Am facut aceasta reteta in urma cu trei ani si am cam uitat de ea. Merge bine vara, dar de fiecare data s-a intamplat ca am postat alte retete. Ar fi fost pacat sa nu o postez macar luna aceasta, caci as fi ratat inca un an.

Reteta este simpla, rapida si, mai ales, se preteaza la canicula de afara, atat prin timpul scurt de gatit, prin gustul racoritor cat si prin faptul ca supa se poate servi rece.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
2 castraveti verzi, decojiti si taiati cubulete
1 ceapa, tocata
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
1 cartof, curatat si taiat cubulete mici
1 cana cu lapte
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingura de ghee
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
sare
zahar
1 mana de frunze proaspete de menta, tocate
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge ghee intr-o cratita. Se adauga semintele de chimion si se prajesc 30-40 de secunde, sau pana ce isi elibereaza parfumul si incep sa trozneasca.

Se adauga castravetele, ceapa si cartoful si se prajesc 3-4 minute, la foc mediu. Se adauga piperul si usturoiul si se amesteca.

Se adauga 3 cani de apa si se da lichidul in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierb molcom vegetalele 5 minute, sau pana ce sunt fragede. Se asezoneaza cu sare si zahar, dupa gust.

Se lasa sa se raceasca, apoi se proceseaza supa intr-un blender, impreuna cu laptele. Se adauga frunzele tocate de menta si se serveste garnisita cu frunze proaspete de menta intregi.

Sfaturi:
Reteta foloseste ingrediente specific indiene, dar acolo unde nu aveti solutie puteti face unele inlocuiri astfel: ghee cu unt, chimion cu chimen.

Supa se serveste de obicei rece, dar se poate servi si la temperatura camerei.