Am gasit in supermarket ciupercute “champignon” tinere… cred ca majoritatea aveau cam 1-2 cm diametru. M-a tentat ideea da a avea o intreaga ciuperca intr-o singura imbucatura, asa ca le-am cumparat pe loc, urmand a ma gandi ce fac cu ele in drum spre casa.
Pana la urma nu a fost nevoie de prea multa gandire: cum aveam si chef de paste, reteta s-a nascut de la sine.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
250 g tagliatelle cu ou, proaspate
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
200 g ciuperci champignon tinere
sare
piper alb, macinat
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
150 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
3 linguri de marar proaspat, tocat
Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga ulei si se lasa sa se incinga. Se micsoreaza flacara si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste la foc mic, amestecand frecbent, timp de 3-4 minute, sau pana ce incepe sa devina translucida. Se adauga apoi usturoiul si se continua inca 1-2 minute. Atentie, nu trebuie ca ceapa sau usturoiul sa se coloreze.
Se adauga ciupercile, se sareaza si se pipereaza. Se gatesc la foc mic-mediu 4-5 minute, sau pana ce sunt facute si usor rumenite, iar lichidul lasat de ele s-a evaporat.
Se adauga smantana si nucsoara si se amesteca bine. Se gateste mixtura 2-3 minute, la foc mic, pana se ingroasa putin.
Intre timp se fierb pastele in multa apa sarata (circa 2 lingurite de sare la litrul de apa). Se scot putin inainte de a fi gatite corect (al dente) si se scurg. Nu se spala!
Se adauga pastele scurse in tigaie, eventual impreuna cu 1-2 linguri din lichidul in care au fiert (acesta contine amidon si ajuta la ingrosarea sosului). Se adauga mararul tocat si se gateste 1 minut, amestecand cu grija. Se servesc pastele imediat, ornate cu fire de marar.
Sfaturi:
Daca nu gasiti ciuperci tinere, folositi ciuperci mature, dar taiate in jumatati sau sferturi, functie de dimensiunea lor.
totul este ok la retele tale, dar nu imi plac pozele. scuze dar asta e adevarul, poate fi sublim gustul, dar pentru un blog pozele scot in evidenta cum trebuie reteta. deci: un aparat mai bun: poze clare, culori vii, etc. sper ca iei mesajul meu ca o critica constructiva.
@ion: Oh, o critica bine intentionata este aur curat. Stiu ca ceea ce fac eu poate fi imbunatatit la toate aspectele, dar pe mine personal ma ingrijoreaza mai mult felul cum gatesc, apoi felul cum scriu si abia dupa aceea modul in care imi ies pozele. Acestea vor ramane mereu un obiectiv tertiar, in cel mai bun caz.
Desigur insa ca nici un aparat mai bun si nici cateva lectii de fotografie nu mi-ar strica. 🙂
Eu nu tin post, asa ca intra in productie astazi. Am zi libera si am timp sa umblu dupa ingrediente. Multumesc pentru reteta. 🙂
@Laura: Cu placere. 🙂
Simpla si perfect executata. Eficient ca un profesionist. Fara sa fie foarte deosebita, reteta asta este de retinut.
@memphis: Imi pare bine ca iti place. Este, intr-adevar, foarte simpla si logica.