Iata o tarta foarte ingenioasa, simpla si extrem de gustoasa si de aromata. Este un desert cu adevarat deosebit, cu care va puteti uimi familia si invitatii. Cum se apropie Sarbatorile, cred ca ar fi o buna ocazie s-o incercati.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 persoane
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 30 minute, plus racire

Ingrediente:
2 mere medii, curatate de coaja si cotor, feliate
200 g zahar brun
60 g stafide
1 foaie de aluat fraged
1/2 lingurita de scortisoara
75 g unt
2 lingurite de coaja de lamaie rasa

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C (temperatura medie-mare). Se amesteca feliile de mere cu 3-4 linguri de zahar.

Se incinge la foc mediu o cratita nu foarte adanca, de circa 26 cm diametru. Se adauga untul si se lasa sa se topeasca. Atunci cand incepe sa sfaraie usor, se face focul mic si se adauga restul de zahar. Se amesteca si se gateste 2-3 minute, pana ce se caramelizeaza.

Se asaza in cratita feliile de mar, in cerc, urmand conturul cratitei. Se completeaza centrul cercului cu 2 felii, asezate una langa alta. Se prajesc la foc mic 5 minute, sau pana ce seminmoaie, iar dedesubt sunt rumenite frumos. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca 5 minute.

Se aranjeaza putin feliile, ca sa fie uniform asezate si se trag putin spre centrul cratitei, ca sa lase spre margini un spatiu liber de circa 7-8 mm. Se presara cu stafide, scortisoara si coaja rasa de lamaie.

Se asaza foaia de aluat peste cratita. Se taie pe conturul cratitei si se asaza peste fructe, indoind putin marginile ca sa le acopere bine. Se indeasa putin aluatul in acel spatiu circular liber, de 7-8 mm, fixandu-l prin presare.

Se introduce cratita in cuptor si se coace aluatul 15-20 de minute, sau pana ce este facut si rumenit. Se scoate cratita din cuptor si se lasa tarta sa se raceasca 10 minute, in cratita.

Se desprinde cu grija tarta, trecand lama unui cutit printre aluat si peretii laterali ai cratitei. Se scutura usor cratita, ca tarta sa se desprinda. Se rastoarna apoi pe un platou. Daca se intampla ca una-doua bucati de mar sa ramana lipite de tavita, se desprind cu grija si se asaza pe tarta, unde le este locul.
Se serveste tarta la temperatura camerei, sau rece.

Sfaturi:
Se pot folosi in loc de mere felii de pere, de gutui, sau un amestec de fructe.

Pentru un plus de aroma se amesteca feliile de mar cu zahar aromat cu vanilie.

Pentru un altfel de gust, se inmoaie stafidele in brandy timp de 20 de minute, inainte de a le presara peste mere.

Daca nu aveti zahar brun, il puteti inlocui cu zahar alb.