Am gasit in supermarket ciupercute “champignon” tinere… cred ca majoritatea aveau cam 1-2 cm diametru. M-a tentat ideea da a avea o intreaga ciuperca intr-o singura imbucatura, asa ca le-am cumparat pe loc, urmand a ma gandi ce fac cu ele in drum spre casa.
Tagliatelle cu ciupercute si nucsoara
Pana la urma nu a fost nevoie de prea multa gandire: cum aveam si chef de paste, reteta s-a nascut de la sine.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
250 g tagliatelle cu ou, proaspate
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
200 g ciuperci champignon tinere
sare
piper alb, macinat
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
150 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
3 linguri de marar proaspat, tocat

Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga ulei si se lasa sa se incinga. Se micsoreaza flacara si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste la foc mic, amestecand frecbent, timp de 3-4 minute, sau pana ce incepe sa devina translucida. Se adauga apoi usturoiul si se continua inca 1-2 minute. Atentie, nu trebuie ca ceapa sau usturoiul sa se coloreze.

Se adauga ciupercile, se sareaza si se pipereaza. Se gatesc la foc mic-mediu 4-5 minute, sau pana ce sunt facute si usor rumenite, iar lichidul lasat de ele s-a evaporat.

Se adauga smantana si nucsoara si se amesteca bine. Se gateste mixtura 2-3 minute, la foc mic, pana se ingroasa putin.

Intre timp se fierb pastele in multa apa sarata (circa 2 lingurite de sare la litrul de apa). Se scot putin inainte de a fi gatite corect (al dente) si se scurg. Nu se spala!

Se adauga pastele scurse in tigaie, eventual impreuna cu 1-2 linguri din lichidul in care au fiert (acesta contine amidon si ajuta la ingrosarea sosului). Se adauga mararul tocat si se gateste 1 minut, amestecand cu grija. Se servesc pastele imediat, ornate cu fire de marar.

Sfaturi:
Daca nu gasiti ciuperci tinere, folositi ciuperci mature, dar taiate in jumatati sau sferturi, functie de dimensiunea lor.