Acum cateva zile, in (super)marketul de langa mine, mi s-a facut brusc pofta de niste crenvursti. Stiu, aveti dreptate, sunt o porcarie, dar, uneori, nu ma pot abtine. Incercarile mele de a ma abtine sunt zdruncinate si de faptul ca am mereu in frigider tot felul de paste si sosuri picante si condimentate; mai cad in capcana si folosesc crenvurstii ca “transporter” pentru aceste condimente. De fapt, v-ati prins ca mi se face pofta de ceva condimentat, nu de crenvursti; rezultatul este, insa, acela ca ma duc si cumpar crenvursti.

Cei despre care va vorbesc aratau OK, atat cat pot arata de bine niste crenvursti: subtirei, rozalii, proaspeti… si mai si miroseau bine (au astia niste chimicale care ar face si o capsuna sa miroasa a crenvurst).

Mi-am luat inima in dinti si i-am spus vanzatoarei: “Vreau o duzina de crenvursti, va rog!” Aceasta, o pustoaica de vreo 18 ani, a disparut rapid in magazie, de unde a revenit cu o ladita cu crenvursti si cu o punga mare, de plastic. A asezat punga pe cantar si a inceput sa puna crenvursti in ea: unu, doi, cinci, zece, douazeci, douazeci si cinci… nu se mai oprea.
Ce faceti domnisoara?” “Cum adica, mi-a raspuns ea, va servesc cu crenvursti!?” “O duzina are doar 12 bucati“, am protestat eu.
S-a schimbat la fata si a bufnit, trantind inapoi crenvurstii in ladita: “De unde sa stiu eu? Mie nu mi-a mai spus nimeni cuvinte din astea.” Mi-a cantarit 12 bucati si am plecat acasa.

Peste alte doua zile, eram in Cora si mi-a venit ideea sa fac si acolo testul cu duzina. M-am dus la vanzatoarea de la mezeluri, de data aceasta o femeie pe la 40 de ani, si i-am spus nonsalant: “Vreau o duzina de crenvursti, va rog!” “Imediat, domnu’!“, veni raspunsul. femeia a disparut si a revenit cu o ladita. A luat o punga si da-i si baga in ea. Se stransesera deja vreo 2 kg…
Cu tristete, i-am spus: “O duzina are doar 12 bucati.” “Pai, de ce? De unde?” Suparare mare pe vanzatoare, aproape ca statea sa planga. Mi s-a facut mila si am plecat fara crenvursti.

Pe urma, m-am tot intrebat. E destul de aiurea sa nu stii ce este aceea o duzina… dar de ce au adus amandoua vanzatoarele cate o lada? Care este legatura oculta dintre duzina si lada?
Raspunsul mi-a fost oferit a doua zi, tot la un supermarket, cand am auzit doi manipulanti strigand unul la celalalt: “Da-mi o duzina de beri!” Celalalt i-a aruncat o… ladita (de fapt, o cutie de carton cu 12 beri).

Deci, daca n-ai aflat la scoala, sau dintr-o carte, ce inseamna “duzina“, daca n-ai auzit de “douzaine“, sau “dozen“, atunci neaparat sti ca o “ladita” cu 12 beri inseamna duzina; prin extensie, orice ladita devine brusc duzina. In concluzie, fiti atenti ce comandati prin magazine, ca e groasa rau!