Pulpele de pui din aceasta reteta sunt foarte aromate si suculente datorita marinadei cu care au fost asezonate si in care sunt, mai apoi, fierte inabusit.
Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute plus marinare
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
6 pulpe superioare de pui, cu os, fara piele, circa 700 g in total
4 cepe verzi, doar partea alba (sau 2 fire de praz, mai subtiri)
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
2 catei de usturoi, zdrobiti si tocati marunt
6 linguri de sos de soia
1 lingura de ulei de susan
1 1/2 lingura de zahar
ulei, pentru prajit
1 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete
1 ardei gras galben, sau portocaliu, curatat si taiat cubulete
1 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete
2 1/2 lingurite de seminte de susan
1 praf de sare
3 fire de ceapa verde, sau praz, taiate bucatele de 2-3 cm, pe diagonala
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
3 fire de patrunjel proaspat, frunzele de la, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru ornat
orez alb cu bob lung, fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge o tigaita mica, la foc mediu. Se adauga semintele de susan si se prajesc, scuturand tigaita ocazional, pana ce incep sa se rumeneasca si dezvolta o aroma de nuca. Se sfarama apoi intr-o piua, impreuna cu putina sare.
Se spala bine carnea, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica trei taieturi pe fiecare pulpa de pui, apoi se asaza intr-un platou adanc. Se amesteca ceapa verde tocata cu ghimbir, usturoi, sos de soia, suc de limeta, ulei de susan, seminte de susan macinate si zahar si se toarna aceasta mixtura peste pulpele de pui. Acestea se intorc de cateva ori, ca sa se acopere in mod uniform cu mixtura, dupa care se acopera platoul cu folie de plastic si se lasa la marinat, in frigider, minim 4 ore. In acest timp se intorc pulpele ocazional.
Se incinge putin ulei intr-o tigaie mare si adanca, cu fundul greu (sau intr-un wok). Se scot pulpele de pui din marinada, se adauga in tigaie si se rumenesc uniform. Se toarna in tigaie marinada, se adauga coaja rasa de limeta si se completeaza cu apa, pana ce lichidul acopera carnea. Se da in clocot, se acopera tigaia si se fierb pulpele 30-35 de minute, la foc mic, intorcandu-le ocazional pana ce se fac foarte fragede.
Se adauga ardeii grasi si ceapa verde cu 5 minute inainte de expirarea timpului de fierbere. Daca este necesar, se inlatura capacul tigaii pentru ca sosul sa se reduca prin evaporare. Se orneaza pulpele cu frunze de patrunjel si rondele de ardei iute si se servesc cu orez fiert.
Cred ca reteta asta poate da dependenta 😀
@Virgiliu: Chestie de gust. Sunt gustoase, nimic de zis. 🙂
si ca o remarca…. regleaza ora pe sistemul „iarna” (adica o ora in minus)! caci ora la care dau mesajul este 22.08!! 🙂
@MazdaRX8: Ok, am reglat ora 🙂
Acum, n-am ce face si trebuie sa te intreb ce este „agar-agar”!!!!!!!!
@MazdaRX8: Agar-agar este o gelatina extrasa din alge marine si are calitatea de a fi reversibila. O sa revin cu un articol mai amanuntit.
Merci de ideie! Chiar ma intrebam cum fac sa se ingroase „dulceata” daca nu folosesc miere!
@MazdaRX8: Mai poti folosi gelatina, sau agar-agar.
Pacat ca am probleme tip diabet (nu sunt dependent de insulina – stau doar pe regim) ca as face si eu „dulceata”! Daca la retetele cu zahar brun, pun „zahar Diamant” (zahar diabetik) nu cred ca aici o sa-l pot folosi in loc de miere!!!???
@MazdaRX8: Eu cred ca da, pana la urma reteta Corinei este doar un ghid. Principiul este ca trebuie sa ai o componenta iute (ardeii), un acid (otetul) si o componenta dulce (miere sau orice fel de zahar). Gustul poate varia functie de aceste componente si/sau de cantitatile relative ale fiecaruia. Sunt convins ca poti adauga si alte ingrediente (ghimbir, gutui, mango etc.) rase si bine fierte, plus condimente pisate sau tocate marunt (anason, scortisoara, coriandru, piper, sare, curcuma, rozmarin, boia etc.) ca sa obtii in final o pasta groasa. Este principiul pe care se fac chutney-urile, adica amestecuri de fructe, legume si condimente, similare unor gemuri sau jeleuri, dar cu gust picant si condimentat.
@Corina: Multumim!
Bitte schon
O rectificare- prin otet de muraturi inteleg otet de calitate, folosit de gospodine pentru muraturi, nu inteleg otet cu mirodenii.
@Corina: Danke schon 🙂
500gr ardei iuti, dar iuti, nu bulgaresti.
500gr zahar
500ml otet de muraturi
Se fierbe otetul cu zaharul-eu pun miere-20 minute dupa ce da in clocot, sa se dizolve mierea sau zaharul si sa se ingroase putin.
Intre timp, se maruntesc ardeii iuti.
Aici, fiecare cu preferinta.Se pot scoate nervurile si samburii, apoi se taie marunt, sau se taie cu totul.Eu nu scot decat coditele, apoi ii pun in blender si-i maruntesc.
Se pun in otetul care clocoteste, se mai fierbe cam 20-25 minute, se toarna fierbinte in borcane, se capacesc imediat si se baga la pat cald.
Observatii- se lucreaza cu manusi obligatoriu, cu geamul deschis si din cand in cand se iese la aer.Nu e de gluma, fara manusi se pot produce arsuri, ca arsura chimica.
Se pot face variante, cu adaus de ardei dulci in diferite proportii, pentru a mai reduce din iuteala.Totusi, adevarata este numai cu ardei iuti.
La mine are un succes nebun, la fripturi,paine prajita, branza, pe cartofii prajiti.
Da, noi mancam putin mai iute, dar a fost excelent.
Cat priveste comentariul baietilor, a fost in spirit de gluma, m-am mirat ca au mancat asa, tot , fara sa zica nimic aproape, pana la capat.
Eu faca in casa dulceata de ardei iuti, asa ca au mereu pe masa borcanul pentru a adauga la mancare.Nu e asta o problema.
Am sa incerc cu sosul Tabasco, sa vad cum iese.
Reteta a fost excelenta, iar carnea s-a fragezit bine de tot.
@Corina: Da, neaparat, da-ne si noua reteta. Sunt tare curios cum este facuta: seamana cu un chutney?
@Corina: Vrem si noi reteta de dulceata de ardei iuti 🙂
Gata, s-a comis in weekend, cu multi meseni afara pe piatra de moara,cantitate mare, s-au curatat farfuriile.
Multumim, a fost grozav.
Baietii mei au facut o singura remarca, printre inghitituri-De ce nu e mai iute??
Am reusit sa gasesc si modalitatea de fezandare a carnii de pui de curte.Am lasat carnea la marinat 24 de ore.S-a fragezit perfect.
@Corina: Ma bucur ca v-a placut. In ce priveste iuteala, data viitoare o poti ajusta dupa gustul copiilor tai… si mie imi place mai iute, dar in blog trebuie sa tin seama si de gustul celorlalti. Nu vreau sa-mi spuna cineva ca l-am otravit! 🙂
Cand o gatesc pentru mine dublez cantitatea de usturoi si mai adaug, in marinada, cam 1 lingura de pasta de ardei iute. Poti incerca si cu sos Tabasco in loc de pasta de ardei iute: as propune 1 – 1 1/2 lingurita in marinada.
Excelent arata.Am sa-l incerc saptamana asta.
@Corina: Spune-ne si daca familia a apreciat sau nu reteta. 🙂