Supa de creveti cu smantana, in stil flamand

Acest tip de supa, preparata din creveti proaspeti, este o specialitate belgiana. Desi este populara mai ales in partea de nord a tarii, in Flandra protestant-luterana, unde se vorbeste olandeza, ca mod de lucru reteta pare inspirata dupa bucataria franceza.
Supa de creveti cu smantana, in stil flamand
Supa este foarte gustoasa, robusta si rafinata in acelasi timp. Este buna mai ales primavara si toamna, dar si iarna, servita foarte fierbinte.

Bucatarie: belgiana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de prepapare: 20 minute
Timp de gatit: 1 ora 45 minute

Ingrediente:
750 g creveti cu cochilii si capete
500 g cochilii de creveti
1 ceapa mare, tocata marunt
1 tulpina de telina apio, tocata marunt
1 praz, curatat si tocat marunt
400 g rosii tocate, din cutie
200 g smantana 32% grasime
2 galbenusuri de ou
1 litru de apa
500 ml vin alb
100 ml brandy
6 fire de cimbru proaspat
2 frunze de dafin
10 fire de patrunjel proaspat
4 catei de usturoi, striviti usor
60 g unt
30 g faina
piper negru, proaspat macinat
un praf de boia iute, optional
sare

Instructiuni:
Se topesc 30 g de unt intr-o oala mare. Se adauga ceapa, telina si prazul si se gatesc la foc mic, amestecand frecvent, circa 10 minute. Atentie, nu trebuie ca vegetalele sa se rumeneasca.

Se curata crevetii de capete si cochilii. Daca doriti, pastrati deoparte cativa dintre ei intregi, ca sa ornati farfuria mai atragator, la servire.
Se transfera capetele si cochiliile curatate, plus cele cumparate separat, in oala cu vegetalele gatite in unt. Se toarna in oala apa, se adauga rosii, cimbru, patrunjel, dafin si usturoi.
Se asezoneaza cu putin piper si sare. Se da lichidul in clocot molcom si se gatesc ingredientele circa 1 ora, la foc foarte mic.

Citeste si articolul →   Salata de pui cu fenicul

Se strecoara fondul de creveti. Se apasa solidele din sita cu fundul unei linguri de lemn, pentru a se extrage tot lichidul. Se arunca solidele ramase in sita.

Se topeste restul de unt in oala, se adauga faina si se face un rantas. Se amesteca in mod constant, apoi se adauga fondul de creveti, in flux subtire. Se incorporeaza rantasul in lichid si se da in clocot molcom. Se adauga vinul si se amesteca bine. Se mijoteaza (fierbe molcom) mixtura circa 15 minute.

Intre timp se face un liaison: se bat galbenusurile cu smantana. Se ia oala cu supa de pe foc si se adauga mixtura de smantana. Se adauga crevetii si brandy-ul. Se gateste compozitia la foc foarte mic, amestecand cu grija circa 3 minute, pana ce crevetii sunt facuti, iar supa s-a ingroast. Nu dati supa in clocot, caci s-ar putea branzi.

Se ia supa de pe foc si se proceseaza putin cu un blender de mana, astfel ca crevetii sa fie facuti bucatele. Nu trebuie procesat prea mult: desi o parte din creveti se transforma in pasta si ingroasa supa, trebuie ca restul sa ramane bucati de circa 1 cm.

Se gusta supa si se potriveste asezonarea; eu am adaugat si putintica boia iute, dar nu este obligatoriu: potriviti-o dupa gustul dvs.
Se serveste supa fierbinte, ornata cu frunze proaspete de cimbru, si cu crutoane.

Nota:
Cochilii de creveti se gasesc la Metro. Folosirea lor nu este chiar obligatorie, dar cu ele fondul de creveti are un gust mai pregnant, mai bun.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre vinegreta (1)

Daca puneti deoparte cativa creveti pentru ornatul supei, fierbetii impreuna cu cei curatatati si scoateti-i inainte de a folosi blenderul.

4 comentarii pe “Supa de creveti cu smantana, in stil flamand

  1. doru spune:

    Sunt incintat ca ai postat reteta asta. Imi aduce aminte de Ostende unde am mincat ceva foarte similar.
    Am incercat reteta ta si este excelenta. Merge intr-adevar foarte bine pe vreme rece si ploioasa, asa cum este vremea mai mereu in Belgia. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Este o reteta flamanda, deci din partea de nord a Belgiei, unde este si Ostende. Am trecut si eu pe acolo… A fost racoare si a plouat de vreo 4 ori in 8 ore. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.