Tagliatelle cu creveti si sos de rosii

Va propun o reteta robusta, rustica si satioasa. Alegeti, cu grija, ingrediente proaspete si de buna calitate, ca sa obtineti maximul ca gust si aroma. Este o reteta simpla, se prepara rapid si este, in plus, foarte aromata si gustoasa. Extrem de potrivita pentru o masa incropita rapid pentru familie sau prieteni.

Servita alaturi de o salata verde, formeaza o masa completa si echilibrata nutritional.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
160 g tagliatelle proaspete
250 g creveti cruzi, decorticati
1 lingura de ulei de masline extra virgin
2 catei de usturoi, tocati marunt
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute uscat
1 ceapa mica, tocata
1/3 cana cu vin alb
1/2 cutie de rosii (circa 120 g), tocate
1 lingurita de unt
cateva frunze de busuioc proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
salata verde, pentru servit (optional)
vin alb, sec si rece (Chardonnay sau Riesling)

Instructiuni:
Se fierb pastele in apa sarata, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg bine.
Intre timp se incinge 1/2 lingura de ulei la foc mediu, intr-o tigaie mare. Se asezoneaza crevetii cu sare si piper si se adauga in tigaie, impreuna cu usturoi si ardei iute. Se prajesc pana ce se fac roz-portocalii. Se scot din tigaie si se pastreaza la cald.

Se adauga restul de ulei in tigaie. Dupa ce se incinge se adauga ceapa, se sareaza ca sa lase apa, si se gateste 2 minute, la foc mediu. Se toarna vinul in tigaie si se amesteca, racaind toate reziduurile caramelizate de pe fundul tigaii. Se mijoteaza lichidul (fierbere molcoma la foc mic), pana ce se reduce la jumatate.

Citeste si articolul →   Joloff cu pui

Se adauga rosiile, untul si crevetii. Se amesteca 1 minut, pana ce crevetii sunt calzi.

Se adauga pastele si se amesteca pana ce sunt acoperite uniform cu sosul de rosii. Se ia tigaia de pe foc, se adauga busuioc si se amesteca. Se serveste preparatul imediat, alaturi de o salata verde usoara (probabil italienii nu ar servi astfel pastele, dar este un adaus nutritiv bine venit pentru cei preocupati de o masa sanatoasa si echilibrata) si de un vin alb, sec si rece.

Sfaturi:
Nu adaugati ulei in apa in care fierbeti pastele (unii o fac, ca precautie pentru ca acestea sa nu se lipeasca!). Daca le fierbeti clocotit, miscarea apei este de ajuns ca sa impiedice lipirea pastelor. In plus, uleiul va unge pastele, iar sosul nu va mai putea adera la ele, caci va aluneca. Rezultatul este ca veti simti in gura mai mult gust de ulei decat de sos.

Nu exagerati cu sosul. Acesta nu trebuie sa balteasca in farfurie, ci doar sa unga pastele si crevetii.

Decogelati crevetii lent, in frigider, peste noapte. O decongelare rapida va afecta textura carnii lor delicate. Va recomand cozile de creveti congelati de la Mega Image, 26 lei/punga de 500 g. Din tot ce am incercat aici am gasit cel mai bun raport pret/calitate.


  1. FlyingRoo spune:

    Uite ca iar am pierdut sirul comentariilor!

    La ce ma intrebai msi dud: o greseala ce am scris acolo, din cauza ca am tot scris si sters si scris…”copt” nu „rascopt”, am vrut sa scriu ca se evita chiar asta! Deh, tinand cont ca la mine era doar un pic inainte de 2 noaptea cred ca am circumstante atenuante.

    Cand stii ca sunt gata intrebi? Cand „evantaiul” cozii incepe sa se faca roz! Apropo, daca lasi crevetii sa se faca rosii atunci deja i-ai supragatit! Asta pentru ca stii si tu bine ca ei continua sa se gateasca si dupa ce sunt scosi din mediul de gatit. De aceea daca ii fierbi cea mai buna solutie este sa-i scoti din lichidul de fiert drept intr-un castron cu apa cu gheata.. si de fapt ei doar lichidul de fiert se aduce la fierbere, se ia de pe foc, si se pun crevetii in el cca 3-5 min

    Apropo de prospetimea crevetilor – eu in Ro mi-as face mai multa grija cu locul de provenienta decat cu prospetimea. Nu va faceti iluzii, toti crevetii adusi in Ro au fost initial inghetati, chiar daca se vand dezghetati. Am mai avut acest cometariu si apropo de peste oceanic „proaspat” in magazinele romanesti.
    Acum de ce am mentionat provenienta? Pentru ca multi provin din locuri cu acumulari obscene de metale grele! Chiar si tipul de crevete conteaza in aceasta privinta…

    • Radu Popovici spune:

      @FlyingRoo: Asa este. In unele privinte suntem groapa de gunoi a Europei. Nu pot sa spun ce porcarie de halibut am cumparat recent, din Spania. Chiar stiu sa gatesc niste amarate de fileuri de peste, dar, desi le-am pragatit dupa toata regula, s-au dezintegrat pur si simplu in tigaie. Mi-am dat seama abia atunci ca fusesera congelate, decongelate, recongelate si iar decongelate, plus injectate cu sare. Probabil distribuitorul din Romania a facut asta….

  2. Sylvia spune:

    Radu, am inteles. Creveti proaspeti cruzi ( gri ) nu am vazut nici aici niciodata decat congelati insa eu iau mai mereu proaspeti prefierti . Sunt destul de atent sortati si tinuti la rece pe gheata si nu prea dau rateu cu ei , dar e drept ca iti inspira incredere mai multa decat in Romania poate la capitoul prospetime. Intrebam cateodata „daca sunt proaspeti „:) si mi se raspundea ca e ceea ce s-a pescuit in noaptea respectiva, la Cora de exemplu. In Ro luam scoici proaspete de la Cora si au fost mereu bune dar acelea le verifici mai usor daca sunt proaspete sau nu.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Dacai ai sti de cate ori am vazut creveti prefierti deteriorati oferiti la vanzare… Ma impac excelent cu cei congelati. Din punctul asta de verede, traiasca Mega Image! 🙂

  3. Sylvia spune:

    Radu ai fost super simpatic. Vad ca preferati adesea in retete crevetii congelati si nu cei proaspeti e o masura de precautie fata de crevetii proaspeti din Romania ? 🙂 sau o simpla preferinta alimentara. Eu sincer de departe ii prefer pe cei proaspeti pentru tot ce inseamna gatit lejer, la supa chinezeasca sau asa completare la alte retete iau si congelati, plus ca mai iau cateodata congelati cruzi dar sinecer nici aceia nu ma incanta f tare.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: La noi eu nu am vazut creveti cu adevarat proaspeti niciodata. Sunt cei congelati, mai sunt unii prefierti, pusi pe strat de gheata, in galantar, si mai sunt unii prezentati ca fiind proaspeti, dar au venit si acestia, cel mai probabil, tot congelati. Macar daca iau congelati, stiu sigur ce cumpar.

  4. cristi-j spune:

    pentru creveti intregi , ne-curatati si mai usor de consumat se poate folosi stilul fluture , crevetii sunt lasati intregi dar despicati pe spate intre cap si coada si desfacuti (scoasa vâna) si prajiti in tigaie/plita/gratar dar trebuie presati pentru a-si pastra forma (2 minute pe partea desfacuta+1 minut pe partea cealalta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.