Supa picanta de pui cu ciuperci

Bucataria pakistaneza este una foarte interesanta, dar are ghinionul de a fi eclipsata adesea de cea indiana, cu care are multe in comun, mai ales cu cea care se gateste in provinciile nordice ale Indiei. Aceasta supa deasa nu face exceptie; se gateste si in Pakistan si nordul Indiei. Este picanta, satioasa, aromata si delicioasa, iar localnicii o servesc in serile racoroase.
supa picanta de pui cu ciuperci1 - Supa picanta de pui cu ciuperci 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
150 g piept de pui dezosat, fara piele, feliat
3 linguri de ghee
1 lingurita de usturoi, ras
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
sare
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
15 cm bucata de praz, feliat
150 g ciuperci champignon, feliate
150 g boabe de porumb, din cutie
60 ml apa
200 ml smantana 32% grasime
1 lingura de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
1 lingurita de ardei iute uscat, pisat + pentru garnisit
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru garnisit
Instructiuni:
Se topeste ghee-ul intr-o tigaie mare (karahi sau wok). Se face flacara mica si se adauga usturoi si garam masala. Se amesteca. Se adauga apoi piper, sare si nucsoara. Se amesteca bine.
Se adauga carnea, prazul, ciupercile si porumbul si se gatesc 5-7 minute, pana ce puiul este facut. Se amesteca frecvent.
Se ia mixtura de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se transfera trei sferturi din ea intr-un blender, se adauga apa si se proceseaza circa 1 minut. Daca este nevoie, se face asta in transe.
Se toarna piureul rezultat inapoi in tigaie, alaturi de restul de mixtura neprocesata, si se da in clocot, la foc mediu. Se micsoreaza flacara si se adauga smantana. Se amesteca si se gateste 1-2 minute. Se adauga coriandrul si se potriveste de sare si piper. Se serveste supa fierbinte, garnisita cu macinatura de ardei iute uscat si frunze de coriandru.
Sfaturi:
Textura supei se poate regla dupa dorinta, variind cantitatea care se proceseaza in blender. Modul traditional de a o servi este cel descris in reteta, supa avand o textura neomogena.
Am folosit smantana pentru gatit, cu 32% grasime, caci este mai sigura: rezista bine la temperaturi mari si nu se branzeste. Daca mentineti focul foarte mic atunci cand o adaugati in tigaie, puteti incerca si cu o smantana cu continut ceva mai mic de grasimi.
Daca nu aveti la indemana ghee, folositi un amestec 1:1 de unt cu un ulei rafinat (de orez, porumb, floarea-soarelui, arahide etc.).
Daca nu aveti la indemana garam masala, puteti incerca sa folositi amestecul curry, in cantitate egala.
Daca nu gasiti coriandru, inlocuiti-l cu patrunjel cu frunze plate, nu din acela cret.
Puteti folosi si alte legume, ca morcovi, conopida, broccoli, cartofi, napi, pastarnac, telina etc.

Un comentariu pe “Supa picanta de pui cu ciuperci

    • Radu Popovici spune:

      @Ioane: Ma bucur ca ti-a cazut cu tronc si sper sa nu te opresti aici. Mai sunt cateva supe asiatice pe acest blog. Si voi avea grija sa mai adaug. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Au mai fost vreo doua. Pe FaceBook insa sunt mai multe retete cu feedback la fel de rapid. Acolo se interactioneaza mai rapid, din pacate. As fi vrut mai multa interactiune pe blog, dar… asta este. 🙂

  1. toni spune:

    Am facut si eu supa. Cu ceapa in loc de praz si patrunjel in loc de coriandru. Am cautat coriandru in vreo 5-6 locuri si apoi m-am lasat pagubas. Oricum, excelenta supa! Am facut 4 portii pentru 2 persoane, dar s-a mancat tot! Am lins farfuriile si oala. 🙂

  2. Corina spune:

    Scuze, nu am vazut apa si pace!
    Nu, am folosit ciuperci la conserva ca asta aveam la indemana. Oricum, a fost buna.
    Multumesc pentru batutul la cap, esti un bun profesor.

  3. Corina spune:

    Gata, s-a si terminat. Toata lumea incantata. La inceput au fost intrigati, apoi ,cand au mai mancat, au fost incantati.
    Initial am pus prea putina apa, ca nu zici cata, si era cam crema . Am mai adaugat ulterior, cand am pus si smantana.
    Singurul lucru pe care nu l-am avut a fost coriadru frunze, dar am pus patrunjel.
    Data viitoare o fac cu ciuperci uscate. Astea din conserva sunt cam fara nici un gust.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Am zis 60 ml apa, adica 4 linguri. 🙂 Eu am folosit ciuperci proaspete. Poate ca stii, dar eu imi fac datoria sa te “bat” la cap: daca folosesti ciuperci uscate, inmoaie-le bine inainte. Nu cred ca 5-7 minute de gatit sunt de ajuns ca sa se rehidrateze si sa se faca fragede. Ma bucur ca ai avut succes cu reteta.

  4. Corina spune:

    Arata nemaipomenit, ce pofta imi face si mie. Neaparat trebuie sa ma incumet.
    Ingredientele sunt uzuale, mai ales la cei care mai gatesc dupa blogul tau. Asta-i bine, nu trebuie sa merg sa caut cine stie pe unde.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai: Abia astept sa-mi spui daca ti-a placut. Atentie la ardeiul iute! Nu mai tin minte daca tie iti place mancarea iute. 🙂

  5. toni spune:

    Mama, mama ce pofta imi face! Numai cand vad cum arata macinatura aia de ardei iute presarata deasupra si imi inchipui ce iuteala faina are, imi ploua in gura. Pot folosi ceapa in loc de praz? Nu prea ma impac cu prazul. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Oamenii nu inceteaza sa ma uimeasca. Cum sa nu-ti placa prazul?!?!?! In fine, gusturile nu se discuta. Poti folosi ceapa, dar cauta una mai dulce. Poate este mai bine cu ceapa verde, doar partea alba. As zice vreo 4-5 cepe verzi, cel putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.