Tapas cu muşchiulet de porc

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Preparatul este mai mult decat o simpla gustare, cum sunt cele mai multe dintre tapas. Este si destul de „cronofag” (consumator de timp), dar gustul este exceptional, iar asocierea cu Merlot 2009 de la Alira este una mai mult decat fericita.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: 50 minute
Ingrediente:
1 muşchiuleţ de porc, circa 800 g, feliat la 1 cm grosime
1/2 cana de vin rosu
5-6 linguri de ulei de masline
2 catei de usturoi, rasi
2 lingurite de zahar
2 lingurite de frunze de cimbru (sau rozmarin) proaspat
1 bagheta proaspata
250 g brânză Brie, rece, feliată la 6-7 mm grosime
sare
piper negru, proaspăt măcinat
1 lingură de unt
6 cepe medii
cateva rosii uscate in cuptor

Instrucţiuni:
Se prepara o marinada amestecand intr-un platou 2 linguri de ulei de masline cu usturoi, cimbru, vin rosu si zahar.
Se aşază feliile de brânză pe o farfurie, separate una de alta, ca să nu se lipească.
Se pun feliile de carne intre doua bucati de folie si se bat usor cu un ciocan de snitele, ca sa se aplatizeze uniform, la o grosime de 7 mm. Se sareaza si se pipereaza feliile de muschi si se amesteca bine cu marinada preparata mai sus, ca sa se acopere uniform. Se acopera platoul cu folie si se lasa carnea la marinat cat timp se gateste ceapa.
Se retează capetele cepelor, se taie apoi în jumătate, pe verticală şi se decojesc. Se spala, se sterge si se feliază fiecare jumătate pe lungime, ca să se obţină segmente lungi şi subţiri.
Se încinge o tigaie neaderentă, la foc iute. Se adaugă 2-3 linguri de ulei, se lasa sa se incinga, iar apoi se adauga ceapa. Se sareaza aceasta, ca să lase lichid, se acoperă tigaia şi se găteşte 5 minute.
Se găteşte apoi ceapa fără capac, la foc mediu-mic, timp de 45-50 de minute, până ce este rumenită uniform. Dacă se rumeneşte neuniform, se mai adaugă puţină apă, care va ajuta la uniformizarea colorării. Când ceapa începe să se rumenească, este nevoie să se amestece mai des.
Se scot feliile de carne din marinada si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se încinge o tigaie mare, la foc mediu-iute. Când este fierbinte se adaugă untul si restul de ulei şi se încing. Se adaugă feliile de porc, într-un singur strat, şi se gătesc 2-3 minute, până ce încep să se albească la margini. Se întorc şi se gătesc 1-2 minute. Se transferă feliile pe o tavă, acoperite lejer cu folie metalica, să se odihnească în timp ce se găteşte a doua tranşă.
Cât timp se prajeste carnea, se încinge cuptorul la 230 °C. Se feliază pâinea pe diagonală în felii groase de 8-9 mm. Se ung cu putin ulei. Se coace pâinea 1 minut. Odată ce feliile sunt puţin rumenite, se adaugă pe ele 1 linguriţă de ceapă caramelizată. Se acoperă cu o felie de brânză şi se pun deoparte, pe un platou.
Cat timp se odihneste carnea, se pune pâinea din nou în cuptor timp de 30 de secunde, ca să se topească puţin brânza.
Se amesteca feliile de carne prin sosul lasat in farfurie si se aşază pe feliile de pâine. Sosul va da cărnii un luciu atractiv. Se presară cu puţin piper, dacă se doreşte, se asaza peste ele cate o rosie uscata şi se servesc imediat, alături de un pahar cu vin roşu.
Vinul potrivit: Merlot Alira 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


19 comentarii pe “Tapas cu muşchiulet de porc

  1. Emil40 spune:

    Reteta este perfecta, iar ceapa caramelizata….mmmmm preferata mea, as fi in stare sa mananc toata ziua ceapa caramelizata, trebuie sa testez si eu reteta, chit ca sunt 40 de grade prin bucatarie, ma descurc, sper sa nu fac si eu ca Sisoko sub presiune 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Emil40: Uita de Sisoko si de altii si fa ca tine pana iti gasesti un adevarat model. Si apoi fa din nou ca tine. 🙂

  2. Lucian spune:

    Felipe al III-lea a „inventat” tapas-ul, un fel de Burebista la noi, dar cu o decizie un pic mai inspirata dupa parerea mea. Daca marinam carnea inainte ar fi o problema sau iese destul de frageda si asa?

    • Radu Popovici spune:

      @Lucian: Marinarea nu strica niciodata. Trebuie doar avut grija la componenta marinadei, trebuie sa se potriveasca si cu restul ingredientelor. As recomanda aici marinarea feliilor de muschiulet in vin rosu, usturoi, cimbru, sare, piper, ulei de masline extra virgin, minim 30 de minute, dar nu mai mult de 2 ore, in frigider.

  3. Mirela Stanescu spune:

    Nu am uitat de vin, pentru ca am 3 sticle cu vin f. bun (bineinteles ca nu le vom consuma pe toate la o masa ), este drept nu de la Alira, ci de la LACERTA.
    Weekend placut si pofta buna tuturor, indiferent ce veti gati.

  4. Dorina spune:

    Foarte faina reteta , de retinut . Ceapa caramelizata e divina in combinatie cu carnea si rosiile uscate . Fix pe lungimea mea de unda , multumesc de idee.

  5. Mirela Stanescu spune:

    Adevarul este ca si pentru mine „cea mai buna leguma este porcul”. In ceea ce priveste gustul, carnea de porc este pe primul loc pentru mine, urmata indeaproape de „fructele de mare”. Chiar o voi pregati in acest weekend. De data asta, pentru ca este mult prea cald, voi trisa cu rosiile: voi folosi rosii uscate la soare ca sa nu mai incalzesc atat de mult cuptorul.
    Partea cu ceapa imi este cunoscuta de la fasolea batuta, la care cei din familia mea mananca multa ceapa caramelizata, iar eu ma transform in madam Cipolino; dar scopul scuza mijloacele. Ce bine ca maine este sambata! Multumesc pentru reteta!

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Ma bucur ca te-am nimerit cu reteta asta. Cam ai dreptate cu rosiile uscate in cuptor, dureaza mult si se incinge toata bucataria. Am avut inspiratia sa fac cateva transe in luna mai, cand era racoare. De atunci stau bine mersi in frigider, sub un strat de ulei de masline.
      Sa nu uiti de vin, ar fi pacat sa nu aveti parte de experienta gustativa completa.

  6. Sabin spune:

    Ce avalansa de gusturi intense: ceapa caramelizata, porc si rosii uscate. Superba combinatia si nu o poti servi altfel decit cu un vin robust. Nu cunosc acest merlot dar daca este bine facut si din 2009 cred ca a fost tocmai ce trebuia. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Sabin: Cum imi place mie: o reteta robusta si plina de gust. Merlotul de la Alira este foarte bun. Mai bun ca acum un 1 an. S-a maturizat perfect si s-a potrivit foarte bine cu reteta asta.

  7. Laura Pricop spune:

    Incredibil cat a mai ramas din mormanul de ceapa. Nu as fi crezut asta niciodata. O sa incerc neaparat reteta dar nu acuma fiindca nu ma vad amestecind in tigaie 40 de minute pe caldura asta.

    • Radu Popovici spune:

      @Laura Pricop: Prima data cand am caramelizat ceapa am fost si eu uimit. 🙂 Nu este nevoie sa amesteci 40 de minute continuu, ci doar din cand in cand; dar tii 40 de minute focul aprins, intr-adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.