Supa de pui (cu lapte de cocos) – o reteta picanta
Aceasta reteta are si varianta video.
- Gustul acestei supe este complex, onctuos dar si racoritor in acelasi timp, si destul de picant.
- Daca se doreste un gust mai neutru, reduceti cantitatea de ardei iuti si cea de ghimbir.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
- 750 ml supa de pui (preparata din cubulete de concentrat)
- 3 foi de dafin
- 1 limeta, coaja rasa fin si sucul de la
- 1 limeta, coaja taiata fasii late de 1 cm si sucul de la
- 6 cm bucata radacina de ghimbir, feliata cat mai subtire
- 350 g carne de pui dezosata, taiata bucatele
- 200 g ciuperci de paie (sau champignon), din cutie, bine scurse (taiate in jumatate daca sunt mari)
- sare, dupa gust
- 3 linguri de sos de peste
- 1 lingura de zahar
- 400 ml lapte de cocos
- 2-3 ardei iuti rosii, mici, pisati
- frunze de coriandru (sau de patrunjel), pentru servit
- 1 ardei iute rosu, feliat, pentru ornat
Instructiuni:
Se pune zeama de pui intr-un wok, sau intr-o oala, si se adauga foile de dafin, ghimbirul si fasiile de coaja de limeta. Se da in clocot, la foc mediu.
Se adauga bucatile de carne, ciupercile, sucul de limeta, sosul de peste si zaharul. Se micsoreaza flacara si se fierbe supa 10-15 minute, sau pana cand carnea este frageda.
Se adauga laptele de cocos si ardeii iuti. Se incinge supa 2-3 minute, fara sa dea in clocot, amestecand continuu. Se scot foile de dafin si fasiile de coaja de limeta.
Se adauga coaja rasa de limeta, se amesteca si se potriveste gustul daca este nevoie, cu suc de limeta si sare; supa trebuie sa fie acrisoara si picanta, cu gust catifelat. Se serveste fierbinte, ornata cu frunze de coriandru si rondele de ardei iute.
Sfaturi:
Ghimbir, limete, ciuperci de paie, sos de peste si lapte de cocos se gasesc in aproape toate supermarketurile.
poate pentru bucuresteni, voi ati avut acces mai usor la ele. La mine pana sa apara kauflandul, nu prea gaseam mai nimic, de atunci au venit si 2-3 de magazine online. Singurul lucru pe care l-am cerut din strainatate (ca eram aprovizionata de cei ce veneau in vacanta) este un mix de condimente indian, de la un restaurant. Este diferit de toate amestecurile pe care le-am incercat. In rest, ma descurc, desi nu toate au gustul pe care ar trebui sa-l aiba. Sosul de stridii avea doar un iz vag de stridii.
@mitinita: Asa este, in Bucuresti este mai usor sa gasesti unele ingrediente. Apar mai multe magazine, dar majoritatea lor da faliment relativ repede. Unele rezista. Mai este si internetul, plus plecarile din tara. Mereu ma intorc cu o valiza plina de specialitati care nu s egasesc la noi.
Chiar daca reteta este de 2 ani, tot tentanta a ramas.
@maria elena: Are mai mult de trei. 🙂
Desi nu am avut, din pacate, ocazia sa gust preparate cu lapte de cocos, comentariile de fata ma determina sa va cred pe cuvant 😀 si sa-mi doresc ma mult sa „ajung” la ele.
@Iulian: Se gateste foarte usor cu lapte de cocos si este un ingredient cu un gust deosebit. Urmareste reteta de miercuri, va avea si ea lapte de cocos.
oh, de cand n-am mai facut-o. multumesc ca mi-ai reamintit de ea 🙂 versiunea mea parca avea si lemongrass, dar imi place reteta ta, are ingrediente accesibile. Ce mult s-a schimbat in ultimul an si oferta de la noi, cei din provincie se descurcau mai greu cu procurarea ingredientelor, noroc cu magazinele online, avem si noi accesibilitate mai usoara.
@mitinita: S-a schimbat oferta si nu prea. Gasesti mult mai usor unele ingrediente, dar altele au ramas la fel de „misterioase”, iar cateva, desi s-au gasit o perioada, au re-disparut. 🙁
Excelenta supica! o voi incerca si eu, in Thailanda mi-a placut tare mult.
@Meg: Ai mancat ceva asemanator, reteta de aici este o adaptare. Oricum, este foarte gustoasa. 🙂
suna atit de diferit de o supa obisnuita ca mix de arome si ingrediente incit ma foarte …tenteaza!:)
@alison: Stii cum se spune: incercarea moarte n-are! S-ar putea sa te tenteze s-o si repeti. 🙂
de ce n-ai mentionat ca e vorba de tom kha gai ? de fapt o varianta pentru ca ai schimbat galangal cu ghimbir . personal , cred ca se cere si lemongrass iar coriandrul nu ar trebui inlocuit cu patrunjelul in acest caz , e cu totul altceva . ar mai merge eventual putina ceapa verde si se poate aminti ca reteta iese la fel de bine cu fructe de mare sau bucatele de tofu prajit .
lemongrass am vazut in metro , 37 lei/kg la pachetele de 200 g . coriandru proaspat la ghiveci in carrefour 5,5 lei.
@cristi-j: Reteta a fost gatita si filmata acum vreo 2 ani. Pe atunci nu se gasea la noi lemongrass, coriandrul era o mare raritate, iar galangalul sau frunzele de limeta kafru erau si ele de negasit. Nici nu mi-a trecut prin cap sa gatesc, deci, tom kha gai. Nici acum nu se gasesc aceste ingrediente, lemongrass am vazut rareori, in rest galangal doar la borcan, iar funze de limeta kafru doar uscate, asa ca tot o aproximare a retetei originale ar rezulta.
Aici, pur si simplu am facut o reteta in stil thailandez, cu ce se gasea in mod curent pe piata, si a iesit o supa chiar delicioasa si care poate fi gatita de oricine, caci ingredientele se gasesc relativ usor.
Imi place f. mult sa gatesc mancaruri cu lapte de cocos. Imi permit si eu sa postez o reteta araba cu lapte de cocos. Se taie pieptul de pui cuburi si se condimenteaza cu 7 arome. Se prajeste cu un catel de usturoi si o ceapa. Se adauga laptele de cocos cam 300 ml, 1 lingurita de curry si o cana cu suc de rosii. Se adauga cateva boabe de enibahar si o frunza de dafin. Se serveste cu orez basmati.
Ma bucur ca ti-a placut, eu cred ca este cu adevarat deosebita: acrisoara, dulce si picanta in acelasi timp, racoroasa si aromata. Iar laptele de cocos, face, zau, toti banii.
mi-a luat putin sa ma obisnuiesc cu laptele de cocos (pe care eu il mancasem numai in prajituri sau ca fruct), insa supa e foarte buna.