Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Va propun o reteta mediteraneana, plina de culoare, in care pastele, legumele si crevetii sunt “legati” cu un sos pe baza de smantana, ca sa formeze un preparat delicios si echilibrat nutritional, care merge excelent alaturi de Enira Rose 2011.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
160 g tagliatelle proaspete
2 linguri de ulei de masline extra virgin
12-15 creveti cruzi, decorticati, se lasa doar coditele
100 g mazare proaspata, sau congelata
100 g smantana pentru gatit (32% grasimi)
60 ml vin alb sau rose
1/2 lingurita de firisoare de sofran
1/4 – 1/2 lingurita de ardei iute proaspat, curatat de seminte si tocat marunt (sau dupa gust)
5 rosii cherry, taiate in jumatate
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
2 catei de usturoi, feliati foarte subtire
30 g branza Parmesan, proaspat rasa
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca sofranul cu vin.
Se fierbe mazarea 5-7 minute, sau pana ce este frageda. Se scurge.
Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se adauga usturoi si ardei iute si se gatesc la foc mic 1-2 minute. Se adauga crevetii si se continua 1-2 minute, dupa care se adauga rosiile cherry si mixtura de vin si sofran. Se fierbe incet, circa 2-3 minute, ca alcoolul sa se evapore, lasand doar aroma.
Se adauga smantana si se asezoneaza cu sare, piper si busuioc. Se dauga mazarea scursa si se amesteca.
Intre timp se fierb pastele pana ce sunt al dente. Se scurg. Se adauga in tigaie pastele scurse si se amesteca pana ce sunt imbracate in sos. Se servesc pastele presarate cu Parmesan ras si ornate cu frunze proaspete de busuioc.
Vinul potrivit: Enira Rose 2011
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.
Pt ca azi nu a fost cald am facut aceasta reteta. Crevetii nu pot spune ca mi se par deosebiti. In schimb sosul e f.bun.Am sa-l incerc si cu carne de pui. Sotiei si unei prietene care a luat parte la „ospat” le-a placut. Pt mine gustul de peste e prea puternic la creveti. Prefer pestii proaspeti prinsi de mine. Oricum pt a ma edifica voi mai face reteta o data atunci am sa hotarasc daca trec crevetii pe lista alba sau pe cea neagra.
@Dorel: Daca nu te impaci cu crevetii, foloseste reteta doar ca inspiratie si inlocuiestei cu peste sau pui. Curios, mie nu mi se pare ca crevetii au gust puternic de peste. Cred ca fiecare are preferintele sale. 🙂
Multumesc ,sigur ca decongelati trebuie folositi 😀 😀 Trebuie sa incerc si eu pastele acestea 😀 😀 musai .
@Miclescu Maria: Spor la gatit. Astept impresiile de dupa…
Merge si cu creveti congelati??? Se poate sa nu fie buni la bust pentru ca nu sunt gatiti corect 😀 😀 😀
Am mancat undeva o salata cu anghinare murata ,creveti,ou,fussilini si muuuult busuioc .Am zis ca imi vine rau de buna ce era 😀 😀 😀 😀
@Miclescu Maria: Merge cu creveti decongelati. Nici nu cumpar altfel decat congelati. Este mult mai sigur msi ies perfect.
Joc acasa , am avantaj 😀
@mihaelar63: Ai putea sa fii surprinsa de ce retete sau alimente exista si in Europa. Branza cu viermi corsicana (casu marzu), de pilda, te-ar face sa te simti confortabil? Gatitul cu lemn dulce, pe care nu ai de unde sa-l iei, ti se pare la indemana? Si mai sunt nenumarate exemple, fie de preparate aiurite, fie de ingrediente pe care nu le-ai vazut niciodata pe la noi. 🙂
Pot, de fapt, sa te inteleg, desi nu ar strica sa arunci o ocheada si mai departe de Europa. S-ar putea chiar sa-ti placa ce vezi pe acolo, cateodata chiar mai mult decat ce ai pe acasa. Ca sa nu mai vorbiim de faptul ca multe din preparatele noastre considerate „traditionale” provin din alte tari, nu de putine ori chiar din Asia.
Ehe, he !!!pai asta-i alta mancare de peste !!!Parca -ti vine inima la loc cu asa bunatate mai de aproape , de pe continentul nostru !!!:D
@mihaelar63: Inteleg ca te simti mai in siguranta cand gatesc europeneste? 🙂
nu ma omor dupa creveti, dar sosul alb e un deliciu!
@adnia: Iar vinul la fel. 🙂
Delicios… Unii nu stiu ce pierd…
Imi place foarte mult sosul de la reteta asta . Trebuie sa o testez !
@Sylvia: Spor la lucru, sa-mi spui cum ti-a iesit.
Printre putinele retete la care am toate ingredientele in casa! Numai buna pentru weekend-ul asta! 🙂
Multumesc pentru idee!
@roxana: Trebuie sa te nimeresc odata si odata. 🙂 Ai si vin rose?
arata foarte foarte bine! Eu nu mananc creveti pt ca nu pot, adica „nu-s in stare sa pap chestii dintr-astea”, dar recunosc ca pe farfurie arata tare bine.
@alinutzika: Bun, deci am cativa cititori care ajuta la supravietuirea crevetilor. 🙂
Radu, am tot vazut la tine in filme roseul de la Enira si aveam o mare curiozitate. Ieri chiar am reusit sa beau acest vin! Cel din 2010. Foarte bun, cu adevarat.
Nu stiu cum este cel din 2011, la roseuri cel mai vechi este cel mai bun?
@karaoke: Nu neaparat. In orice caz, de obicei, vinurile rose sunt astfel facute incat sa fie baute in 1-2 ani. Sa zicem ca in al doilea an de viata isi ating, in general, maturitatea deplina si este bine sa fie baute. Cel putin asa stiu eu.
nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
@irina: Pierderea ta. 🙂
Nici nu stiu daca mai e nevoie de comentarii,,DELICIOS,,
o masa usoara,fina,delicioasa.
Eu sincer as prefera pieptul de pui in locul crevetilor,dar e ok si asa.Multumim inca o data
@irina: Mai, eu nu va inteleg. Cum de nu va plac crevetii?
Buna dimineata! Cu ce pot fi inlocuiti crevetii ca in rest reteta este super, numai cu bunataturi?
@rodica: Cu scoici, midii, scoici Saint-Jacques, langustine. Poti s-o faci si cu pui, daca nu te acomodezi cu fructele de mare. Poate fructele de ograda iti sunt mai pe plac. 🙂
Cred ca stiu ce vom papa azi 🙂
@sorin: Sa inteleg ca vor plange crevetii? 🙂 Vin ai?
Toata stima !
-Aceea e bucataria , ta ?….arata bine !….
@OWA: Neata! Da, este bucataria-studiou, ca sa zic asa.