Supa crema de sparanghel – reteta cu topping crocant (pentru mese festive)
Iata o reteta este demna de o masa festiva. Gustul supei este rafinat si delicat, iar contrastul de texturi dintre supa matasoasa si toppingurile crocante are, in mod incontestabil, farmecul sau.
Aceasta reteta a fost gatita si servita la GUXT, in cadrul evenimentului “Sparanghel de la A la Z”.
- Bucatarie: franceza
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 20 minute
Supa crema de sparanghel – Ingrediente:
- 1 kg sparanghel;
- sare;
- piper alb;
- 125 g unt;
- 1 praz, curatat si spalat bine;
- 2-3 linguri de ulei de masline;
- cateva felii de paine veche de 1-2 zile;
- smantana, pentru servit.
Cum se prepara supa crema de sparanghel – Instructiuni:
Se indeparteaza partile inferioare, lemnoase, ale firelor de sparanghel. Ceea ce ramane se taie bucati. Se pun deoparte 8 varfuri dintre cele mai subtiti fire, pentru topping.
Se separa partea alba de la praz si se taie julienne. Partea verde se taie bucati de 2-3 cm lungime.
Se pune pe foc o oala cu apa, cu putina sare. Cand da in clocot, se adauga sparanghelul si partea verde de la praz. Se fierb legumele 10-15 minute, sau pana ce se inmoaie. Se ia oala de pe foc si se lasa legumele sa se raceasca putin, in lichid.
Se pune deoparte jumatate din lichid. Se proceseaza sparanghelul, prazul si lichidul ramas in oala pana ce se obtine un lichid gros, omogen. Se trece lichidul printr-o sita fina, metalica, pentru a obtine o consistenta cremoasa si o textura matasoasa.
Se adauga untul si se amesteca pana ce se topeste. Se regleaza consistenta supei adaugand, daca este nevoie, o parte din lichidul pus deoparte. Se gusta si se asezoneaza cu sare si piper.
Intre timp se incinge intr-o tigaie mare uleiul de masline. Se adauga prazul taiat julienne si se gateste la foc mediu-iute pana ce se rumeneste. Se scoate din tigaie si se pune la scurs, pe prosoape de hartie.
Se trag la tigaie, in acelasi ulei de masline, varfurile de sparanghel puse deoparte. Se scot pe prosoape de hartie, se scurg si se toaca marunt.
Se serveste supa fierbinte, cu putina smantana si cu topping de praz si varfuri de sparanghel crocante, alaturi de crutoane.