Aceasta supa se prepara in nordul Italiei, unde, in mod traditional, era mancata cu precadere de muncitorii agricoli. Este o supa taraneasca, groasa, robusta si hranitoare, potrivita pentru zilele mai reci de toamna si de iarna.


Bucatarie:italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 linguri de unt
1 lingura de ulei de masline
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
4 felii de bacon, taiate bucatele mici
100 g orez cu bob rotund
1-1,2 litri fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
350 g mazare congelata
50 g Parmesan ras
sare
piper negru, macinat
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se incing 1 lingura de unt si uleiul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si se inabusa 5 minute, pana ce se inmoaie bine, dar fara sa se rumeneasca. La nevoie, se adauga 2-3 linguri de fond.

Se adauga apoi usturoiul si baconul si se continua inca 2 minute. Se amesteca frecvent, ca ingredientele sa nu se arda.

Se mareste flacara si se adauga orezul. Se amesteca 1-2 minute, ca boabele de orez sa se imbibe bine cu ulei si sa capete aroma de prajeala.

Se adauga apoi fondul si mazarea. Se sareaza si se pipereaza. Se da in clocot, se micsoreaza apoi flacara si se fierbe mixtura 10-15 minute, pana ce orezul este facut. Se regleaza consistenta supei adaugand putin fond (in varianta originala supa este destul de groasa, dar o puteti potrivi dupa preferinta).

Se adauga restul de unt si Parmesanul ras si se amesteca bine. Se presara cu patrunjel si se serveste imediat. Ca sa fie si mai satioasa, se poate servi cu felii de paine proaspata, cu coaja crocanta.