Sosul de arahide nu este unul dintre cele mai decorative, dar gustul este absolut senzational. Am mai folosit variante ale sale in retete de provenienta sud-asiatica.
Iata insa si o reteta din Congo (una dintre extrem de putinele retete de pe acest blog provenite de pe continentul african – promit pe viitor o mai mare deschidere catre aceasta zona culinara) pe cat de rapida si de simpla, pe atat de aromata si delicioasa.
Bucatarie: congoleza
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 7 minute
Timp de gatit: 7 minute
Ingrediente:
2 fileuri de tilapia, circa 500 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 cepe, tocate marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de unt de arahide
1/2 lingurita de amestec curry
orez fiert, pentru servit
salata de frunze verzi, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge gratarul la foc iute. Se spala bine fileurile de tilapia si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se ung cu putin ulei, se sareaza si se pipereaza.
Se asaza fileurile timp de 2 minute sau pana ce se obtin urmele caramelizate de gratar. Se intorc apoi pe partea cealalta si se continua 1 minut. Se face focul foarte mic si se continua gatitul 2-3 minute, sau functie de grosimea fileurilor, pana ce pestele este facut. Atentie sa nu se supratrateze termic fileurile, caci se vor usca.
Se pun fileurile pe o farfurie calda.
Intre timp se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga ceapa, se sareaza si se caleste la foc mic timp de 3-4 minute, sau pana ce se inmoaie si incepe sa se faca aurie.
Se adauga in tigaie usturoiul, untul de arahide, piperul si amestecul curry. Se gateste mixtura cateva secunde, amestecand pana ce este incinsa. Se adauga apa treptat , amestecand continuu, pana ce sosul atinge consistenta dorita.
Se servesc fileurile alaturi de orez fiert, stropite cu sosul de arahide si insotite de o salata verde.
Nota:
ACeasta reteta nu este una tipic africana. Este o reteta moderna, care foloseste ingrediente „universal valabile”. Dat fiind ca tilapia se gaseste destul de usor pana si la noi, reteta ar fi putut fi la fel de bine asiatica sau eropeana sau… de oriunde. Totusi, am „agatat-o” dintr-o carte de retete africane si era una dintre putinele care se puteau gati la noi, bineinteles din lipsa ingredientelor specifice.
pai asa , fara pili-pili (sau piri piri) ? cam singurul lucru vazut in belgia si care aminteste de congo (la capitolul mancare) . hehehe . sigur se foloseste mult ardei iute in congo datorita zonei si climei si sigur merge la sosul de arahide .
daca tot e o reteta „universal valabila” cred ca n-ar strica putine accente citrice la sos , coaja rasa de lamaie verde , coriandru verde , o bucatica de lemongrass tocat … ceva de genul asta
ai uitat sa folosesti usturoiul trecut la lista de ingrediente .
e buna asta cu „salata de frunze verzi” … hahaha
@cristi-j: Este reteta pentru turisti, fara ardei iute. 🙂
Interesanta combinatia, si reteta, poate de asta nu a comentat nimeni pana la ora asta, e mai …noua directia asta a ta.
Poate daca dadeai un cutit….
@Corina: Rautacioaso! 😀 De data aceasta premiul la concurs este altceva: o lingura de silicon.