Supa de pui cu taitei de orez – reteta adaptata
Supa de pui cu taitei de orez este o adaptare a celebrei Pho Bo, o supa cu carne vita si taitei de orez, considerata a fi unul dintre preparatele culinare nationale vietnameze.
Varianta de mai jos a simplificat putin reteta si a inlocuit vita cu pui, din motive de pret si simplitate. Munca in bucatarie se face sub o mare presiune, contra-cronometru, iar organizarea si simplitatea operatiilor sunt cruciale.
Fara a avea adancimea si complexitatea de gust oferite de Pho Bo, aceasta supa se dovedeste a fi gustoasa, aromata, usoara si racoritoare. Este, dupa mine, mai racoroasa si mai potrivita pentru zilele calduroase de vara decat ilustra varianta vietnameza. In plus, ofera un foarte bun raport pret-calitate.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 20 minute
Supa de pui cu taitei de orez – Ingrediente
- 500 g piept de pui, dezosat, fara piele;
- 250 g taitei de orez;
- 3 stelute de anason;
- 3 cuisoare;
- 2-3 cm de ghimbir, curatat si feliat;
- 2-3 lingurite de ghimbir, curatat si taiat fasiute subtiri;
- 5 boabe de piper negru;
- 3cm bucata de rulou de scortisoara;
- 2 cepe mici, taiate in jumatate;
- 4 cepe verzi, taiate bucatele mici, pe diagonala;
- 1 morcov, taiat bucati mari;
- 1/2 morcov taiat fasiute subtiri;
- 1/3 castravete, feliat foarte subtire;
- 2 linguri de sos de peste;
- sare;
- piper negru proaspat macinat;
- 1/2 limeta, taiata rondele;
- 2 lingurite de ulei brun de susan;
- putin ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri, pentru ornat.
Cum se prepara Supa de pui cu taitei de orez – Instructiuni
- Se pune pe foc mediu o oala cu apa rece. Se adauga pieptul de pui si se gateste la clocot foarte-foarte mic timp de 7-8 minute. Se spumeaza atunci cand este nevoie.
- Se adauga apoi in oala, stelutele de anason, cuisoarele, ceapa, piperul negru, scortisoara si ghimbirul feliat. Se mijoteaza carnea molcom, pana ce este facuta.
- Se scoate carnea pe o planseta de lemn, sa se raceasca putin, iar supa din oala se strecoara.
- Se asezoneaza cu sos de peste si suc de limeta. Daca este nevoie, se mai adauga putia sare. Este nevoie de circa 1 litru de lichid. Daca lichidul este prea mult, se reduce prin fierbere lenta; daca este prea putin, i se adauga apa.
- Se gatesc taiteii conform indicatiilor de pe ambalaj (de obicei, se tin la inmuiat 3 minute in apa fierbinte).
- Se strecoara, se racoresc sub jet de apa rece si se stropesc cu ulei brun de susan.
- Se amesteca bine. Uleiul brun de susan da un gust excelent si, in plus, impiedica taiteii sa se lipeasca intre ei, pe perioada cat stau in asteptare, pana sa fie folositi mai departe.
- Se impart intre bolurile individuale in care se serveste supa, taiteii, rondelele de castraveti, ceapa verde, fasiutele de morcovi si feliutele de carne.
- Se acopera cu supa fierbinte.
- Se stoarce in supa o feliuta de limeta, se presara cu piper proaspat macinat, se orneaza cu firisoare de ardei gras si se serveste imediat.