Timisoara 2012 – Grill Champions Tour

Am plecat astazi, dis de dimineata, adica pe la orele 6:00, spre Timisoara, pentru a participa la Grill Champions Tours 2012, organizat (pentru a patra oara) de Grill Society în colaborare cu Cramele Corcova, Delaco, OutdoorChef si campinggrill.ro.


Ca si la editia anterioara, cea din mai 2012, voi fi amfitrionul evenimentului si voi prezenta publicului proiectul GrillSociety.ro, un adevarat manifest pentru cultura gatitului în aer liber desfasurat într-un cadru care depaseste imaginea obisnuitului gratar la iarba verde, oferind în 90% dintre cazuri doar mititei si ceafa de porc.
Nimic de zis, bune si acestea, dar se poate si altfel. Am spus de multe ori ca poti întrezari cultura unui popor daca arunci o ocheada prin fereastra întredeschisa a bucatariei sale, iar acest lucru este adevarat si în ce priveste gatitul în aer liber, activitate care poate îmbina mancarea de calitate, gatita corect si modern, cu destinderea si petrecerea placura a timpului în aer curat si cu socializarea si interactiunea cu prietenii si membrii familiei. Toate acestea se pot face gatind ceva deosebit, hranitor si sanatos, fara mult efort, fara fum, fara manele ascultate la maxim, fara ambalaje goale parasite în iarba.
Evenimentele organizate de GrillSociety îsi propun sa adune laolalta pe cei interesati de mancare si de gatitul în aer liber, oferindu-le nu doar echipamentul necesat desfasurarii acestei activitati, ci si noutati din domeniu, retete si idei.
Va marturisesc ca, desi voi ramane mereu îndragostit de tigaie si cratita, de aragaz si cuptor, gratarele de la OutdoorChef m-au cucerit prin versatilitatea lor, prin întretinerea lesnicioasa si prin productivitatea deosebita. Am gatit adesea pentru cateva zeci de persoane folosind unul sau doua gratare si stiu cate se pot realiza cu ele. Regret doar faptul ca timpul meu este atat de dramuit, caci mi-ar fi placut enorm sa experimentez mai mult cu ele.
Va reamintesc faptul ca aceste masini de gatit pot actiona nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor si afumatoare. Ca sa va dau doar cateva exemple, eu însumi am gatit pe aceste grill-uri risotto, paella, paine, pizza, muschi de porc în aluat, fasole cu ciolan afumat, curry de pui cu lapte de cocos, tocanita de porc, mamaliga, diverse deserturi cu fructe (de la frigarui la tarte) si multe altele care sunt imposibil de gatit pe gratarele noastre traditionale.
Grill-urile de la OutdoorChef (le spun grill-uri în lipsa altui termen, caci daca le-as spune gratare s-ar putea crede ca sunt doar… gratare) îti ofera posibilitatea de a gati mai divers, prin aceasta si mai sanatos, iar întreaga experienta este astfel mai placuta. Versatilitatea lor te ajuta sa progresezi si sa devii mai creativ, spre multumirea mesenilor, dar si a ta personala.
Evenimentul de la Timisoara se va bucura din nou de prezenta a doi maestri ai gatitului în aer liber, Marco Greulich si Camillo Tomanek, ambii din Germania, ambii campioni mondiali si multipli medaliati la concursurile de profil. Nu prea pun eu mare pret pe concursurile de la noi, nu bag mana în foc nici pentru cele din alte parti, dar cei doi prieteni ai mei din Germania chiar sunt meseriasi. Nici eu nu sunt chiar paralel cu gratarul, am sustinut destule evenimente dand examene cu public, dar de la cei doi am destule de învatat.
Meniul va fi unul adaptat perioadei de iarna: muschiulet de porc învelit în jamon Serano si gatit cu condimentul meu, „dulce-de-iute”, piept de rata gatit pe placa de cedru îmbibata în vin rosu, curcan întreg afumat, iar ca desert, mere umplute si coapte pe gratar.
Abia astept sa ajung la Timisoara (nu am mai fost acolo din 1986) si apoi abia voi astepta sa ajung acasa si sa va povestesc cum a fost. Ţineti-mi pumnii, sa fiu inspirat si sa nu va fac de ras.


6 comentarii pe “Timisoara 2012 – Grill Champions Tour

  1. mugurita spune:

    Si noi am pornit spre Timisoara cu vaucherul in poseta, dar vremea nu a tinut cu noi. Asa ca, de la jumatatea drumului dinspre Arad spre TM ne-am intors, imi venea sa pling de nervi. Poate alta data. Sper ca cei prezenti s-au simtit bine .

    • Radu Popovici spune:

      @mugurita: Asa este, a nins destul de puternic, dar evenimentul s-a desfasurat foarte bine si as zice ca toata lumea a mancat si s-a simtit excelent. Pacat ca nu ati reusit sa ajungeti. Totusi, au mai fost din Arad cateva persoane. Cel putin vreo 6, daca nu ma insel eu, si nu au plecat inainte de ninsoare. Au ajuns doar cu 5 minute inainte sa inceapa evenimentul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.