Desi contine multe ingrediente, reteta este foarte simpla si arata spectaculos, plina de culoare. Este delicioasa si plina de aroma, desi are un gust diferit de cel al unei supe/ciorbe traditionale europene.
Bucatarie: laotiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 12 minute
Ingrediente:
20 de creveti medii, decorticati si curatati
1 lingura ulei
1 litru de fond de pasare (sau supa preparata cu cubulete de concentrat)
2 catei de usturoi tocati
2 cepe, tocate
1 ardei iute rosu, tocat
1 ardei iute verde, tocat
1/2 lingurita de sos picant (Tabasco), sau dupa gust
1 lingura de pasta de rosii
1 lingura de pasta de tamarind, desfacuta cu 1 lingura de apa calda (optional)
1 rosie mare, taiata bucati
1 ardei gras rosu sau portocaliu, curatat si taiat bucati
4 foi de dafin
cateva fasii de coaja de limeta
frunze de patrunjel, tocate
3-4 fire de ceapa verde, tocate
1 bucatica de ghimbir, tocat marunt
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1/2 lingurita piper alb, macinat, sau dupa gust
1 lingura zahar brun, sau dupa gust
sare, dupa gust
1 lingura de sos de peste
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge bine un wok, la foc iute; se adauga uleiul si se incinge bine de tot. Se prajesc cepele, usturoiul si ardeii iuti, amestecand continuu, ca sa nu se arda.
Dupa 2-3 minute se adauga crevetii, pasta de rosii, rosia taiata bucati, ardeiul gras, sosul iute, ghimbirul, pasta de tamarind (daca se foloseste), sucul si coaja rasa de limeta. Se stir-fry 2 minute, pana ce crevetii isi schimba culoarea si devin rozalii.
Se adauga zeama de carne de pasare, zaharul, foile de dafin si fasiile de coaja de limeta, dupa care se asezoneaza cu sare si sos de peste. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb ingredientele 3-4 minute.
Se adauga apoi patrunjelul si ceapa verde. Se amesteca si se lasa pe foc 1 minut, dupa care se potriveste supa de are, zahar si piper. Pentru a se servi supa, se pune orez fiert in castronelele (sau farfuriile adanci) fiecarui mesean, iar in jurul acestuia se toarna supa. Se orneaza cu frunze de patrunjel si rondele de ardei iute.
Sfaturi:
Sos de peste (ambalat in sticlute), pasta de tamarind (ambalata in borcanele) si creveti (congelati) se gasesc la Mega Image. Pasta de tamarind are insa o prezenta sporadica in rafturile magazinului; la nevoie se poate inlocui cu marmelada acrisoara.
Limete (lamai verzi / lime) si ghimbir se gasesc in toate supermarketurile.
Ba da. Mancarea locala e delicioasa dupa parerea mea. Ceea ce ei numeau restaurant chinezesc era o combinatie cu Thailandez, Indonesian etc. Era restaurant in hotelul la care am stat.
@CristiG: OK, acum inteleg, a fost mai mult din comoditate 🙂
Salutare,
Vreau sa spun ca apreciez tot ce prezinti aici. Am incercat cateva din retete si “feedback-ul” primit a fost unul mai mult decat pozitiv.
Supa de care spui imi pare ca aduce cu ceva mancat in India, la un restaurant chinezesc. Ii zicea Man Chow Soup.
Oricum, am sa incerc in curand si reteta ta.
@CristiG: Salut Cristi! Ma bucur ca-ti plac retetele. In ce priveste supa asta, nu cred ca se numeste Man Chow. Retin usor denumirile scurte si chiar le pastrez in denumirea retetei. Avea un nume mai lung si mai complicat.
In alta ordine de idei, ce ma mira un pic este faptul ca ai mancat mancare chinezeasca in India. Indienii, desi majoritatea este foarte saraca, au creat in timp o bucatarie absolut fabuloasa. Nu ti-a placut mancarea locala?