Reteta se numeste astfel (seua hay rong) din cauza sosului picant care acompaniaza carnea. Unele variante ale retetei au un sos atat de picant incat “ar face si un tigru sa planga”, spun thailandezii. Aceasta varianta este destul de mult imblanzita, dar cei cu papilele mai sensibile, trebuie sa foloseasca sosul cu prudenta.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute plus odihna

Ingrediente:
500 g snitele de vitel
250 g taitei de orez
6 linguri de sos de soia
2 linguri de vin de orez, sau vin alb, sec
3 limete, sucul si coaja rasa de la
3 linguri de sos de peste
1 lingura de zahar brun
6 ardei iuti uscati
1 ceapa, tocata foarte marunt
1/2 legatura de coriandru, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat rondele subtiri, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala carnea, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se bat feliile cu un ciocan de snitele. Se marineaza carnea minim 1 ora intr-un amestec de sos de soia cu vin si o treime din sucul de limeta, intr-un castron acoperit. Dupa expirarea timpului, se scurge carnea si se sterge din nou prin tamponare cu prosoape de hartie. Marinada se pastreaza. Se incinge grill-ul cuptorului.

Cat timp se marineaza carnea, se incinge o tigaita mica, se adauga ardeii iuti si se frig 2 minute, fara ulei. Se rastoarna apoi intr-o piua si se macina cat mai marunt. Se amesteca intr-un castron restul de suc si coaja rasa de limeta, sosul de peste, zaharul, ardeii iuti uscati si pisati, ceapa, patrunjelul si usturoiul. Se verifica asezonarea: sosul trebuie sa fie iute, acrisor si sarat, cu gust puternic.

Se tapeteaza o tava de copt cu folie de aluminiu. Se asaza carnea in tava (nu trebuie ca feliile sa se atinga) si se gateste sub grill 15-20 de minute, pana cand este facuta dupa gustul dvs. In cazul in care carnea incepe sa se usuce, se umezeste cu marinada pusa deoparte. Se inchide grill-ul si se lasa carnea sa se odihneasca alte 15 minute, in cuptor, la cald.

Intre timp, se inmoaie taiteii de orez in apa clocotita conform indicatiilor de pe ambalaj, dupa care se scurg bine de tot.
Se taie carnea fasiute subtiri si se serveste cu taitei, totul stropit din belsug cu sos picant. Se orneaza cu frunze de coriandru si rondele de ardei iute rosu.

Sfaturi:
Daca nu gasiti coriandru, folositi patrunjel. Cele doua ierburi aromate sunt diferite intre ele, dar este cea mai la indemana inlocuire si functioneaza oarecum, mai ales la cantitati mici.