Supa cu coltunasi wonton

Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si sub formele wantan, wanton, wuntun si chiar huntun. Foile de aluat folosite la prepararea lor sunt patrate, iar formele sub care se prezinta coltunasii sunt diferite.
Supa cu coltunasi wonton
Cel mai adesea coltunasii wonton se gatesc prin mijotare (fierbere molcoma), prajire in baie de ulei sau in aburi. O alta metoda destul de populara este una mixta, folosita de japonezi in cazul coltunasilor gyoza: coltunasii se prajesc mai intai in putin ulei, dupa care in wok se adauga apa, se acopera vasul si se continua gatitul in aburii care se formeaza.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute + odihna
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
pentru foile de wonton
1 ou
sare
300 g faina
80-120 ml apa, sau cata este nevoie
faina pentru pudrat
3-4 litri de apa, sau cata este nevoie, pentru fiert
pentru umplutura
120 g carne tocata de porc
120 g creveti curatati de carapace, tocati marunt de tot
1 lingura de sos de soia light
1 lingura de sos de stridii
1 lingura de sos de ardei iute (optional)
1/2 lingurita de ulei brun de susan
1 lingurita de vin de orez Shiaoxing
1/2 lingurita de zahar de trestie
1 ceapa verde, tocata marunt
1 lingurita de amidon
1/2 lingurita de piper alb
pentru supa
1 – 1,25 litri fond de pui
1 ceapa verde, tocata
1 lingurita de ulei brun de susan (optional)

Instructiuni:
Se prepara mai intai foile de wonton. Se bate oul cu sare, intr-un castron. Se adauga 60 ml apa.

Se cerne faina intr-un castron mare. Se face o adancitura in centrul gramezii de faina. Se toarna in adancitura mixtura de ou. Se incorporeaza faina in lichid, adaugand apa cata este nevoie pentru a forma un aluat.

Se scoate aluatul din castron si se framanta 5 minute, pe o suprafata de lucru fainata, pana ce se omogenizeaza si capata o suprafata neteda. Se acopera aluatul cu un prosop umed si se lasa la odihna 30 de minute.

Citeste si articolul →   "Sunday Grilling", 17 martie 2013

Se faineaza din nou suprafata de lucru. Se ruleaza aluatul ca foaie foarte subtire si se taie patrate cu latura de circa 9-10 cm. Se asaza unul peste altul, separate de folie de plastic, si se tin acoperite permanent cu un prosop umed, ca sa nu se usuce.

Se amesteca intr-un castron toate ingredientele pentru umplutura.
Se umezesc cu apa marginile fiecarei foi de wonton. Se pune in centrul foii o lingurita cu varf de umplutura. Se impatureste foaia de wonton in diagonala, astfel ca marginile foii sa se aseze precis una peste alta si sa formeze un triunghi dreptunghic. Se apasa putin umplutura, folosind degetele, ca sa iasa aerul.
Se umezesc colturile laterale si se aduc in sus. Se preseaza, ca sa se fixeze bine Se repeta operatiunea cu fiecare foaie de wonton.
O metoda mai simpla de “ambalare” a umpluturii, este sa se puna aceasta in centrul foii de wonton, iar cele patru colturi ale acesteia se umezesc, se rasucesc in sus si se preseaza intre degete. In acest caz coltunasii trebuie sa semene cu o punguta.
Aveti grija ca, indiferent de forma finala a coltunasilor, sa presati umplutura, astfel ca sa nu ramana aer in interior; la fierbere, acesta ar putea rupa foile de aluat.

Se da in clocot molcom apa, intr-o oala mare. Se adauga coltunasii, dar nu neaparat toti, Trebuie ca acestia sa poata “circula” liber in timpul fierberii molcome. Se gatesc coltunasii circa 5-6 minute, sau pana ce se ridica la suprafata, semn ca sunt facuti. Se scot din lichid, folosind o spumiera.

Pentru a prepara supa se da in clocot molcom fondul de pui, intr-o oala. Se adauga coltunasii si se da din nou lichidul in clocot. Se adauga ceapa verde si ulei de susan. Se serveste supa fierbinte.

Sfaturi:
Se pot fierbe coltunasii direct in fondul de pui, doar ca acesta se va tulbura de la faina aflata pe ei si de la aluat. Diferenta de gust este aproape neobservabila, asa ca eu prefer sa fierb coltunasii separat, mai ales atunci cand nu se pot fierbe toti intr-o singura transa.

Citeste si articolul →   Somon cu sos caramel si susan

Amidonul se adauga pentru a juca rol de agent de legatura. Se poate inlocui cu faina de grau.

Mie imi plac mancarurile mai picante, de aceea am adaugat la umplutura si un sos de ardei iute, creatie personala. Puteti sa ma imitati, sa folositi sosul dvs. picant preferat, sau sa il omiteti complet.

Cea mai obisnuita umplutura pentru wonton este formata din carne de porc si creveti, dar puteti fi creativi si folosi cam orice fel de carne si orice fel de legume.

Nota:
Ca parere personala, dupa ce am facut aceasta supa de 2-3 ori, pe viitor voi face coltunasii mai mici. Este mai usor ca fiecare dintre ei sa poata forma o singura imbucatura (chiar si pentru cei sau cele care au o gura mai mica), asa cum se intampla cu rudele lor italienesti, ravioli sau tortellini. Pentru aceasta, foile de wonton trebuie sa aiba latura de circa 6-7 cm.

Daca doriti o supa mai densa si mai robusta, puteti adauga legume (morcovi, fasole verde, germeni de fasole, varza chinezeasca, ridichi daikon etc.), creveti intregi decorticati (varianta aceasta este cea mai decorativa si imi pare rau ca mi-a venit ideea prea tarziu, cand supa era deja facuta, pozata si mancata) sau chiar taitei. Am vazut atatea variante de reteta, incat marturisesc ca nu mai stiu daca varianta traditionala presupune o supa limpede, ca un fel de consomé, cu doar un mic adaus de ceapa verde si ulei de susan, sau daca se poate interpreta mai liber.
Oricum, procedati cum va cade mai bine. Important este sa va placa dvs. si mesenilor.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Supa cu coltunasi wonton
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:

2 comentarii pe “Supa cu coltunasi wonton

  1. cristi-j spune:

    Cu siguranta merita apreciat efortul si daca poza ar fi fost mai reusita era si mai bine. Iar umplutura folosita e una dintre cele mai complexe deci mai bune.

    Supa wonton e una dintre cele mai cunoscute supe chinezesti si e foarte populara in multe locuri, in China sau inafara.

    Sa-ti spun cum am invatat eu despre wonton unde am fost. Denumirea cea mai raspandita parea a fi wanton si sunt doua lucruri diferite, supa wanton, doar cu coltunasi (wanton soup) si taitei wanton (wanton mee sau wanton noodles) care se imparte din nou in doua, varianta uscata (mai populara) si varianta de supa. Supa e aproape intotdeauna clara doar cu chives sau ceapa verde. In varianta uscata taiteii (de obicei destul de subtiri, galbeni, de grau cu ou si elastici) sunt serviti cu alte ingrediente, garnituri si sos, coltunasii pot fi fierti sau prajiti in ulei si pot fi peste taitei sau in supa, supa e intr-un bol separat si taiteii se mananca amestecati cu sos si apoi muiati in supa de fiecare data.

    Dintre toate multele versiuni existente, cea mai apreciata pare a fi cea din Hong Kong. Si aici exista varianta uscata si cea de supa cu taitei si coltunasi. In varianta uscata sosul si restul de ingrediente difera (prin sos si restul ingredientelor) de ce se intalneste in Malaezia iar in Singapore difera din nou fata de Malaezia, in special prin sos. In Hong Kong supa cea mai apreciata e din porc (diverse parti) plus ceva fructe de mare uscate iar umplutura e porc si creveti. In loc de ceapa verde se foloseste un soi de chives galben cu aroma delicata. De fapt toata reteta trebuie sa fie delicata.

    Aluatul pentru coltunasii wonton e de doua feluri, cu ou (de preferat, rezista mai bine la gatit si are gust mai bun) sau doar din faina de grau si difera prin grosime, pentru supa e mai subtire pentru prajit e mai gros.
    Dintre toate invelisurile chinezesti facute din faina de grau pentru diferite galusti, coltunasi sau pachetele, cele pentru wonton sunt cele mai subtiri.

    Apropo de asta, sunt unii care prefera o proportie mai mare de umplutura la aluat iar altii invers, unii prefera dimensiuni mai mici iar altii prefera mai mari, unii prefera ca wonton sa fie fierti iar altii prefera prajiti.

    Din cate stiu eu sunt tratate si numite separat diferitele variante de coltunasi, multe intalnite in meniurile de dim sum. Wonton nu se gatesc, din ce stiu eu, precum gyoza, cu metoda mixa, desi tu spui ca e o metoda populara, eu stiu ca se aplica la alte tipuri de coltunasi.

    Nu cred ca varianta traditionala se interpreteaza mai liber, marea majoritate pe care le-am vazut aveau supa clara si simpla (diferea fondul care poate fi mai simplu sau mai complex)

    Nu stiu daca indemnul din ultima fraza e cel mai potrivit, se poate ajunge la ciorba de burta wonton sau ciorbita de vacuta cu smantanica si wonton … hahaha

    Sa zic si eu ca tine, hahaha, ca o parere personala, n-am facut dar am mancat in mai multe tari supa simpla wonton, imi place, nu zic nu, dar nu sunt foarte incantat, prefer versiunea Wonton Mee uscata.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Multumesc pentru completari. De data aceasta un comentariu foarte bun si util.
      Si care ar fi problema daca supele cu coltunasi s-ar diversifica? Cu wonton, sau ravioli, sau cu orice alt tip de coltunasi? Depinde de gusturi… eu as inlocui bucuros in ciorba de burta „taiteii” aia de burta cu niste coltunasi. Poate asa as manca-o si eu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.