Templul Soarelui – restaurant chinezesc
Bucureşti, Str. Dimitrie Onciul nr. 17

Cunosc restaurantul “Templul Soarelui”, cel de pe strada Dimitrie Onciul, încă dinainte de a se înfiinţa, dacă pot să zic aşa. Într-o perioadă, acum  4-5 ani, am avut biroul într-o clădire chiar pe aceeaşi stradă şi am fost martorul începutului. Am văzut când a fost renovată clădirea, când au fost aduse şi montate decoraţiunile, când a fost ridicată poarta cu firmă etc. Din păcate, m-am mutat în alt loc înainte ca restaurantul să fie deschis.
Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Lucrul acesta nu m-a împiedicat să vin mănânc acolo din când în când; cred că, în total, am călcat acest restaurant de vreo 10 ori. Niciodată însă de când am blog. Ultima mea vizită avusese loc în mai 2008. Trecuse deci un an…

Între timp, primisem veşti nu tocmai bune de la amicii care mai călcaseră pe acolo:
– mâncarea este când excelentă, când prost gătită.
– serviciul cam scârţâie
– preţurile s-au mărit
–  localul începe să se degradeze încet-încet: tenculaia crapă, meniurile sunt murdare şi zdrenţuite, covoraşele de bambus sunt deşirate
Mă şi gândeam cu tristeţe că un alt restaurant asiatic se duce de râpă, deci premizele vizitei mele nu au fost tocmai fericite. Mă aşteptam la ceea ce poate fi mai rău.
Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Deşi mergeam la Templu Soarelui, afară era înnorat şi stătea să plouă (de fapt a şi plouat un pic mai târziu). Atmosfera era cam mohorâtă: afară, la poartă, doi chelneri pândeau strada, semn că vremurile când restaurantele erau luate cu asalt sunt departe. La terasă, erau totuşi 3 mese ocupate, deci restaurantul avea şi ceva clienţi, nu ca atâtea alte locuri decente şi cu mâncare bună, dar cu marketing deficitar.

Am remarcat imediat că situaţia s-a îndreptat în ultimele luni şi nu am regretat deloc această ultimă vizită. Ce-i drept, tencuiala avea mici nereguli, observabile doar dacă le căutai cu atenţie, dar meniurile, covoraşele, tacâmurile şi, ceea ce este mai important, mâncarea şi serviciul au fost demne de laudă.
Pui indragostit / Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Am comandat câteva noutăţi pentru mine, mi-am zis că este o ocazie să-mi lărgesc universul; oricum, meniul este destul de bogat şi mai am încă destule feluri de încercat. Am luat următoarele: pui în castel, salată de pui, bunicul călugărului, pui îndrăgostit, orez cu curry, orez Sichuan, orez cu creveţi, bere, gin tonic, apă. 
Pui in castel / Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Nu vă speriaţi, nu am mâncat singur atâta mâncare, eram trei persoane la masă. După cum observaţi, denumirile mâncărurilor sunt deosebite, tipic restaurantelor asiatice. Unele sunt comice, altele ciudate, dat toate au calitatea de a intriga. Lămuririle pe care le capeţi din partea personalului nu sunt prea clare şi nici super-profesionale, dar te luminează cât de cât. Nici măcar nu vreau să vă dau indicaţii asupra ingredientelor şi a modului cum sunt gătite aceste reţete cu nume atât de ciudate. Vreau să vă las plăcerea de a le descoperi singuri.
Salata de puil / Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Puteţi însă privi fotografiile; am fost criticat că, deşi am poze frumoase, dau pozele cam mici, aşa că îmi fac „mea culpa” şi le dau mai mari, ca să puteţi aprecia modul în care sunt prezentate. 
Bunicul calugarului / Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Mâncarea a fost excelentă: gust echilibrat, textura potrivită, temperatura optimă, pline de aromă. Serviciul a fost şi el rapid şi plin de bunăvoinţă; cum am spus deja, nu foarte profesionist, se vede că personalul este nou şi neinstruit, dar plin de amabilitate şi de bune intenţii.
3 feluri de orez / Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Mi-am lămurit şi enigma mâncării a cărei calitate fluctuează: sunt doi bucătari. Ambii foarte tineri, ambii din provincia Sichuan, dar fiecare are stilul său; unul dintre ei găteşte cu mult ulei, cu carne mai grasă etc. Se pare că, până acum câteva luni, bucătarul bun avea o echipă de chelneri mai neglijenţi, iar cel mai puţin bun era în tură cu o echipă foarte bună.
Templul Soarelui - restaurant chinezesc, Bucuresti
Acum, mare parte din personal este nou-angajată, iar noii-veniţi se descurcă cel puţin acceptabil. Pot să spun cu mâna pe inimă că am  nimerit o tură bună: bucătar bun, echipă bună. Vreau ca în viitor să cercetez şi tura cealaltă, ca să ştiu cu adevărat cum stau lucrurile. Din câte am văzut de data aceasta, restaurantul merită. Mâncare bună, porţii mari, serviciu atent, preţuri ok (7-8 RON orezul, 11 RON orezul cu creveţi, 23-25 RON felul principal din pui, oaie şi porc, 35 RON cel de vită, peşte, fructe de mare), atmosferă bună, decoraţiuni chinezeşti, adică un piculeţ cam prea colorate pentru gustul european, dar de bună calitate.
 
În concluzie: mâncarea: 5 puncte, serviciul: 4 puncte, atmosferă: 4 puncte, porţii: 5 puncte, preţ: 3 puncte. 21 de puncte din 25 posibile, adică neaşteptat de bine pentru un loc unde mă dusesem, iniţial, cam cu inima îndoită.
 
Legenda:
0 puncte: execrabil / scump ca ochii din cap
1 punct: rău / mult prea scump
2 puncte: binişor / cam scump
3 puncte: mediu / preţ ok
4 puncte: bine / destul de ieftin
5 puncte: excelent / neaşteptat de ieftin