Acest gen de supe provin din nordul Indiei si Pakistan. Este neobisnuita pentru noi, dar se face usor si destul de rapid si este absolut delicioasa. Veti afla asta gatind-o, sau, in caz contrar, ma veti crede pe cuvant. In tarile de origine acest tip de supe se serveste fierbinte, in zilele racoroase.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
6 linguri de ghee (sau unt)
1 praz mediu, tocat
1 lingurita de ghimbir, ras
75 g migdale, curatate de coaja
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, macinat mare
1 ardei iute verde, tocat
1/2 morcov mediu, feliat
100 g mazare
150 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
1 lingura de frunze de coriandru proaspete (sau patrunjel), tocate
1 1/2 – 2 cani cu apa
200 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
1 ardei iute verde, taiat fasiute subtiri, pentru ornat
1 lingura de macis pisata, sau nucsoara proaspat rasa
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru servit
Instructiuni:
Se proceseaza migdalele intr-un blender, pana se macina fin.
Se topeste ghee-ul intr-un karahi (sau wok ori tigaie mare si adanca) si se calesc prazul si ghimbirul 2-3 minute, la foc mic-mediu, pana se inmoaie.
Se adauga migdalele pisate, sare, piper, ardei iute, norcov, mazare si pui. Se gatesc la foc mic circa 10 minute, amestecand constant, pana ce puiul este gatit. Se adauga frunzele tocate de coriandru.
Se ia vasul de pe foc si se lasa 5 minute sa se raceasca. Se transfera mixtura intr-un blender si se proceseaza 1-2 minute. Se adauga o parte din apa si se continua 30 de secunde.
Se readuce mixtura in karahi si se ajusteaza consistenta adaugand apa. Cand are consistenta unui lichid gros, se da in clocot, se micsoreaza flacara si se adauga smantana. Se gateste la foc mic 2 minute, amestecand ocazional.
Se serveste supa presarata cu macis, ornata cu ardei iute si frunze de coriandru (sau patrunjel).
Nota:
Macis este o mirodenie provenita de la fructul de nucsoara: este invelisul exterior al nucilor de nucsoara si are o culoare rosie aprinsa atunci cand este proaspata. Uscata, are culoare maro-roscata. Amanunte aici.
Sfaturi:
Macis se gaseste in magazinele specializate, precum Bacania Veche si Ki-Life. Daca nu gasiti, folositi in locul ei nucsoara proaspat rasa, intr-o cantitate de 1,2-1,5 ori mai mare.
Haha chiar ai dreptate. 🙂
Interesant. nu am mai mancat asa ceva. Si nici macis nu am vazut vreodata. Astazi am mai invatat ceva.
@Laura: Atunci, astazi este a fost o zi buna. 😀
AM o intrebare. Se pune si mazare? La ingrediente nu este mentionata mazarea insa cand se explica reteta scrie ca se pune ardei iute, morcov, mazare si pui. So?
@UKA: So, se pune. Am omis eu s-o trec in lista de ingrediente. Uneori ma incurc in notite.
Interesant, sper sa tin minte pe cand vin zilele friguroase, va fi excelenta si chiar vreau sa incerc, pare foarte deosebita.
@Corina: Sper sa tii minte sa-mi si spui cum a fost primita supa. Zilele reci nu sunt chiar atat de departe. 🙂