Suppli denumeste buletele din orez si este o reteta originara din Roma. Exista mai multe variante de suppli, atat cu carne, cat si vegetariene.
Bucatarie: italiana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 25 minute plus racire
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
100 g orez pentru risotto (tip Carnaroli, Arborio, Vialone Nano)
100 ml vin alb, sec
1 ceapa, tocata marunt
1 catel mare de usturoi, tocat marunt
2 linguri de unt
250 ml ulei de masline
300 ml fond de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
25 g Parmesan ras
2 linguri de sos pesto
35 g rosii uscate la soare, scurse si tocate
120 g branza ricotta, taiata in 8 cubulete
1 ou, batut
100 g faina
100 g pesmet
Instructiuni:
Se toarna bulionul într-o oala mare si se da în clocot. Se micsoreaza apoi flacara si se mentine lichidul la nivelul unei fierberi molcome.
Separat, într-o cratita, se incing jumatate din unt si 2 linguri de ulei, la foc mediu-mic. Se calesc usturoiul si ceapa 5 minute, la foc mic, amestecand ocazional pana ce ceapa este moale.
Se adauga orezul si se amesteca bine, astfel ca boabele sa se unga cu grasimea aromata. Se mareste flacara si se gateste 2-3 minute, amestecand constant pana ce boabele se fac putin translucide.
Se toarna vinul în cratita si se gateste, amestecand constant pana ce aproape a fost absorbit complet. Se adauga un polonic de bulion si se amesteca pana ce a fost absorbit. Se continua adaugand bulionul si amestecand, cate un polonic odata, timp de 20-25 de minute, sau pana cand orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit.
Se adauga restul de unt si branza Parmesan rasa si se amesteca bine. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca, peste noapte, in frigider.
Se pune risotto-ul rece intr-un castron si se amesteca cu sosul pesto, folosind o furculita. Se imparte apoi in 4 portii care se modeleaza sub forma unor bile.
Se formeaza 4 suppli apasand cu degetele in mijlocul bilelor de orez, ca sa se formeze o adancitura. Se introduc in adancitura cate doua cubulete de branza si un sfert din rosiile tocate. Se remodeleaza bila astfel ca orezul sa inchida complet umplutura. Se aplatizeaza putin suppli-urile ca sa arate ca niste chiftele.
Se intind pesmetul si faina pe cate o farfurie mare. Se tavalesc suppli-urile prin faina, ca sa se acopere uniform, se imerseaza in oul batut, iar apoi se rostogolesc prin pesmet si se acopera cat mai uniform. Se scutura excesul.
Se incinge intr-o tigaie restul de ulei, la foc mediu. Se adauga suppli-urile si se prajesc 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce se fac crocante si se rumenesc. Se scurg pe prosoape de hartie si se servesc alaturi de o salata verde si un pahar de vin alb, sec.
Un mod excelent de a refolosi risotto ramas cu o zi inainte. Pot fi preparate în avans, urmand sa fie prajite doar cu putin înainte de a chema lumea la masa. Plus ca pesmetul se fixeaza mai bine daca sunt tinute in frigider cateva ore inainte de prajire.
@Virgiliu: Total de acord. 🙂