Dupa retetele in care am folosit crema de branza “Ceva fin pufos”, va propun o alta in care la baza sosului sta crema “Ceva fin cremos”, ambele de la Delaco.
“Ceva fin cremos” este o pasta onctuoasa, cu aspect placut si suprafata matasoasa si lucioasa. Desi contine doar 12,5% grasimi, sepreteaza excelent la gatit. Spre surprinderea mea am reusit sa mijotez (fierbere molcoma) sosul circa 10 minute, fara ca acesta sa se branzeasca.
Crema de branza “Ceva fin cremos” este versatila: negatita, ca atare sau amestecata cu mirodenii, ierburi aromate ori alte ingrediente, sau gatita poate fi folosita atat la prepararea deserturilor cat si a preparatelor sarate.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
400 g tagliatelle proaspete
2 linguri de ulei de masline extra virgin
4-5 linguri de fond de legume (sau apa)
150 g crema de branza “Ceva Fin cremos”, de la Delaco
140 g prosciutto crudo, taiat fasiute de latimea tagliatellelor
sare, dupa gust
piper alb, dupa gust
2 praji medii, feliati suntire
2 lingurite de amestec curry
2 lingurite de curcuma
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/3 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1/3 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare si adanca, la foc mediu. Se face flacara mica si se adauga prazul. Se sareaza, se pipereaza si se gateste 5-6 minute, amestecand ocazional, pana ce este foarte moale.
Se adauga curry si curcuma si se amesteca rapid. Se adauga crema de branza si fondul si se amesteca pana ce crema se incorporeaza in lichid. Se gateste mixtura 5 minute, la foc mic de tot, amestecand ocazional.
Se adauga trei sferturi din patrunjelul tocat si se amesteca rapid.
Intre timp se fierb pastele in multa apa cu sare (circa 2 lingurite de sare la fiecare litru de apa), la foc iute, timp de 2 minute, sau pana ce sunt aproape facute. Se scurg.
Se transfera pastele in tigaie, impreuna cu suvitele de prosciutto si se amesteca 1 minut. pastele trebuie sa ramana al dente. Se servesc presarate cu ardei iute rosu si verde si cu restul de patrunjel.
Sfaturi:
Nu trebuie sa scurgeti pastele foarte bine, caci apa in care au fiert contine amidon, care contribuie la ingrosarea viitorului sos.
Inainte de a adauga pastele in tigaie, este bine sa transferati jumatate din sos in alt vas. Amestecati bine pastele cu sosul din tigaie si adaugati restul de sos, cel transferat in alt vas, doar daca sosul din tigaie este insuficient. Pastele trebuie doar sa fie unse de sos, acesta nu trebuie sa balteasca in farfurie.