Bucataria pakistaneza este una foarte interesanta, dar are ghinionul de a fi eclipsata adesea de cea indiana, cu care are multe in comun, mai ales cu cea care se gateste in provinciile nordice ale Indiei. Aceasta supa deasa nu face exceptie; se gateste si in Pakistan si nordul Indiei. Este picanta, satioasa, aromata si delicioasa, iar localnicii o servesc in serile racoroase.


Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
150 g piept de pui dezosat, fara piele, feliat
3 linguri de ghee
1 lingurita de usturoi, ras
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
sare
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
15 cm bucata de praz, feliat
150 g ciuperci champignon, feliate
150 g boabe de porumb, din cutie
60 ml apa
200 ml smantana 32% grasime
1 lingura de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
1 lingurita de ardei iute uscat, pisat + pentru garnisit
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru garnisit

Instructiuni:
Se topeste ghee-ul intr-o tigaie mare (karahi sau wok). Se face flacara mica si se adauga usturoi si garam masala. Se amesteca. Se adauga apoi piper, sare si nucsoara. Se amesteca bine.

Se adauga carnea, prazul, ciupercile si porumbul si se gatesc 5-7 minute, pana ce puiul este facut. Se amesteca frecvent.

Se ia mixtura de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se transfera trei sferturi din ea intr-un blender, se adauga apa si se proceseaza circa 1 minut. Daca este nevoie, se face asta in transe.

Se toarna piureul rezultat inapoi in tigaie, alaturi de restul de mixtura neprocesata, si se da in clocot, la foc mediu. Se micsoreaza flacara si se adauga smantana. Se amesteca si se gateste 1-2 minute. Se adauga coriandrul si se potriveste de sare si piper. Se serveste supa fierbinte, garnisita cu macinatura de ardei iute uscat si frunze de coriandru.

Sfaturi:
Textura supei se poate regla dupa dorinta, variind cantitatea care se proceseaza in blender. Modul traditional de a o servi este cel descris in reteta, supa avand o textura neomogena.

Am folosit smantana pentru gatit, cu 32% grasime, caci este mai sigura: rezista bine la temperaturi mari si nu se branzeste. Daca mentineti focul foarte mic atunci cand o adaugati in tigaie, puteti incerca si cu o smantana cu continut ceva mai mic de grasimi.

Daca nu aveti la indemana ghee, folositi un amestec 1:1 de unt cu un ulei rafinat (de orez, porumb, floarea-soarelui, arahide etc.).

Daca nu aveti la indemana garam masala, puteti incerca sa folositi amestecul curry, in cantitate egala.

Daca nu gasiti coriandru, inlocuiti-l cu patrunjel cu frunze plate, nu din acela cret.

Puteti folosi si alte legume, ca morcovi, conopida, broccoli, cartofi, napi, pastarnac, telina etc.