Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta este rapida si usor de facut, iar savoarea sa este deosebita datorita combinatiei de lactate cu nucsoara, ca si aportului de gust adus de capere.



Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 30 de minute

Ingrediente:
750 g radacina de telina
1/2 lamaie, sucul stors
2-3 linguri de unt
1 ceapa mica, rosie, tocata marunt
2-3 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de faina
300 ml lapte
50 g cascaval ras
1 – 1 1/2 lingura de capere
sare
boia iute
1 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
patrunjel proaspat, tocat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 190 °C. Se curata telina de coaja, se taie in jumatate si se feliaza fiecare dintre jumatati la 5 mm grosime. Se pun imediat feliile in apa amestecata cu suc de lamaie, ca sa nu se brumeze.

Se da apa in clocot si se fierbe telina 8-10 minute, la foc mic, pana ce se face frageda. Se scurge bine si se asaza, pe un singur strat dar suprapuse putin, ca solzii, pe fundul unui vas termorezistent.

Intre timp se topeste untul intr-o tigaie si sa prajeste ceapa 3-4 minute, la foc domol. Se adauga usturoi si se continua 2-3 minute, pana ce ceapa se face translucida. Se adauga faina se amesteca 1 minut, apoi se incorporeaza laptele, ca sa se obtina un sos.
Se adauga jumatate din cascaval, nucsoara, capere, sare si boia si se amesteca.

Se toarna mixtura peste telina si se da aceasta la cuptor timp de 5-10 minute. Se presara apoi deasupra cascavalul ras si se continua alte 5 minute, pana ce se rumeneste.
Se serveste presarata cu patrunjel proaspat.