Reteta de fata este extrem de usoara si de rapida. In varianta sa simplificata (vezi nota) poate fi gatita in 3 minute de orice persoana capabila sa puna o oala cu apa la fiert.
Ingredientul vedeta, cel care da gust pastelor, este crema de branza St. Agur. Aceasta, produsa in Franta, in Auvergne, este branza mea preferata. Poate branza este impropriu spus, caci este o crema de branza cu mucegai; are o culoare usor verzuie-albastruie si un gust divin. As manca zilnic cate o cutie si, desi sunt destui care nu imi impartasesc total entuziasmul, nimeni dintre cei care au incercat-o nu a a putut spune ca nu este gustoasa.
In mod interesant, nu exista niciun sfant numit Agur si nici macar o localitate numita St. Agur; crema de branza si branza St. Agur (caci exista si o branza cu mucegai St. Agur, ambele distribuite de “Delaco”) sunt produse in localitatea Beauzac.
Gustul acestei branze este subtil si bine echilibrat, nu atat de puternic ca la celelalte branzeturi cu mucegai; aminteste oarecum de Roquefort. Crema St. Agur este grasa si matasoasa; se poate unge pe paine foarte usor, este un dip deosebit de gustos pentru legume, crackeri, biscuiti si paine si, de asemenea, se topeste frumos atunci cand este asezata pe alimente fierbinti.
St. Agur se produce din lapte de vaca si este maturata timp de 60 de zile inainte de a fi comercializata. Si crema si branza sunt relativ scumpe, ca orice produs de calitate, dar nu sunt de neatins. Din cand in cand va puteti rasfata cu ea; va garantez ca nu va va parea rau.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 2 minute
Ingrediente:
220 g tagliatelle proaspete
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de ulei de masline extra virgin
5-6 linguri de crema de branza St. Agur
1 morcov mediu, taiat fasiute subtiri
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit
1/2 ardei gras rosu, taiat brunoise (cubulete cu latura de 2-3 mm)
Instructiuni:
Se da in clocot o oala cu circa 3 litri de apa. Se adauga 5-6 lingurite de sare si se amesteca pana ce se dizolva. Cand apa clocoteste puternic, se adauga pastele, morcovii si ardeii grasi si se fierb 2 minute. Se scurg de apa, apoi se transfera intr-un castron mare.
Se adauga in castron uleiul de masline si se amesteca. Se pipereaza si se sareaza mixtura, apoi se amesteca din nou.
Se serveste mixtura de paste si legume cu 2-3 linguri de crema de branza St. Agur, presarata cu frunze proaspete de patrunjel.
Nota:
Eu am folosit morcovi, ardei grasi si patrunjel pentru culoare si pentru un pic de textura. daca nu vreti sa va complicati cu ele, puteti renunta la legume si verdeata.
Unde putem sa gasim aceasta branza in Romania?