In loc de aluat de placinta, sau aluat fraged, aceasta reteta foloseste foi de lasagna. Desi terinele se consuma reci, aceasta varianta este mai buna la temperatura camerei, sau doar putin calduta.
Bucatarie: italiana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 ore 30 minute
Ingrediente:
1-2 linguri de ulei de masline
2 lingurite de unt, pentru uns forma
1 ceapa, tocata marunt
1 morcov mic, tocat marunt
50 g radacina de telina, tocata marunt
100 g bacon, tocat marunt
175 g carne tocata de porc
175 g carne tocata de vita
150 g ciupercute, din cutie, bine scurse
100 ml vin rosu, sec
150 ml bulion de vita
1 lingura de pasta de rosii
sare
piper negru, macinat
1 ou batut
2 foi de dafin
4 cuisoare
150 ml lapte clocotit
300 g foi de lasagna proaspete (sau uscate)
150 g branza mozzarella, rupta bucatele
50 g branza Parmesan, rasa
400 ml smantana
1 legatura de patrunjel, tocat
1 lingurita de sos de menta (optional)
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, cu fund gros. Se adauga ceapa, morcovul, telina, baconul si toata carnea tocata. Se gatesc ingredientele 10 minute la foc mediu, amestecand frecvent si spargand aglomerarile de carne cu o lingura de lemn, pana ce carnea se rumeneste.
Se adauga vinul, se da in clocot si se fierbe mixtura pana ce lichidul se reduce. Se adauga doua treimi din bulion, se da din nou in clocot si se fierbe pana se reduce. Se combina restul de bulion cu pasta de rosii si se adauga in tigaie. Se asezoneaza, dupa gust, si se adauga foile de dafin, cuisoarele si laptele. Se acopera tigaie si se fierbe mixtura incet, la foc mic, timp de 1 1/2 ora.
Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se fierb foile de lasagna in apa clocotita, cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente, dupa care se toarna o cana cu apa rece in oala, pentru a stopa gatitul. Se scot foile cu grija si se intind, intr-un singur strat, pe un prosop curat; se lasa sa se scurga. Se amesteca ciupercile bine scurse cu branza mozzarella, dupa care se sareaza si se pipereaza..
Se captuseste cu folie metalica o forma de copt pentru cozonac si se unge cu putin unt. Se asaza patru foi de lasagna, astfel ca sa se suprapuna pe fundul formei, sa imbrace lateralele acesteia si sa atarne cu circa o treime in afara ei. Se taie o foaie de lasagna in jumatate, pe lungime, si se asaza jumatatile astfel ca sa acopere lateralele capetelor formei, sa se suprapuna pe fundul formei, peste cele doua foi asezate anterior, si sa atarne cu circa o treime in afara formei. Toate partile de foi de lasagna care se suprapun, se ung cu putin ou batut.
Se asterne, in strat egal, sosul de carne si se netezeste. Se taie o foaie de lasagna in jumatate, pe lungime, si se asaza o jumatate astfel ca sa acopere stratul de carne. Peste aceasta foaie se asaza, in strat egal, mixtura de ciuperci si branza mozzarella. Se asaza cealalta jumatate de foaie peste stratul de ciuperci si branza.
Se pliaza capetele atarnande ale foilor de lasagna, astfel ca sa acopere si sa inchida bine terina. Se unge cu ou partea de deasupra, se presara branza Parmesan rasa si se da la cuptor 20 de minute, pana ce topping-ul este rumenit.
Intre timp, se amesteca iaurtul cu patrunjel tocat, sos de menta, sare si piper. Se acopera si s elasa in frigider pana cand este servit.
Cand topping-ul este rumenit, se scoate forma din cuptor si se lasa 15 minute, sa se raceasca putin si sa-si fixeze forma contractandu-se. Se scoate terina prin rasturnare.
Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei si se feliaza. Se serveste cu sosul de smantana.
aaaa….scuze, asa am avut impresia :)))))))))))
nu erau construiti peretii laterali 😛
@Lia: Poti face o stratificare si mai complexa, introducand mai multe alternante de carne/paste.
buna Radu!
as face-o dar nu inteleg in prima poza de ce ai pliat folia peste foaia de lasagna … ca nu vreau sa gresesc ceva
multumesc