Iata o alta retea gatita de mine impreuna cu Costel Clipescu, bucatarul de la restaurantul „Peperoni” (strada Gheorghe Petrascu nr.9, langa Piata Muncii) unde, v-am povestit deja, efectuez o perioada de practica. Este o reteta interesanta, care necesita un pic de indemanare, dar care va poate rasplati eforturile prin impresia pe care o produce asupra musafirilor. Si, nu in ultimul rand, este foarte gustoasa.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 40 minute plus odihna

Ingrediente:
200 ml lapte 3,5% grasime
50 g unt
65 g faina
500 g file de peste alb (pangasius, cod), fara piele si oase
500 g file de somon, fara piele si oase
1 legatura de marar proaspat, tocat marunt
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
2 oua, batute
4 linguri de smantana pentru gatit (32% grasime)
120 g somon afumat, taiat fasiute de 1,5-2 cm latime
sare
piper negru, proaspat macinat
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se incing laptele si untul intr-o cratita pana ce lichidul da in clocot. Se trage cratita de pe foc si se adauga faina, amestecand pana ce se formeaza o pasta groasa si omogena. Se asezoneaza cu sare si piper si se rastoarna pe o farfurie; se lasa sa se raceasca.

Se pune pestele alb intr-un blender si se proceseaza pana ce se face pasta. Se transfera intr-un castron. Se proceseaza somonul identic si se pune intr-un castron separat. Se adauga cate un ou si jumatate din smantana in fiecare dintre cele doua castroane. Apoi se incorporeaza pasta de lapte si faina in fiecare mixtura.

Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se unge cu unt o forma de copt de 1 kg si se captuseste cu o bucata de hartie pergament. Se asaza, pe diagonala, fasiile de somon afumat, astfel ca sa se intinda pe tot fundul formai si sa se ridice cate 1 cm pe fiecare dintre peretii laterali.

Se toarna in forma mixtura de peste alb si se niveleaza suprafata. Se pune peste ea verdeata tocata, in strat cat mai uniform. Se acopera cu mixtura de somon si se niveleaza din nou suprafata.
Se acopera terina cu hartie pergament unsa cu putin unt, si apoi cu o bucata de folie metalica. Se pune forma pe o tava de copt, sau platou ceramic, care se umple pe jumatate cu apa fierbinte. Se gateste terina in cuptor timp de 40 de minute.

Se scoate terina din cuptor si se lasa 10 minute, sa se odihneasca. Se intoarce forma, ca sa se scoata terina. Se serveste calda, sau rece, alaturi de felii de lamaie si ornata cu marar proaspat.