Iata o tarta foarte ingenioasa, simpla si extrem de gustoasa si de aromata. Este un desert cu adevarat deosebit, cu care va puteti uimi familia si invitatii. Cum se apropie Sarbatorile, cred ca ar fi o buna ocazie s-o incercati.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 persoane
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 30 minute, plus racire
Ingrediente:
2 mere medii, curatate de coaja si cotor, feliate
200 g zahar brun
60 g stafide
1 foaie de aluat fraged
1/2 lingurita de scortisoara
75 g unt
2 lingurite de coaja de lamaie rasa
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C (temperatura medie-mare). Se amesteca feliile de mere cu 3-4 linguri de zahar.
Se incinge la foc mediu o cratita nu foarte adanca, de circa 26 cm diametru. Se adauga untul si se lasa sa se topeasca. Atunci cand incepe sa sfaraie usor, se face focul mic si se adauga restul de zahar. Se amesteca si se gateste 2-3 minute, pana ce se caramelizeaza.
Se asaza in cratita feliile de mar, in cerc, urmand conturul cratitei. Se completeaza centrul cercului cu 2 felii, asezate una langa alta. Se prajesc la foc mic 5 minute, sau pana ce seminmoaie, iar dedesubt sunt rumenite frumos. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca 5 minute.
Se aranjeaza putin feliile, ca sa fie uniform asezate si se trag putin spre centrul cratitei, ca sa lase spre margini un spatiu liber de circa 7-8 mm. Se presara cu stafide, scortisoara si coaja rasa de lamaie.
Se asaza foaia de aluat peste cratita. Se taie pe conturul cratitei si se asaza peste fructe, indoind putin marginile ca sa le acopere bine. Se indeasa putin aluatul in acel spatiu circular liber, de 7-8 mm, fixandu-l prin presare.
Se introduce cratita in cuptor si se coace aluatul 15-20 de minute, sau pana ce este facut si rumenit. Se scoate cratita din cuptor si se lasa tarta sa se raceasca 10 minute, in cratita.
Se desprinde cu grija tarta, trecand lama unui cutit printre aluat si peretii laterali ai cratitei. Se scutura usor cratita, ca tarta sa se desprinda. Se rastoarna apoi pe un platou. Daca se intampla ca una-doua bucati de mar sa ramana lipite de tavita, se desprind cu grija si se asaza pe tarta, unde le este locul.
Se serveste tarta la temperatura camerei, sau rece.
Sfaturi:
Se pot folosi in loc de mere felii de pere, de gutui, sau un amestec de fructe.
Pentru un plus de aroma se amesteca feliile de mar cu zahar aromat cu vanilie.
Pentru un altfel de gust, se inmoaie stafidele in brandy timp de 20 de minute, inainte de a le presara peste mere.
Daca nu aveti zahar brun, il puteti inlocui cu zahar alb.
asa am aflat si eu despre tarta tatin , dupa comentariul lui mihai am cautat pe net si am aflat ca aceasta tarta e celebra si are si propriul site ! hahaha
@cristi-j: Da, aceasta este si partea frumoasa a vietii. Ai mereu de invatat. Acum, cand stiu ca a inventat-o cineva cu zeci de ani inainte, parca imi place si mai mult. 🙂 Am mai facut alte cateva variante ale acestei tarte, intre timp. Am testat-o si pe cateva randuri de musafiri. O adevarata minune!
Eu din poza as zice ca tarta ta seamana mai mult cu tarte vergeoise , o tarta cu diverse fructe care se face cu un zahar special care are acest nume, cam asa arata . Super apetisanta vreau sa zic 🙂
@Sylvie: Mai, acum ca ai spus Vergeoise si nu Tatin, ma ambitionez sa fac cercetari asupra ei. 🙂
Mai scrisesem un comentariu mai lung despre Tarte Tatin 🙂 si celebrele surori care i-au dat numele dar din cauza netului meu inzapezit nu s-a salvat. E o tarta clasica si foarte cunoscuta in Franta , prima ei evocare sub acest nume apare la 1926 la Paris. Ce mi se pare insa cel mai interesant este tarta Tatin in varianta sarata, cu rosii cerise sau vinete sau in combinatia dulce sarat pentru iubitori .
@Sylvia: Eu faceam tarte Tatin si habar n-aveam, ca personajul lui Moliere care facea proza fara sa stie. 🙂 Mie cel mai interesant lucru la ea mi se pare faptul ca se face foarte repede, foarte simplu, direct intr-o cratita, caserola sau chiar tigaie. Am facut-o si la Vita Cook, deci se poate prepara si sub grill-ul din cuptor.
Nici eu nu le am cu dulciurile, iar aluatul este pentru mine o calamitate. prefer sa-l cumpar gata facut. Tarta asta este insa atit de simpla incat ma incumet si eu s-o incerc. O sa pun insa fructe amestecate, mere, pere, gutui, piersici.
@toni: Pune ceva mai multe fructe decat am pus eu. Spor! 🙂
In acest caz flambee se refera la focul cuptorului de paine. In zonele rurale din Alsacia cand era ziua de copt paine se facea si aceasta tarta din resturile de aluat. Dupa principiul, nimic nu se arunca!:)
@Katze: Bun principiu. Din “economiile” astea s-au descoperit niete preparate exceptionale. 🙂 Chiar mi-e pofta de un nasi goreng.
Aaa, tarta cu ceapa?! Tarte flambee a la creme fraiche? Mor dupa ea. Sant curioasa de varianta ta. In zona in care locuiesc se consuma cu placere toamna impreuna cu must si vin nou. Influenta alsaciana.
Astept reteta!!!!
O zi frumoasa
Katze
@Katze: A mea nu este flambata. 🙂
Hallo,
Aceasta prajiura dovedeste calitatile si spiritul inventiv de bucatar, in acest caz patiser, pe care le posezi si ce noroc ca le-ai descoperit!
Tarte Tatin a fost creata tot din intimplare de surorile Tatin in restaurantul propriu “La Gare” in Lamote-Beuvron, la sud de Orleans.
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Daca la unele lucruri ma pricep binisor, chestiile de patiserie imi sunt oarecum straine. Nici nu ma atrag, ca preparate, si nici nu cred ca am rabdarea necesara pentru ele. Vreau insa sa ating un pic si acest domeniu, caci o experienta in plus nu strica, s-ar putea chiar sa ma distrez. De aici si incercarea cu aceasta tarta. Am mai pregatit o tarta cu ceapa, absolut deosebita, ii vine randul saptamana viitoare, probabil marti. 🙂
scuze am sarit randul unde ziceai ca se caramelizeaza,in rest cu banane nu vreau eu au o textura prea moale ,iar daca le mai si prajesti se fac …..
sa o incarci mai mult cu fructe taiele cubulete,iar pt un efect mai mare caramelizeaza zaharul inainte.bananele sunt totusi prea moi pt genul asta de tarta.mihaita se vede ca este un mare cunascator stie si cum se numeste.
@bobo: Pai zaharul este caramelizat, coane bobo. 🙂 bananele merg, daca sunt din cele mai putin coapte, cu miez mai ferm. In rest, as zice ca ai dreptate. Poate fi incarcata cu ceva mai multe fructe. Mihai este mare amator de dulciuri, din cate a marturisit la intalnirea noastra de 1 an de blog, asa ca are atuurile lui.
@bobo: Da, poate ai dreptate. Mi-aduc aminte de cele prajite in crusta de pesmet sau miez de nuca de cocos… erau cam moi in interior.
Simplu si bun. 🙂
@Lia: 🙂
@Radu: Este vorba de celebra tarta Tatin, nu? Am incercat-o si eu de catava ori si e foarte usor de facut. Noua ne place mult cu felii de gutuie si din cate am inteles merge cam cu orice fructe de consistenta mai ferma
@mihai2206: Habar n-aveam ca este tarta Tatin, auzisem de ea dar nu stiam in ce consta. Stii ca eu cu dulciurile nu prea fac casa buna. Pur si simplu am incropit ceva rapid si usor de facut. 🙂 Ai dreptate, merge si cu pere, gutui, piersici, prune, mango, ananas, banane etc.
da,lucrul acesta trebuie avut in vedere mai mereu la vita cook,odata inteles,merge treaba cu el.
@alison: Cam in aceeasi ordine de idei, tarta asta se poate gati si sub grill-ul cuptorului.
eu cind am vazut-o chiar m-am gindit la vita cook.eu nu am incercat la el decit checuri,in forma de bundtcake, ies bine si fara probleme.
iar deserturile cu mar sunt cu precadere bune reci-reci si pentru mine!
@alison: La vita Cook trebuie insa sa intorci fructele in tavita, dupa ce se gatesc, caci acolo sursa de caldura este sus, si nu jos. Partea lor rumenita trebuie sa fie in jos, ca sa fie deasupra dupa rasturnare. Nu stiu daca am fost clar. 🙂
uite o modalitate de a avea un desert minunat pe masa in mai putin de o ora(cu tot cu racire)!
@alison: Am incercat tarta aceasta si pe Vita Cook si a iesit foarte bine, desi a durat mai mult cu vreo 15-20 de minute. Tarta este usoara, racoritoare, delicioasa si foarte fain aromata. Mie mi-a placut mai mult rece decat la temperatura camerei.