Iata o noua reteta din meniul pe care, impreuna cu Costel Clipescu, l-am creat pentru restaurantul craiovean „Casa cu Tei”. Daca aveti drum pe caolo in urmatoarele zile, va astept cu drag si va poftesc la o masa delicioasa.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
12 creveti black tiger, nedecorticati
8 midii green shell
12 inele de calmari
sare
piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de masline
2 cepe medii, tocate marunt
2 catei de usturoi, pisati
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de zahar
250 ml vin alb
150 ml passata
650 g rosii tocate, in bulion
2 foi de dafin
1 lingurita de oregano uscat
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
frunze proaspete de busuioc, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron 2-3 linguri de ulei, 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita de zahar si 60 ml vin alb. Se sareaza si se pipereaza mixtura. Se adauga in castron fructele de mare si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa fructele de mare la marinat, in frigider, minim 1 ora.

Se incinge o cratita mare, la foc mediu. Se adauga restul de ulei si se incinge. Se scot din marinada fructele de mare si se adauga in cratita. Se gatesc la foc iute 1-2 minute, sau pana ce se rumenesc putin. Se scot din cratita si se pun deoparte.

Se adauga in cratita ceapa, se face focul mic, se sareaza si se gateste 4-5 minute, sau pana ce se face translucida. Se adauga usturoiul tocat si se continua 1 minut, sau pana ce incepe sa miroasa.

Se adauga restul de vin, se amesteca si se mareste flacara. Se da in clocot si se fierbe lichidul, amestecand ocazional pana ce se reduce la jumatate. Se adauga rosiile tocate, foi de dafin, passata, oregano si marinada ramasa in castron. Se da mixtura in clocot si se mijoteaza la foc mic timp de 30 de minute, amestecand frecvent, pana ce bucatelele de rosii se dezintegreaza, iar lichidul se ingroasa.

Se gusta supa si se asezoneaza, daca este nevoie, cu sare, piper si zahar (acesta din urma pentru a echilibra aciditatea rosiilor). Se adauga in cratita fructele de mare, se amesteca si se gatesc 1-2 minute, sau pana ce se incing. Se adauga busuiocul tocat, se amesteca si se serveste supa urnata cu frunze proaspete de busuioc, alaturi de paine cu coaja crocanta si un pahar de vin rose, cu aroma fructata, racit la 10 °C.