Aceasta supa de rosii (pe care o veti putea gasi in meniul restaurantului „Casa cu Tei” din Craiova elaborat de mine, impreuna cu Costel Clipescu) se serveste, de obicei, calda sau fierbinte, dar este la fel de gustoasa si rece. Simplitatea sa trebuie compensata folosind ingrediente de cea mai buna calitate posibila, ca sa obtineti maximul de gust si aroma.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
4-5 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare, tocata marunt
sare
piper
3 catei de usturoi, tocati marunt
800 g rosii tocate, in bulion
300 ml fond de legume
3 linguri de passata
2 foi de dafin
2-4 lingurite de zahar
4 felii de paine, sau de bagheta
4 felii mari de mozzarella
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
frunze proaspete de busuioc, pentru servit

Instructiuni:
Se incing 2 linguri de ulei de masline intr-o cratita mare. Se adauga ceapa tocata, se sareaza, se pipereaza si se caleste la foc mic, 5 minute sau pana cand se face translucida. Se adauga usturoiul, se amesteca si se continua 1 minut, pana ce acesta incepe sa miroasa puternic.

Se adauga in cratita rosiile tocate, passata si foile de dafin Se mijoteaza mixtura 25-30 de minute, sau pana ce se ingroasa, iar rosiile sunt aproape dezintegrate. Se indeparteaza foile de dafin si se ia cratita de pe foc; se lasa sa se raceasca 5-10 minute.
Se proceseaza cu un blender de mana pana ce capata o textura fina si omogena.

Se readuce cratita pe foc. Se da mixtura in clocot, se adauga fondul, se amesteca si se da in clocot. Se mijoteaza amestecul 2-3 minute. Se gusta si se potriveste de sare si piper; se adauga zaharul, ca sa compenseze aciditatea rosiilor, daca este nevoie.

Intre timp se prajesc pe un gratar, placa de metal sau sub grill feliile de paine, pana se rumenesc putin si sunt fierbinti. Se asaza peste ele cate o felie de mozzarella, ca sa se topeasca putin de la caldura painii, iar aceasta se presara cu putin busuioc tocat.
Se serveste supa (fierbinte, calda sau chiar rece, dupa preferinta) alaturi de paine cu mozzarella, ornata cu feunze de busuioc si stropita deasupra cu restul de ulei de masline extra virgin.