Tabel – arome tunisiene

Tabel, sau tabil (uneori este numit şi tabel-karwia sau tabel-karawia), este un amestec de mirodenii tunisian, folosit la asezonarea unui mare număr de preparate culinare, mai ales tocane, pe bază de carne roşie şi de pasăre.
tabel - Tabel – arome tunisiene 1 - Retetele lui Radu

În sens literal, cuvântul „tabel” înseamnă „coriandru” în araba tunisiană. Într-adevăr, coriandrul este ingredientul de bază al amestecului, dar proporţia ingredientelor este proprie fiecărei familii. Deşi cele mai multe variante de tabel includ doar patru ingrediente: coriandru, chimen, usturoi pudră şi boia dulce sau semi-iute, există variante ce pot conţine şi ceapă pudră, boia iute, dafin, cuişoare, chimion, mentă, sare, curcuma.
Amestecul tabel se prezintă sub formă de pudră şi, în mod tradiţional, este preparat vara, de femei. Fiecare gospodină îşi pregăteşte o cantitate mare, care s-o ţină pe toata durata anului.
Ingrediente:
4 linguri de boabe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimen
2 linguri de usturoi, uscat şi pisat
2 linguriţe de boia dulce
Instrucţiuni:
Se prăjesc uscat (fără ulei), la foc mic-mediu, într-o crăticioară, seminţele de chimen şi boabele de coriandru. După circa 30-40 de secunde, după ce încep să miroasă puternic, se iau mirodeniile de pe foc şi se lasă să se răcească 3-4 minute. Această operaţiune are rolul de a le potenţa aroma şi de a le face mai casante, lucru ce uşurează pisarea lor.
Se pisează apoi coriandrul şi chimenul, până se obţine o pudră omogenă, care se amestecă apoi cu boia şi pudră de usturoi.
Depozitare:
Mixtura se depozitează într-un borcan care se închide ermetic, la adăpost de lumină, căldură şi umezeală. Rezistă bine câteva luni.
Tabelul se poate păstra, într-un recipient ermetic, şi în frigider. Poate astfel fi depozitat timp de un an.
Utilizări culinare:
Ca şi ingredientele care îl compun, amestecul tabel este destul de versatil. Este folosit pentru gust şi aromă şi poate fi adăugat în orice moment al preparării mâncării:
– înainte de tratamentul termic, când poate asezona carnea şi/sau legumele, sau poate fi folosit, de unul singur sau în combinaţie cu alte mirodenii, ierburi aromate sau condimente, ca marinadă uscată sau umedă.
– după tratamentul termic, adăugat înaintea sau deodată cu ingredientul principal, dacă se doreşte o aromă şi un gust mai pregnante
– la sfârşitul tratamentului termic, presărat peste carne şi/sau legume, sau peste sosuri ori chiar supe, dacă se doreşte gust şi aromă mai fine
Concluzie:
Tabel este un amestec uşor de preparat, ingredientele şi tehnologia fiindu-ne la îndemână. Combinaţia de boia cu chimen este una delicioasă, am folosit-o cu foarte bune rezultate în multe reţete, aşa că pot să o recomand din experienţă. Pe scurt, încercaţi căci nu veţi regreta.


2 comentarii pe “Tabel – arome tunisiene

 1. memphis spune:

  Ha-ha. Prima data cind am vazut titlul articolului am crezut ca ne dai un tabel cu mirodenii si condimente tunisiene. 🙂 Interesant acest amestec. Nu auzisem de el dar cred ca o sa-l adopt. Se prepara foarte usor iar in ce priveste combinatia de boia cu chimen ai mare dreptate. Am preluat-o si eu de la tine si o folosesc acum foarte des.

  Daca ma gindesc bine chiar am folosit de citeva ori aceasta intreaga combinatie de mirodenii fara sa stiu ca este un amestec traditional tunisian. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @memphis: Este o combinatie logica, daca te gandesti putin. Boia si chimen ori chimion este specifica Africii de nord, coriandrul este aproape intotdeauna insotitorul chimionului si chimenului, iar usturoiul este un ingredient extrem de popular peste tot. Trebuie insa sa recunosti ca rareori l-ai folosit uscat.
   Cred ca toti cei care gatesc cu mirodenii au folosit aceste 4 mirodenii impreuna (cu amendamentul ca usturoiul este mai mereu proaspat, nu uscat cum este aici).
   Articolul vrea doar sa arate ca aceasta este o combinatie care, pentru unii, este traditionala, nu doar logica. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.