Va propun astazi o gustare simpla, dar delicioasa si prezentabila. Astfel de tarte, cu diverse umpluturi, se pot servi atat la mesele de zi cu zi, cat si la cele festive; le puteti oferi chiar si la masa de Revelion.


Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
16 coji de tarta, din aluat fraged
1 praz mic, tocat
50 g bacon, tocat
2 oua, batute
2 linguri de unt
250 ml smantana 32% grasime
cateva fire de ceproara proaspata, tocate
sare
piper alb
nucsoara, proaspat rasa

Instructiuni:
Se pune o tigaie pe flacara mica. Se adauga baconul si se gateste 2-3 minute, sau pana ce lasa grasime si incepe sa se coloreze. Se adauga untul si prazul, se sareaza si se continua gatitul 5 minute, pana ce prazul este fraged. Se ia tigaia de pe flacara si se lasa sa se raceasca putin.

Se combina intr-un castron ouale cu smantana. Se asezoneaza cu cepsoara, sare, piper alb si nucsoara, apoi se adauga in castron mixtura de bacon si praz. Se amesteca bine.

Se incinge cuptorul la 180 °C. Se umplu cojile de tarte cu acest amestec. Se asaza tartele pe o tava de copt si se transfera in cuptor. Se coc 5-7 minute, sau pana ce cojile sunt frumos rumenite, iar umplutura s-a inchegat.
Tartele se pot servi la masa caldute sau la temperatura camerei.

Note:
Puteti prepara singuri cojile de tarta, dintr-un aluat fraged obisnuit. Daca sunteti insa grabiti, sau daca gatiti in cantitati mari (cateva zeci de tarte), puteti folosi coji de tarta gata facute; se gasesc in Metro si au diferite forme si dimensiuni, asa ca aveti de unde alege.

Puteti plusa la capitolul gust adaugand la umplutura si 100 g branza cu mucegai, taiata bucatele mici.

Pentru a servi tartele, sfatul meu este sa asteptati o zi, ca aluatul sa aiba timp sa traga umezeala din umplutura; se va face astfel mai fraged si va capata o textura mai placuta.