte” si rezultatul e excelent. Imi place mult ca ai folosit si feliile de dovleac prajit pentru a sublinia subiectul si pentru contrastul de textura (alaturi de seminte).

  2. Corina spune:

    Hai ca m-ai convins si pe mine, mai ales ca drept sa spun arata foarte bine la culoare, iar feliile alea crocante sunt interesante. Revin cu impresii.

  3. nea'Mielu spune:

    hmm.. sunteti destul de convingatori, cred ca am sa incerc si eu. am un dovleac de sambata prin bucatarie si ii tot dau tarcoale, ca nu stiam ce sa fac cu el..

  4. sorin spune:

    @ nea’Mielu In general, dupa ce gusti, iti poti schimba parerea despre un anumit ingredient (si sens bun si rau). Merita sa incerci o supa de dovleac. Si eu eram sceptic initial pentru ca in familia mea nu prea s-a mancat dovleac, in plus al meu tata imi explica mereu ca atunci cand era el copil dadeau dovlecii la porci… insa dupa prima supa crema de dovleac… toata familia a devenit fan al acestui preparat. Este aici pe site un post intreg in privinta alimentelor, preparatelor care nu plac… O sa te distrezi citindu-l 🙂

  5. nea'Mielu spune:

    foarte interesanta (si laborioasa) reteta, dar la mine dovleacul – vai – nu are trecere deloc. asta nu ma opreste sa fac placinte si sa il coc cubulete pentru consoarta, care e mare consumatoare. dar mancare cu dansul n-am cutezat a face, inca.
    imi amintesc ca m-am intalnit cu el prin tunisia, intr-un cus-cus, habar n-am cum se numea mancarea, era una traditionala, dar eu nu am putut sa mananc asa ceva..
    uite, chiar ma intrebam.. cum te descurci cu lucrurile pe care trebuie sa le gatesti, dar nu iti plac? ca doar trebuiesc gustate, atinse, prelucrate.. nu ca ar fi cazul dovleacului la mine, eu pot sa il gust, doar ca nu imi place. dar sunt multe chestii de care nu ma ating in ruptul capului: sa zicem ciorba de burta.. 😀

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Nu am lucruri pe care sa nu le pot gusta. Exista alimente dupa care nu ma omor si pe care nu le-as manca din proprie initiativa, dar le pot gati fara probleme.
      Nici dupa dovleac nu ma omor, in general. De pilda, eu nu as manca niciodata placinta cu dovleac, daca am la dispozitie una cu fructe, in special mere. Supa-crema insa este alta mancare de peste, cum se spune. Este excelenta. Mai am o varianta cu trufe.

    • Radu Popovici spune:

      @sorin: Poate doar fiindca foloseste dovleac, adica o vegetala aflata in sezon. Haloween este cam “de groaza”; reteta mea este simpatica. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.