Supa de pui cu ou si ciuperci shiitake

Ciupercile negre uscate, numite „shiitake” de catre japonezi, sunt un ingredient tipic asiatic. Se cultiva in China de peste 800 de ani, iar in Japonia „doar” de 300 de ani. Au gust delicios si puternic si dau o culoare bruna supei. Daca folositi supa preparata din cubulete de concentrat in loc de fond, omiteti sarea dintre ingrediente, caci supa este deja sarata.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 litru fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
4 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
2 cm bucata de ghimbir, feliata subtire
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri, circa 350 g in total
12 ciuperci shiitake uscate, bine spalate
100 g muguri de fasole, din cutie, bine scursi si spalati
1 lingura de zahar brun
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele
1 ou batut
piper alb, dupa gust
sare
orez fiert, pentru servit (optional)

Instructiuni:
Se pune fondul intr-un wok, sau oala, pe flacara medie. Se da in clocot, se micsoreaza apoi flacara si se adauga ciupercile shiitake. Se fierb la foc mic timp de 20 de minute. Se scot ciupercile cu o spumiera si se lasa sa se raceasca, pana ce se pot manui.

Se indeparteaza tulpinile tari ale ciupercilor, iar palariile se taie fasiute. Se infig feliile de ghimbir intr-o scobitoare de cocktail.

Se adauga in wok carnea de pui, ghimbirul, ciupercile, piperul, sarea si zaharul si se da in clocot. Se fierbe carnea 4-5 minute, pana ce este facuta. Se scoate din supa scobitoarea cu feliute de ghimbir.

Citeste si articolul →   Saengsongui – Peste fript cu susan

Se varsa in wok oul batut si se amesteca bine cu ajutorul a doua baghete de lemn, pana ce se desface filamente.

Se adauga ceapa verde si mugurii de fasole si se amesteca rapid. Se serveste supa imediat, ornata cu frunze de patrunjel si rondele de ardei iute. Daca se doreste o supa mai consistenta, se serveste cu orez fiert.

Nota:
Fondurile chinezesti sunt diferite de cele europene si nu se pot substitui intre ele. Pentru a simplifica reteta, am indicat folosirea supei obtinute din cubulete de concentrat. Rezultatul final este insa putin diferit de supa traditionala chinezeasca.

Sfaturi:
Ciuperci shiitake uscate se gasesc in Dragonul Rosu 2, la etaj, la magazinul alimentar chinezesc.


4 comentarii pe “Supa de pui cu ou si ciuperci shiitake

  1. Marius Delaepicentru spune:

    Radu, de ce să te mint, n-am auzit niciodată de udonji. Udon se găteşte în nenumărate feluri. Întreb şi te ţin la curent.

    • Radu Popovici spune:

      @Marius Delaepicentru: Udonji este, se pare, derivat din supa (fond), si este folosit in diverse retete. Problema este ca retetele spun doar: „se foloseste udonji”, si atat. Sursele de pe internet, il descriu ca fiind un fel de fond de peste (mai slab -poate diluat- decat cel pe care il folosim in mod obisnuit) la care s-a adaugat sos de soia.

  2. Marius Delaepicentru spune:

    Despre shiitake

    Shiitake e de fapt pe japoneză. Sunt ciuperci xilofage, asemănătoare ghebelor, dar cu aromă puternică, şi o vagă nuanţă de usturoi. Întocmai ca mînătărcile, sunt mai aromate dacă sunt uscate. Prin uscare, şi umami devine mai puternic, datorită acţiunii enzimelor proteolitice pe durata uscării. Apa de rehidratare, de regulă nu se aruncă. Ea se poate folosi. Nu se recomadă amestecarea de shiitake cu alte ciuperci, ştiindu-se că ciupercile aromate au personalitate puternică. În niciun caz nu se amestecă cu alte ciuperci puternic aromate, cum ar fi trufele sau matsutake (ciuperca de pin) pentru că le-am strica pe toate.

    Shiitake este unul din componentele de bază la obţinerea extractelor lichide limpezi. Înafară de fermentatele de soia, alte surse tradiţionale de umami sunt: konbu (o algă cărnoasă, uscată, uneori rindeluită) şi katsuobushi (talaş de peşte, laborios prelucrat, uscat şi rindeluit). De multe ori, cele trei componente se folosesc împreună, dar nu în amestec cu alte ciuperci.

    • Radu Popovici spune:

      @Marius Delaepicentru: Foarte cunoscutul dashi, sau fond de alge, se prepara din kombu si bonito, prin fierbere si filtrare ulterioara a lichidului. Se folosesc circa 25 g din fiecare, pentru un litru de fond. Am preparat acest fond in Hong Kong, dar, din pacate, nu am vazut pe la noi nici kombu, nici bonito.
      In alta ordine de idei, sti cumva care este reteta de udonji? Nu am gasit-o nicaieri, nici in carti, nici pe internet. Adica pe net am gasit vreo 2 variante, dar nu imi par sigure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.