Aceasta reteta are si varianta video.

Imi plac mult pastele, si aceasta din mai multe motive: sunt hranitoare, sanatoase si extrem de versatile. Va propun astazi paste proaspete, preferabil preparate in casa, servite cu un sos somptuos si deosebit, pe baza de nuca si smantana.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 6 minute

Ingrediente:
60 g mieji de nuca + jumatati de miez pentru garnisit
1-2 catei de usturoi, decojit
30-40 g pesmet
120 ml smantana 32% grasime
30 g branza Parmesan, proaspat rasa
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de nucsoara
sare si piper, proaspat macinat
200 g tagliatelle (sau fettucine) proaspete
marar proaspat, tocat marunt

Instructiuni:
Opariti nucile 30-40 de secunde, in apa clocotita. Racoriti-le apoi in apa cu gheata. Frecati nucile ferm, cu degetele, pentru a indeparta cojile. Uscati-le pe prosoape de hartie.

Puneti nucile curatate de coji, usturoiul si pesmetul intr-un blender, adaugati un sfert din smantana, Parmesan, ulei, sare, piper si nucsoara si procesati pana se omogenizeaza. Adaugati restul de smantana si procesati din nou. Transferati sosul intr-un castron mare.

Gatiti 3-5 minute pastele intr-o oala mare cu apa sarata (cca. 2 lingurite de sare/litru de apa) clocotita, pana sunt al dente. Scurgeti-le si adaugati-le la sosul de nuca, impreuna cu mararul si 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele si amestecati cu grija. Garnisiti cu jumatati de nuca si Parmesan ras. Serviti pastele fierbinti.