Va propun o reteta robusta, rustica si satioasa. Alegeti, cu grija, ingrediente proaspete si de buna calitate, ca sa obtineti maximul ca gust si aroma. Este o reteta simpla, se prepara rapid si este, in plus, foarte aromata si gustoasa. Extrem de potrivita pentru o masa incropita rapid pentru familie sau prieteni.

Servita alaturi de o salata verde, formeaza o masa completa si echilibrata nutritional.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
160 g tagliatelle proaspete
250 g creveti cruzi, decorticati
1 lingura de ulei de masline extra virgin
2 catei de usturoi, tocati marunt
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute uscat
1 ceapa mica, tocata
1/3 cana cu vin alb
1/2 cutie de rosii (circa 120 g), tocate
1 lingurita de unt
cateva frunze de busuioc proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
salata verde, pentru servit (optional)
vin alb, sec si rece (Chardonnay sau Riesling)

Instructiuni:
Se fierb pastele in apa sarata, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg bine.
Intre timp se incinge 1/2 lingura de ulei la foc mediu, intr-o tigaie mare. Se asezoneaza crevetii cu sare si piper si se adauga in tigaie, impreuna cu usturoi si ardei iute. Se prajesc pana ce se fac roz-portocalii. Se scot din tigaie si se pastreaza la cald.

Se adauga restul de ulei in tigaie. Dupa ce se incinge se adauga ceapa, se sareaza ca sa lase apa, si se gateste 2 minute, la foc mediu. Se toarna vinul in tigaie si se amesteca, racaind toate reziduurile caramelizate de pe fundul tigaii. Se mijoteaza lichidul (fierbere molcoma la foc mic), pana ce se reduce la jumatate.

Se adauga rosiile, untul si crevetii. Se amesteca 1 minut, pana ce crevetii sunt calzi.

Se adauga pastele si se amesteca pana ce sunt acoperite uniform cu sosul de rosii. Se ia tigaia de pe foc, se adauga busuioc si se amesteca. Se serveste preparatul imediat, alaturi de o salata verde usoara (probabil italienii nu ar servi astfel pastele, dar este un adaus nutritiv bine venit pentru cei preocupati de o masa sanatoasa si echilibrata) si de un vin alb, sec si rece.

Sfaturi:
Nu adaugati ulei in apa in care fierbeti pastele (unii o fac, ca precautie pentru ca acestea sa nu se lipeasca!). Daca le fierbeti clocotit, miscarea apei este de ajuns ca sa impiedice lipirea pastelor. In plus, uleiul va unge pastele, iar sosul nu va mai putea adera la ele, caci va aluneca. Rezultatul este ca veti simti in gura mai mult gust de ulei decat de sos.

Nu exagerati cu sosul. Acesta nu trebuie sa balteasca in farfurie, ci doar sa unga pastele si crevetii.

Decogelati crevetii lent, in frigider, peste noapte. O decongelare rapida va afecta textura carnii lor delicate. Va recomand cozile de creveti congelati de la Mega Image, 26 lei/punga de 500 g. Din tot ce am incercat aici am gasit cel mai bun raport pret/calitate.