Tajin de pui

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de retete preferate de mine, cu sos delicios condimentat, plina de gust si aroma, robusta, hranitoare si satioasa, servita simplu si fara fasoane, potrivindu-se bine cu orice anotimp.
Un astfel de tajin se serveste la pranz, alaturi de cuscus sau de orez.
tajin de pui - Tajin de pui 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: tunisiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 35 minute + odihna
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui dezosate, fara piele, taiate cubulete
sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de ulei de masline
2 linguri de suc de lamaie
1 lamaie, taiata feliute
2 lingurite de boia dulce
2 lingurite de amestec ras-el-hanout
1 ceapa mare, taiata solzisori
2 cm bucata ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de curcuma
1/2 lingurita de chimion, macinat
400 g rosii tocate, din cutie
1/2 cana cu fond de legume
10 bucati rosii uscate-la-soare, taiate bucatele
2 foi de dafin
20 masline verzi sau negre, intepate cu dintii unei furculite
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat
2 maini de busuioc proaspat, tocat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron ras-el-hanout cu sare, piper, boia dulce, suc de lamaie si 2 linguri de ulei de masline. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se lasa la marinat 1 ora, in frigider.
Se incinge vasul inferior al tajinului si se rumeneste carnea la foc iute, cat mai uniform, in doua transe daca este necesar. Carnea este deja unsa cu ulei din marinada, asa ca in principiu nu mai
este nevoie d eulei suplimentar. Daca insa carnea va pare uscata, incingeti in tajin 1-2 lingurite de ulei, inainte de a o rumeni. Se scoate carnea pe o farfurie separata.
Se incinge in tajin lingura de ulei ramasa, se micsoreaza flacara si se adauga ceapa. Se sareaza si se gateste 4-5 minute, pana ce se face translucida. Se adauga ghimbir, curcuma, chimion si usturoi si se continua 1 minut.
Se adauga rosii tocate, fond, dafin, masline, rosii uscate-la-soare si feliute de lamaie. Se amesteca bine si se gateste mixtura 15 minute, amestecand ocazional. Se adauga bucatile de carne, inclusiv sosul lasat de ele in farfurie, se amesteca, se acopera tajina si se gateste mixtura alte 10-15 minute, pana ce carnea este frageda si facuta.
Se ia vasul de pe foc, se adauga patrunjel si busuioc tocat, se amesteca si se lasa tajinul sa stea 5 minute, inainte de a-l servi. Se gusta, se potriveste de sare si piper si se serveste alaturi de cuscus, ornat cu frunze proaspete de busuioc.
Nota:
Reteta de fata provine din Tunisia, dar la fel de bine ar fi putut fi si marocana, caci cele doua bucatarii se “suprapun” in buna masura.
Tajin este un termen culinar provenit din limba araba, caracteristic bucatariilor nord-africane, unde denumeste atat un vas de pamant, destul de versatil, cat si preparatele gatite in acesta. Un tajin poate fi sau nu glazurat si este compus din doua parti: o unitate de baza circulara, cu margini joase, si un capac conic, sau cu forma de dom, care acopera unitatea de baza.
Constructia capacului permite scurgerea condensului inapoi in vasul inferior.
Un tajin poate fi utilizat atat direct pe flacara aragazului, cat si in cuptor, desi din cauza formei capacului folosirea sa in acest mod poate fi destul de incomoda.
Reteta de fata se poate gati foarte bine si intr-o cratita sau caserola, dotate cu un capac obisnuit, cu conditia ca vasul sa aiba pereti cat mai grosi, pentru distributia uniforma a caldurii si pentru o buna inertie termica. Ca lucrurile sa fie clare, iata mai jos cum arata un tajin.
tajin vas - Tajin de pui 2 - Retetele lui Radu
Se pare ca in limba romana cuvantul tajin inca nu si-a stabilit bine identitatea. Am vazut vasul cat si preparatul in sine numite “tajina”, adica la feminin, dar si “tajin”, la masculin. Cred ca forma feminina a aparut printr-o confuzie, din franceza, unde tagine pare a denumi ceva feminin, desi articolul hotarat, caci este “le tagine”, indica in mod clar masculinul.
La fel, in italiana, tajin este tot la masculin.
Astazi cCred ca „tajin” este termenul corect, desi anterior am ezitat si am folosit forma feminina.

16 comentarii pe “Tajin de pui

  1. Cami spune:

    Am gatit reteta si a fost foarte gustoasa. ”Tajinul” a fost o cratita cu capac obisnuita. Dar si-a facut datoria. Nu stiu cat de mult s-ar fi schimbat gustul si aromele daca as fi avut un tajin adevarat, dar a fost totusi foarte, foarte bun.

  2. cristi-j spune:

    Unde sunt magazine indiene ?

    Sugestia e buna. Si eu zic ca mai aproape de subiect ar fi lamaile murate. Si nu e vorba neaparat daca ai simtit tu nevoia sau nu. E ca si cum un strain ar spune ca nu a simtit deloc nevoia sa foloseasca bors la ciorba.
    Sunt putin surprins ca nu stiai de aceasta reteta rapida de „lamai murate”. Eu stiu de ea de cativa ani de la Jamie Oliver si Virgiliu tot de acolo a luat-o (chiar prea cuvant cu cuvant daca ma iau dupa cele 8 felii si 10 secunde) ceea ce e foarte bine (si era si mai bine daca mentiona si sursa). Eu am facut-o de cateva ori (ca garnitura-condiment) dar poate nu s-a potrivit foarte bine cu restul pentru ca nu am fost foarte incantat, banuiesc insa ca folosite la gatit merg mai bine aceste lamai.

    Cam mare diferenta de pret intre 20 si 200 de lei pentru un tajin acolo si aici dar nu e singurul exemplu.

    Am remarcat lista aproape identica de ingrediente intre puiul cu masline de acum cateva zile si acest tajin de pui. Si la acea reteta cred ca ar fi mers lamaile murate, ar fi subliniat caracterul sud-mediteranean alaturi de chimion (sau chimen pentru cei care-l prefera).

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pai, fiind retetele mele, sau alese de mine si gatite de mine, chiar este dupa cum simt eu nevoia. Adica dupa cum imi tuna, cu conditia sa fie gustoase. Asa a fost reteta asta: fara lamai murate. Tunisienii sunt de vina. 🙂

      In ce priveste reteta propusa de Virgiliu, parca poate cineva sa le stie pe toate? Eu nu stiam de varianta aceasta de reteta. Poate fiindca nu ma incanta lamaile murate? Si nici chiar Jamie Oliver; nu-l urmaresc in mod deosebit, asa ca acesta este motivul pentru care nu l-am vazut preparand-o.

      Cele doua retete pomenite de tine nu mi se par decat vag asemanatoare, dar desigur, fiecare le poate prepara cu substituirile, adausurile si omisiunile care ii convin. Este excelent ca se propun variante de retete, asa mi-ar placea sa se petreaca la fiecare postare. 🙂

  3. Virgiliu spune:

    Cred ca aici s-ar potrivi si Lamaile Murate (reteta postata in Aprilie, 2009). Daca sunt la indemana. Am vazut ca se comercializeaza prin magazinele indiene. Daca nu, un inlocuitor (destul de decent, fara a avea insa prtetentia ca se ridica la nivelul produsului original) ar putea fi preparat astfel: se taie o lamaie longitudinal in opt felii, apoi fiecare felie, se taie transversal in bucati de cca. 5mm. Se feliaza fin un ardei iute rosu. Se pune o tigaie la incins pe foc mediu-mare si se adauga 2 lingurute de ulei. Se aromatizeaza cu 2 lingurite de seminte de mustar, o lingurita rasa de turmeric, un ardei iute uscat sfaramat si ardeiul iute feliat. Se gateste pana cand uleiul incepe sa sfaraie. Se adauga bucatelele de lamaie si se gateste in continuare timp de 10 secunde, amestecand continuu. Se rastoarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca.

    • Radu Popovici spune:

      @Virgiliu: As zice ca varianta ta este mai placuta, dupa parerea mea, decat lamaile murate marocane. Imi placlucrurile mai picante, iar retetei traditionala de lamai murate ii lipseste aceasta componenta de gust.
      Pe de alta parte, este o reteta tunisiana, tara unde lamaile murate nu sunt atat de populare; marturisesc ca nu am deloc simtit nevoia lor. Cum insa reteta mea este doar un punct de plecare, fiecare si-o poate aranja dupa propriul gust.
      Oricum, interesant acest condiment descris de tine.

  4. Cami spune:

    Ca sa gatesti la flacara, pe aragaz, banuiesc ca trebuie sa ai un tajin metalic, altfel cred ca ar crapa. As incerca reteta asta la cuptor, in oala de lut cu capac, cea in care de obicei facem sarmalele. Nu cumva tajinul traditional este tot din lut?

    • Radu Popovici spune:

      @Cami: Tajinul traditional este din lut si rezista foarte bine pus direct pe flacara. Exista insa si tajin mixt (capacul este ceramnic, fundul este metalic) sau din ceramica speciala, foarte rezistenta. In Maroc unul traditional costa 5 euro, ce se gaseste pe la noi, ce-i drept, din materiale mai „nobile”, este intre 200-700 lei.

  5. Corina spune:

    Ha, la pranz Alex imi spunea ca ai pus o reteta pe blog si i s-a facut pofta, neaparat trebuie sa o gateasca. Cand l-am intrebat ce e, mi-a raspuns „tajin”, si eu am fost putin uimita, parca stiam denumirea de „tajina”, el insa m-a corectat” Radu stie cel mai bine”.
    Sunt curioasa sa vedem impresiile, probabil e unul din primii cititori care au gatit-o.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Ezit intre tajin si tajina. Oricare dintre forme poate fi corecta, dar pare ca tajin este mai indreptatita, fiindca asa a fost preluata in franceza si italiana.

  6. Mirela Stanescu spune:

    Ce bine ca ,pe langa reteta buna, ai dat informatii si despre folosirea tajinului; eu am aragaz cu gaze si nu eram sigura daca poate fi folosit la flacara de gaze, mai ales ca nu vreau sa imi cumpar unul electric.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Un aragaz electric este, zic eu, cea mai dezavantajoasa optiune pentru gatit. Daca ai gaze, foloseste-le din plin, fara probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.