Aceasta gustare provine din bucataria franceza, si anume din regiunea Proventa (Provence). Tapenade este un condiment tipic provensal, folosit mai ales ca pasta pentru ungerea tartinelor sau sandviciurilor, dar si ca topping pentru unele preparate mediteraneene. Are o poveste interesanta, care poate fi citita aici. Eu am folosit o reteta de tapenade simpla, mai pe gustul meu.
Este o gustare delicioasa, cu gust puternic, care cere, dupa gustul meu, o bere rece, sau un vin alb demi-sec. Nu aleg un vin rosu caci gustarea este destul de sarata, iar saratura puternica se combina neplacut cu taninii din vinurile rosii.
Puteti servi gustarea la orice masa ceva mai festiva, cu familia sau cu prietenii. Este la fel de buna si la micul dejun (exceptand berea sau vinul), si la pranz si la cina.
Reteta este simpla simpla.
Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 24 tartine
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
120 g masline negre
30 g fileuri sarate de ansoa, bine scurse de ulei
50 g capere sarate, bine spalate si scurse
1 catel de usturoi, decojit
2 lingurite de patrunjel proaspat, tocat
3 linguri de ulei de masline extra virgin
6 felii de toast, fara coaja
24 fasiute sau bucatele de rosie uscata la soare
Instructiuni:
Se oparesc maslinele 1 minut in apa clocotita, apoi se racoresc sub jet de apa rece si se scurg. Aceasta procedura are rolul de a reduce gustul sarat al maslinelor. La urma urmei, ansoa si capere sunt destul ca sa formeze o adevarata saratura, nu mai este nevoie ca si maslinele sa vina cu propriul aport de sare. Din acelasi motiv caperele se spala foarte bine si se scurg, ca sa spalati saramura de pe ele.
Se curata apoi maslinele de samburi (le puteti cumpara deja “dezosate” din orice hipermarket).
Se transfera maslinele intr-un procesor; se adauga ansoa, capere, usturoi, patrunjel si 2 linguri de ulei de masline si se proceseaza mixtura pana ce se obtine o pasta omogena. Se transfera pasta intr-un castronel.
Daca este acoperita cu un strat subtire de ulei, pasta tapenade poate rezista in frigider cateva zile.
Se incinge cuptorul la Se decupeaza cu o forma oarecare cate 4 rondele din fiecare felie de toast. Se astern acestea pe o tava de copt si se ung cu restul de ulei. Se rumenesc putin in cuptor, dupa care se scot.
Se ung tartinele cu pasta tapenade. Se asaza cate o fasie de rosie uscata la soare pe fiecare tartina, Asta este tot. Pofta buna!