Ceapa este un ingredient foarte popular in multe bucatarii europene, iar cea franceza i-a adus, poate, cele mai frumoase omagii. Iata o reteta care provine din Alsacia, regiune situata in estul Frantei. Umplutura de ceapa, galbenusuri si smantana are o textura fraged-crocanta si este minunat aromatizata cu nucsoara si piper.


Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 2 ore

Ingrediente:
700 g ceapa, taiata solzisori
1 foaie de aluat fraged
100 g unt
2 galbenusuri de ou
250 g smantana
2 lingurite de nucsoara, proaspat rasa
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 190 °C. Se topeste untul intr-o tigaie mare. Cand untul bolboroseste, se adauga ceapa si sare si se amesteca. Se caleste ceapa timp de 20-30 de minute, amestecand frecvent, pana ce este moale si aurie. Se ia tigaia de pe foc si se lasa ceapa sa se raceasca 5 minute.

Intre timp se bat galbenusurile cu smantana, sare, mult piper si nucsoara.

Se captuseste o forma de tarta de 26 cm diametru cu o foaie de aluat. Se preseaza foaia ca sa se aseze bine la imbinarea fundului tavii cu peretii laterali. Daca se foloseste o tava de tarta cu marginea ondulata, se preseaza aluatul cu degetele, ca sa se muleze pe forma peretilor.

Se asaza pe aluat o foaie de hartie de copt; se asaza peste aceasta boabe de fasole, ca aluatul sa nu se deformeze la copt. Se coace aluatul 10 minute la 190 °C.

Se indeparteaza boabele de fasole si hartia de copt. Se coace aluatul alte 5 minute, la 190 °C, pana ce se face auriu. Se scoate apoi tava si se micsoreaza temperatura cuptorului la 180 °C.

Se pune jumatate din ceapa calita in tarta si se netezeste, ca sa rezulte un strat uniform. Se toarna peste ea jumatate din mixtura de smantana. Se adauga apoi restul de ceapa, se netezeste si se toarna peste el restul mixturii de smantana.

Se coace tarta la 180 °C, timp de 40 de minute, pana ce umplutura este rumenita si ferma in mijloc. Se lasa tarta sa se raceasca in tava 5-10 minute, apoi se transfera pe un platou mare. Se serveste calda.

Sfaturi:
Calita doar 20-30 de minute, ceapa are o textura relativ crocanta si o culoare aurie. Daca se doreste o culoare mai inchisa si o textura mai moale, se prelungeste timpul de calire cu 10 minute.

Pentru a maximiza aromele, piperul trebuie sa fie proaspat macinat, iar nucsoara proaspat data pe razatoare.