Supa de castraveti

Am facut aceasta reteta in urma cu trei ani si am cam uitat de ea. Merge bine vara, dar de fiecare data s-a intamplat ca am postat alte retete. Ar fi fost pacat sa nu o postez macar luna aceasta, caci as fi ratat inca un an.
supa de castraveti - Supa de castraveti 1 - Retetele lui Radu
Reteta este simpla, rapida si, mai ales, se preteaza la canicula de afara, atat prin timpul scurt de gatit, prin gustul racoritor cat si prin faptul ca supa se poate servi rece.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 12 minute
Ingrediente:
2 castraveti verzi, decojiti si taiati cubulete
1 ceapa, tocata
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
1 cartof, curatat si taiat cubulete mici
1 cana cu lapte
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingura de ghee
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
sare
zahar
1 mana de frunze proaspete de menta, tocate
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge ghee intr-o cratita. Se adauga semintele de chimion si se prajesc 30-40 de secunde, sau pana ce isi elibereaza parfumul si incep sa trozneasca.
Se adauga castravetele, ceapa si cartoful si se prajesc 3-4 minute, la foc mediu. Se adauga piperul si usturoiul si se amesteca.
Se adauga 3 cani de apa si se da lichidul in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierb molcom vegetalele 5 minute, sau pana ce sunt fragede. Se asezoneaza cu sare si zahar, dupa gust.
Se lasa sa se raceasca, apoi se proceseaza supa intr-un blender, impreuna cu laptele. Se adauga frunzele tocate de menta si se serveste garnisita cu frunze proaspete de menta intregi.
Sfaturi:
Reteta foloseste ingrediente specific indiene, dar acolo unde nu aveti solutie puteti face unele inlocuiri astfel: ghee cu unt, chimion cu chimen.
Supa se serveste de obicei rece, dar se poate servi si la temperatura camerei.


10 comentarii pe “Supa de castraveti

  1. Mirela Stanescu spune:

    Intr-adevar, racoritoare pentru „lunga vara fierbinte” ( care, se pare, ca nu ne va parasi nici in septembrie). Nici prepararea termica nu dureaza mult.

  2. memphis spune:

    Am incercat acest gen de supe reci si sunt cu adevarat racoritoare. Mai sint si simple si rapide, au defapt toate calitatile unei supe de vara si mai sunt si extrem de versatile. Se pot face nenumarate variante pe acelasi principiu.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Unii spun ca originea acestor supe si sosuri reci de iaurtar fi Asia Centrala. Este posibil. Dar faptul ca se intalnesc in foarte multe culturi culinare arata cat de mult s-au raspandit si asta pentru simplul motiv ca sunt cu adevarat delicioase. Mare inventie! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.