Bucataria italiana ofera o serie intreaga de preparate culinare foarte simple, rapide, si pline de savoare. Marturisesc ca imi plac mult pastele, si proaspete si uscate, pentru ca se gatesc repede si usor si se potrivesc aproape cu orice. Reteta aceasta ofera un interesant contrast de texturi (pastele fragede-al dente / baconul crocant) si de gusturi (pastele neutre / pesto delicat / bacon puternic, sarat si afumat).

De gatit ca pranz usor, alaturi de un pahar cu vinul alb preferat de dvs. (eu as incerca un Sauvignon Blanc, bine racit), sau ca cina satioasa, alaturi de un rose sec.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Preparare: 5 minute
Gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g tagliatelle proaspete, cu ou
sare
piper negru, proaspat macinat
4-5 linguri de sos pesto (preferabil preparat in casa)
2-3 linguri de vin alb
6 felii de bacon
frunze proaspete de busuioc, pentru servit
1 lingura de ulei de masline extra virgin (optional)

Instructiuni:
Se pun feliile de bacon intr-o tigaie incinsa, la foc mediu-iute, si se prajesc in propria grasime 2 minute pe fiecare parte, pana ce sunt rumenite si crocante. Se scurg de grasime pe prosoape de hartie. Se toaca.

Se fierb pastele 3-4 minute (circa 1 minut mai putin decat timpul indicat pe ambalaj) in multa apa cu sare (2 lingurite de sare/1 litru de apa), la foc iute.

Intre timp se adauga in tigaie vinul alb si se amesteca bine, racaind reziduurile lasate de bacon. Cand da in clocot, se micsoreaza flacara si se adauga sosul pesto. Se amesteca 1-2 minute, pana ce este incins.

Se scurg pastele si se adauga in tigaie. Este bine sa fie putin umede, caci lichidul contine amidon care ingroasa si leaga sosul. Se combina pastele cu sosul din tigaie, se adauga baconul tocat si se amesteca bine.
Se servesc pastele presarate cu piper negru, proaspat macinat, stropite, daca doriti, cu ulei de masline extra virgin si ornate cu frunze proaspete de busuioc.

Nota:
Daca doriti un gust mai puternic, mai robust, radeti deasupra pastelor si niste Parmesan. Pesto-ul contine deja Parmesan, asa ca aveti grija sa nu depasiti masura.
Ca alternativa, daca preparati pesto-ul in casa, facetibasta fara a mai adauga in el Parmesan. Radeti-l, in schimb, deasupra preparatului final, inainte de a-l servi.