Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate.
Supa de somon si creveti cu sofran
Supa este nu gustoasa, ci deosebit de delicioasa. Este, in acelasi timp, si robusta si delicata, si simpla si rafinata. Succesul evenimentului mai sus amintit este datorat, macar partial, si acestei supe, care a intrecut asteptarile tuturor. Artificiul de a procesa legumele si pestele, inclusiv oasele, da consistenta supei si adancime gustului sau.
Nu este o reteta foarte simpla si nici rapida, dar rezultatul final merita efortul.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 2 ore

Ingrediente:
3 kg capete si spinari de somon
1,2 kg file de somon, taiat bucati
3 linguri de ulei de masline
1 lingura de boia dulce
1 lingurita de boia iute, sau dupa gust
1 ceapa mare, tocata
8 catei de usturoi, tocati
2 g firisoare de sofran
1 lingura de boabe de piper negru
2 frunze de dafin
4 fire de cimbru
2 tulpini de telina, tocate
4 rosii bine coapte, taiate in sferturi
1 bulb de fenicul, tocat, inclusiv frunzele
2 cartofi mari, curatati si taiati cubulete
24 creveti, curatati de carapace si vinisoare

Instructiuni:
Se face un bouquet garni din piper, dafin si cimbru.
Se incinge intr-o oala uleiul de masline. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic 5 minute. Se adauga usturoiul, telina, feniculul si rosiile. Se mareste putin flacara si se amesteca 2-3 minute.

Se adauga in oala bouguet garni-ul, capetele si spinarile de somon. Se adauga apa, pana ce acopera ingredientele. Se da in clocot molcom lichidul, se micsoreaza flacara si se gateste astfel circa 1 ora si jumatate.

Se scoate bouquet garni-ul din oala, iar continutul ramas se proceseaza cu un blender sau un procesor. Mixtura obtinuta se paseaza apoi printr-o sita fina, metalica. Se arunca solidele ramase in sita, iar lichidul pasat se transfera intr-o oala curata.

Se incinge supa la foc mediu. Se desface sofranul intr-un castronel, cu 2-3 linguri de supa. Se adauga in oala, impreuna cu boiaua iute si cea dulce. Se amesteca bine. Se adauga cartofii si se fierb molcom circa 10 minute, pana se fac aproape fragezi si incep sa prinda culoare de la sofran.

Se adauga bucatile de file de somon si crevetii. Se fierb molcom 3 minute. Se gusta supa si se potriveste de sare si piper. Se serveste supa presarata cu frunze de patrunjel, alaturi de paine prajita si frecata cu usturoi.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Supa de somon si creveti cu sofran
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)