Supa de linte cu chimion cu lamaie

Aceasta reteta este de inspiratie indiana si poate fi o varianta interesanta pentru vegetarieni, daca inlocuiesc untul clarificat cu ulei. Supa este plina de aroma, cu un gust complex si foarte interesant.
Supa de linte cu chimion cu lamaie

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
200 g linte rosie
100 g linte galbena
600 ml apa, sau cata este nevoie
1 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de ghimbir, tocata marunt
1/2 ardei iute verde sau rosu, tocat marunt
2-3 linguri de ghee (unt clarificat)
2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de boabe de coriandru
5 boabe de piper negru
3 lingurite de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de mustar
1 baton de scortisoara, rupt bucatele
2 frunze de dafin
1/2 lingurita de seminte de chimion negru (optional)
1 lingura de curcuma, pudra
1/2 lingurita de boia iute
4 lingurite de boia dulce
sare
piper negru, proaspat macinat
coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat

Instructiuni:
Se prajesc uscat intr-o craticioara, fara ulei, 1 lingurita de boabe de coriandru, 2 lingurite de seminte de chimion, piperul si chimionul negru, timp de 30-40 de secunde, la foc mic-mediu, pana ce mirodeniile incep sa pocneasca si sa miroasa. Se trage craticioara de pe foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute.
Se transfera mirodeniile prajite intr-o piua, se adauga putina sare si se piseaza cat mai fin. Se adauga curcuma, boiaua iute si jumatate din boiaua dulce.

Se incinge untul clarificat intr-o cratita mare, sau wok. Se adauga ceapa si se sareaza. Se gateste la foc mic timp de 5-6 minute, sau pana ce se fragezeste si se face translucida. Se adauga usturoi, ghimbir, ardei iute si masala (amestec de mirodenii) preparata mai sus.
Se amesteca bine si se gateste mixtura 1-2 minute.

Citeste si articolul →   File de salau cu gremolata mentolata

Se adauga in cratita cele doua tipuri de linte si se amesteca. Se mareste flacara si se gateste lintea 2 minute, amestecand continuu ca sa se imbibe in untul aromat. Se adauga frunzele de dafin si apa si se mijoteaza (se fierbe lent, la foc foarte mic) mixtura timp de 30-40 de minute, sau pana ce lintea se face foarte frageda. Daca apa scade foarte mult, mai adaugati jumatate de cana, sau cat este nevoie.

Cand lintea este frageda, se proceseaza cu un blender de mana, pana ce se obtine o crema omogena, nu prea groasa. Puteti regla consistenta ei, daca este nevoie, cu putina apa.
Se adauga sucul de lamaie; se gusta supa si se potriveste asezonarea (sare, piper, suc de lamaie).

Intre timp se prepara un baghar, adica un ulei aromatizat cu mirodenii, cu care se asezoneaza aceasta supa atunci cand este servita. Se pune o tigaie pe foc mic-mediu. Se adauga restul de boabe de coriandru, restul de seminte de chimion, semintele de mustar si bucatile de scortisoara. Se infuzeaza mirodeniile in uleiul cald timp de 2-3 minute, sau atata timp cat nu incep sa se arda. Atentie, daca se ard trebuie sa aruncati mirodeniile si uleiul si s-o luati de la inceput.

Se strecoara apoi uleiul aromat si se indeparteaza mirodeniile. Acest pas nu este neaparat necesar, asa ca procedati cum credeti de cuviinta. Se adauga la acest uoei coaja rasa de lamaie si se amesteca.
Se serveste supa presarata cu boia dulce si stropita cu ulei aromat. Se orneaza cu frunzulite de coriandru, daca aveti la indemana si daca va plac. Daca nu, omiteti-le sau foloositi patrunjel.

5 comentarii pe “Supa de linte cu chimion cu lamaie

  1. cristi-j spune:

    Clasic indian : linte / ghee / ceapa-usturoi-ghimbir-ardei iute / amestec de multe mirodenii / coriandru verde … scuze ca folosesc din nou un superlativ dar mi se pare minunat.
    Doar ca nu am blender de mana asa ca de cele mai multe ori nu mai ajunge crema … hahaha
    In plus se poate adauga putin iaurt la servire.
    Nici vorba sa strecor uleiul la baghar, semintele alea sunt foarte necesare, asigura mici explozii de gust … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cu alta ocazie spuneai ca te enerveaza semintele intregi in mancare… Nici eu nu-l strecor de obicei, dar supa aceasta a fost servita unui numar de peste 20 de persoane si stiu destui care nu sufera semintele de chimion printre dinti: nicio scobitoare din lumea asta nu le poate scoate intotdeauna.

  2. Mirela Stanescu spune:

    Buna, la propriu si la figurat, aceasta mini serie de supe; retete care ne duc pe carari diferite de cele arhicunoscute si foarte des preparate.
    Multumiri si felicitari.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Am primit mai multe tipuri de linte si fasole si neaparat isi vor gasi locul in cateva retete, in special de insporatie asiatica: supe picante si curry-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.