Tabel, sau tabil (uneori este numit si tabel-karwia sau tabel-karawia), este un amestec de mirodenii tunisian, folosit la asezonarea unui mare numar de preparate culinare, mai ales tocane, pe baza de carne rosie si de pasare.
În sens literal, cuvantul „tabel” înseamna „coriandru” în araba tunisiana. Într-adevar, coriandrul este ingredientul de baza al amestecului, dar proportia ingredientelor este proprie fiecarei familii. Desi cele mai multe variante de tabel includ doar patru ingrediente: coriandru, chimen, usturoi pudra si boia dulce sau semi-iute, exista variante ce pot contine si ceapa pudra, boia iute, dafin, cuisoare, chimion, menta, sare, curcuma.
Amestecul tabel se prezinta sub forma de pudra si, în mod traditional, este preparat vara, de femei. Fiecare gospodina îsi pregateste o cantitate mare, care s-o tina pe toata durata anului.
Ingrediente:
4 linguri de boabe de coriandru
2 linguri de seminte de chimen
2 linguri de usturoi, uscat si pisat
2 lingurite de boia dulce
Instructiuni:
Se prajesc uscat (fara ulei), la foc mic-mediu, într-o craticioara, semintele de chimen si boabele de coriandru. Dupa circa 30-40 de secunde, dupa ce încep sa miroasa puternic, se iau mirodeniile de pe foc si se lasa sa se raceasca 3-4 minute. Aceasta operatiune are rolul de a le potenta aroma si de a le face mai casante, lucru ce usureaza pisarea lor.
Se piseaza apoi coriandrul si chimenul, pana se obtine o pudra omogena, care se amesteca apoi cu boia si pudra de usturoi.
Depozitare:
Mixtura se depoziteaza într-un borcan care se închide ermetic, la adapost de lumina, caldura si umezeala. Rezista bine cateva luni.
Tabelul se poate pastra, într-un recipient ermetic, si în frigider. Poate astfel fi depozitat timp de un an.
Utilizari culinare:
Ca si ingredientele care îl compun, amestecul tabel este destul de versatil. Este folosit pentru gust si aroma si poate fi adaugat în orice moment al prepararii mancarii:
– înainte de tratamentul termic, cand poate asezona carnea si/sau legumele, sau poate fi folosit, de unul singur sau în combinatie cu alte mirodenii, ierburi aromate sau condimente, ca marinada uscata sau umeda.
– dupa tratamentul termic, adaugat înaintea sau deodata cu ingredientul principal, daca se doreste o aroma si un gust mai pregnante
– la sfarsitul tratamentului termic, presarat peste carne si/sau legume, sau peste sosuri ori chiar supe, daca se doreste gust si aroma mai fine
Concluzie:
Tabel este un amestec usor de preparat, ingredientele si tehnologia fiindu-ne la îndemana. Combinatia de boia cu chimen este una delicioasa, am folosit-o cu foarte bune rezultate în multe retete, asa ca pot sa o recomand din experienta. Pe scurt, încercati caci nu veti regreta.
Ha-ha. Prima data cind am vazut titlul articolului am crezut ca ne dai un tabel cu mirodenii si condimente tunisiene. 🙂 Interesant acest amestec. Nu auzisem de el dar cred ca o sa-l adopt. Se prepara foarte usor iar in ce priveste combinatia de boia cu chimen ai mare dreptate. Am preluat-o si eu de la tine si o folosesc acum foarte des.
Daca ma gindesc bine chiar am folosit de citeva ori aceasta intreaga combinatie de mirodenii fara sa stiu ca este un amestec traditional tunisian. 🙂
@memphis: Este o combinatie logica, daca te gandesti putin. Boia si chimen ori chimion este specifica Africii de nord, coriandrul este aproape intotdeauna insotitorul chimionului si chimenului, iar usturoiul este un ingredient extrem de popular peste tot. Trebuie insa sa recunosti ca rareori l-ai folosit uscat.
Cred ca toti cei care gatesc cu mirodenii au folosit aceste 4 mirodenii impreuna (cu amendamentul ca usturoiul este mai mereu proaspat, nu uscat cum este aici).
Articolul vrea doar sa arate ca aceasta este o combinatie care, pentru unii, este traditionala, nu doar logica. 🙂