Ciupercile negre uscate, numite „shiitake” de catre japonezi, sunt un ingredient tipic asiatic. Se cultiva in China de peste 800 de ani, iar in Japonia „doar” de 300 de ani. Au gust delicios si puternic si dau o culoare bruna supei. Daca folositi supa preparata din cubulete de concentrat in loc de fond, omiteti sarea dintre ingrediente, caci supa este deja sarata.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 litru fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
4 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
2 cm bucata de ghimbir, feliata subtire
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri, circa 350 g in total
12 ciuperci shiitake uscate, bine spalate
100 g muguri de fasole, din cutie, bine scursi si spalati
1 lingura de zahar brun
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele
1 ou batut
piper alb, dupa gust
sare
orez fiert, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se pune fondul intr-un wok, sau oala, pe flacara medie. Se da in clocot, se micsoreaza apoi flacara si se adauga ciupercile shiitake. Se fierb la foc mic timp de 20 de minute. Se scot ciupercile cu o spumiera si se lasa sa se raceasca, pana ce se pot manui.
Se indeparteaza tulpinile tari ale ciupercilor, iar palariile se taie fasiute. Se infig feliile de ghimbir intr-o scobitoare de cocktail.
Se adauga in wok carnea de pui, ghimbirul, ciupercile, piperul, sarea si zaharul si se da in clocot. Se fierbe carnea 4-5 minute, pana ce este facuta. Se scoate din supa scobitoarea cu feliute de ghimbir.
Se varsa in wok oul batut si se amesteca bine cu ajutorul a doua baghete de lemn, pana ce se desface filamente.
Se adauga ceapa verde si mugurii de fasole si se amesteca rapid. Se serveste supa imediat, ornata cu frunze de patrunjel si rondele de ardei iute. Daca se doreste o supa mai consistenta, se serveste cu orez fiert.
Nota:
Fondurile chinezesti sunt diferite de cele europene si nu se pot substitui intre ele. Pentru a simplifica reteta, am indicat folosirea supei obtinute din cubulete de concentrat. Rezultatul final este insa putin diferit de supa traditionala chinezeasca.
Sfaturi:
Ciuperci shiitake uscate se gasesc in Dragonul Rosu 2, la etaj, la magazinul alimentar chinezesc.
Radu, de ce sa te mint, n-am auzit niciodata de udonji. Udon se gateste în nenumarate feluri. Întreb si te tin la curent.
@Marius Delaepicentru: Udonji este, se pare, derivat din supa (fond), si este folosit in diverse retete. Problema este ca retetele spun doar: „se foloseste udonji”, si atat. Sursele de pe internet, il descriu ca fiind un fel de fond de peste (mai slab -poate diluat- decat cel pe care il folosim in mod obisnuit) la care s-a adaugat sos de soia.
Despre shiitake
Shiitake e de fapt pe japoneza. Sunt ciuperci xilofage, asemanatoare ghebelor, dar cu aroma puternica, si o vaga nuanta de usturoi. Întocmai ca mînatarcile, sunt mai aromate daca sunt uscate. Prin uscare, si umami devine mai puternic, datorita actiunii enzimelor proteolitice pe durata uscarii. Apa de rehidratare, de regula nu se arunca. Ea se poate folosi. Nu se recomada amestecarea de shiitake cu alte ciuperci, stiindu-se ca ciupercile aromate au personalitate puternica. În niciun caz nu se amesteca cu alte ciuperci puternic aromate, cum ar fi trufele sau matsutake (ciuperca de pin) pentru ca le-am strica pe toate.
Shiitake este unul din componentele de baza la obtinerea extractelor lichide limpezi. Înafara de fermentatele de soia, alte surse traditionale de umami sunt: konbu (o alga carnoasa, uscata, uneori rindeluita) si katsuobushi (talas de peste, laborios prelucrat, uscat si rindeluit). De multe ori, cele trei componente se folosesc împreuna, dar nu în amestec cu alte ciuperci.
@Marius Delaepicentru: Foarte cunoscutul dashi, sau fond de alge, se prepara din kombu si bonito, prin fierbere si filtrare ulterioara a lichidului. Se folosesc circa 25 g din fiecare, pentru un litru de fond. Am preparat acest fond in Hong Kong, dar, din pacate, nu am vazut pe la noi nici kombu, nici bonito.
In alta ordine de idei, sti cumva care este reteta de udonji? Nu am gasit-o nicaieri, nici in carti, nici pe internet. Adica pe net am gasit vreo 2 variante, dar nu imi par sigure.