Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate.
Supa este nu gustoasa, ci deosebit de delicioasa. Este, in acelasi timp, si robusta si delicata, si simpla si rafinata. Succesul evenimentului mai sus amintit este datorat, macar partial, si acestei supe, care a intrecut asteptarile tuturor. Artificiul de a procesa legumele si pestele, inclusiv oasele, da consistenta supei si adancime gustului sau.
Nu este o reteta foarte simpla si nici rapida, dar rezultatul final merita efortul.
Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 2 ore
Ingrediente:
3 kg capete si spinari de somon
1,2 kg file de somon, taiat bucati
3 linguri de ulei de masline
1 lingura de boia dulce
1 lingurita de boia iute, sau dupa gust
1 ceapa mare, tocata
8 catei de usturoi, tocati
2 g firisoare de sofran
1 lingura de boabe de piper negru
2 frunze de dafin
4 fire de cimbru
2 tulpini de telina, tocate
4 rosii bine coapte, taiate in sferturi
1 bulb de fenicul, tocat, inclusiv frunzele
2 cartofi mari, curatati si taiati cubulete
24 creveti, curatati de carapace si vinisoare
Instructiuni:
Se face un bouquet garni din piper, dafin si cimbru.
Se incinge intr-o oala uleiul de masline. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic 5 minute. Se adauga usturoiul, telina, feniculul si rosiile. Se mareste putin flacara si se amesteca 2-3 minute.
Se adauga in oala bouguet garni-ul, capetele si spinarile de somon. Se adauga apa, pana ce acopera ingredientele. Se da in clocot molcom lichidul, se micsoreaza flacara si se gateste astfel circa 1 ora si jumatate.
Se scoate bouquet garni-ul din oala, iar continutul ramas se proceseaza cu un blender sau un procesor. Mixtura obtinuta se paseaza apoi printr-o sita fina, metalica. Se arunca solidele ramase in sita, iar lichidul pasat se transfera intr-o oala curata.
Se incinge supa la foc mediu. Se desface sofranul intr-un castronel, cu 2-3 linguri de supa. Se adauga in oala, impreuna cu boiaua iute si cea dulce. Se amesteca bine. Se adauga cartofii si se fierb molcom circa 10 minute, pana se fac aproape fragezi si incep sa prinda culoare de la sofran.
Se adauga bucatile de file de somon si crevetii. Se fierb molcom 3 minute. Se gusta supa si se potriveste de sare si piper. Se serveste supa presarata cu frunze de patrunjel, alaturi de paine prajita si frecata cu usturoi.
Am gresit, recunosc, am recunoscut inca din timpul comentariilor ca s-a ajuns in cu totul alt loc fata de ce intentionam. Dar cred in continuare ca am dreptate in unele privinte, din pacate n-am stiut sa ma fac inteles.
Nici o problema Memphis, inteleg ce spui.
Si Radu si eu suntem incapatanati si asta se vede uneori intr-o lumina nu prea buna. Sper sa-mi iasa mai bina altadata.
Explicatii evidente? hahaha … asa o fi. Mie mi se pare una dintre cele mai confuze retete pe care le-ai pus pe blog.
Si daca e vorba de explicatii evidente poate puneai si partea cu indepartarea branhiilor.
Si daca nu se arunca mult cand pasezi inseamna ca mare parte din cele 3 kg se adauga la supa pe langa 1,2 kg de file si 0,5 kg de creveti.
Si in 3 minute de fiert molcom in supa, 1,2 kg de somon nu pierde 50%.
Pai tu ai pomenit de fenicul, nu eu.
Oricum , scuze, am intrat mult prea mult in detalii, pana la urma, daca e o ocazie foarte speciala, aceasta reteta e foarte buna, fiarta mai mult sau mai putin, procesata mai mult sau mai putin, mai bogata sau mai putin, chiar si la un cost pe portie de vreo 18 lei facuta acasa sau 55 lei la restaurant.
Cred ca tot primul comentariu a fost cel mai potrivit … hahaha
@cristi-j: Nu pierde 50%, ci 33%. Adica raman doua treimi din 1,2 kg.
Imi pare rau ca nu am cantarit cat se arunca dupa pasare, asa poate te-ai fi lamurit si tu.
Oricum, chestia cu 18 lei/portie este o apreciere care nu-si are rostul. Nu am vorbit nicodata de mancare ieftina, ci gustoasa.
Cred ca “spiritul tau critic”, de multe ori nostim si stimulativ, te duce uneori de fapt, unde nu ai fi vrut sa mergi si nici nu are rost sa te duci. Cred ca nici tu nu ai timp sa batem apa in piua de dragul discutiei…
Zau, Cristi, nu te supara, dar Radu are dreptate. cateodata parca vorbesti doar ca sa te incontrezi si sa te bagi in seama.
omul ti-a explicat destul de clar ca sunt supe de peste in care legumele, capetele, cozile si spinarile se fierb chiar mai mult. si chiar sint, mai ales cele de tip bouillabaise; cartofii se fierb mai putin, normal, ca sa isi pastreze forma, orice carne gatita, chiar si 3 minute, pierde la cantitate etc.
normal, cantitatile si timpii sunt aproximativi. probabil ca reteta s-a gatit pentru 20-30 de persoane si a fost scalata.
Ce ai vrea, sa-ti povesteasca cum a curatat pestele de solzi si cum a scos matele? poate si cum l-a ales de pe tejghea cind l-a cumparat?
ai completari atit de bune de multe ori, dar uneori, iarta-ma, cauti pureci in brinza si noduri in papura si devii enervant. ma mir ca Radu are atita rabdare sa-ti raspunda de fiecare data, chiar atunci cind, scuze, aberezi.
Sper sa nu te superi pe mine, iti spun doar ce impresie mi-ai lasat cu comentariile de la aceasta reteta. Imi permit sa iti spun asta tocmai fiindca te apreciez si fiindca imi place pasiunea ta pentru gastronomie.
@memphis: Hai sa ne oprim aici, te rog. Apreciez comentariile, mai ales ale lui Cristi, chiar daca si eu am impresia ca unele dintre ele sar calul sau nu-si au rostul. Imi place ca cineva este interesat fata de ceea ce postez si, mai mult, isi consuma timpul comentand. Stiu ca nu tot ce scriu pe blog este, neaparat, si de mare calitate, ca mai am scapari etc. Si comentatorii sunt oameni, au si ei deraieri, fac si ei greseli… Atata timp cat comentariile sunt facute politicos si nu sunt vadit rauvoitoare, eu le apreciez,
Ideea ramane, asa cum ai mentionat si tu, pasiunea comuna.
ok, daca spui tu.
Inainte era un somon de 2 kg din care mai ramanea, acum sunt 3 kg plus 1,2kg. Corect? Plus creveti. Pentru 8 portii de supa.
@cristi-j: Am luat alta cale. Este mai ieftin sa faci o supa cu spinari si capete, care se gasesc pe piata, decat sa pun cititorul sa fileteze pestele si sa faca altceva cu fileurile. Eu am procedat ca in prima varianta, dar am avut ce face cu restul de fileuri, in speta gravlax. Este mai simplu, insa, sa cumperi direct capete si apinari de somon… si mai ieftin.
Supa nu este overkill; poate nici nu inteleg la ce te referi.
Supa se fierbe atat ca legumele (in special feniculul), carnea si oasele sa se inmoaie foarte bine si sa se poata procesa.
Ia ca mnodel o bouillabaise: sa vezi cat se fierb pestii, carapacele, carcasele si toate celelalte.
la 1,2 kg file, mai raman circa 800-900 g. Adica vreo 100-120 g carne. Plus 3 creveti. Este o portie solida, dar cam asta este treaba cu supele de acest gen.
Fiecare cu parerea lui … hahaha … am tot intrebat pentru ca nu se prea potriveste cu ce stiu eu.
Si daca trebuie multe lamuriri, reteta poate fi minunata, sunt sigur ca e, dar nu e prezentata prea clar si cuprinde prea multe iar timpii de gatit sunt cam “aproximativi”.
Scuze, eu inca ma pun intotdeauna in pielea celui care e la inceput si nu vrea sa urmeze orbeste niste retete.
Cum adica la 1,2 kg raman 800g ? Restul unde se duce?
3 kg de capete de somon inseamna vreo 6 capete, plus spinari, daca le procesezi, mare parte din ele (capetele au destula carne) ramane in supa, le arunci si pastrezi doar zeama?
Capete de somon procesate cu blender de mana?
Iau ca model fondul de peste, ca doar asta e , nu? Care peste tot se gateste intre 20 si 45 de minute. Feniculul tocat are nevoie de o ora jumate dar cartofii cuburi sunt gata in 13 minute? Mie nu mi se intampla asa, de aceea toate aceste intrebari.
Se foloseste prea mult, se arunca prea mult, dureaza prea mult, costa prea mult. Asta inteleg prin overkill. Sigur ca nu e o problema pentru “eveniment corporate”.
Dar probabil gresesc eu.
@cristi-j: Normal ca timpii sunt aproximativi, am mai discutat aspectul acesta si cu alte ocazii.
Cum adica unde se duce diferenta dintre 1,2 kg si 800 g? Tu (la modul impersonal, nu neaparat chiar tu) nu stii ca orice tip de carne scade la gatit intre 25 si 50% din cantitate, functie de metoda de gatit si de tipul de carne? Pai, inseamna ca ai gresit site-ul.
Daca ai nelamuriri in ce priveste procesarea capetelor si a spinarilor cu un blender sau robot, incearca s-o faci odata si ai sa vezi cat este de simplu.
Nu feniculul are nevoie de o ora si jumatate ca sa fiarba, ci ca sa absoabrba toate gusturile lasate de peste, oase si celelalte legume. Feniculul se poate dezintegra in lichid, ca oricum il pasez prin sita. Cartofii trebuie insa sa se gateasca la fix si sa-si pastreze forma.
Nu este chiar un fond de peste; este un broth, nu un stock, si trebuie fiert mai mult, ca sa poti procesa si oasele.
Nu se arunca deloc prea mult, atunci cand pasezi. Se arunca doar bucati din oasele mai mari, cum sunt coastele mari de la burta. Restul se omogenizeaza foarte bine.
Pana la urma, cat m-am “comentat” aici cu tine si cat timp am pierdut cu explicatii evidente, mai bine scriam totul in reteta, ca ieseam mai castigat. 🙂
Ca sa ma lamuresc, poate am inteles gresit.
Fond de peste care se gateste o ora si jumatate?
Cartofi care se fierb molcom in doar 13 minute?
@cristi-j: Da si da.
Fondul se poate fierbe chiar mai putin. Timpul este trecut estimativ… se fierbe pana ce carnea este facuta, iar oasele moi.
Cartofii sunt taiati cubulete mici. Cartofii se fierb intotdeauna molcom.
A bit overkill, dupa parerea mea. In rest insa, minunat.
Nu apare sofranul in lista de ingredinete.
@cristi-j: Am corectat. Multumesc pentru atentionare.