Si daca tot o face, mai bine sa manance lucruri sanatoase, aromate, delicioase si interesante. Sau asa gandesc cei de la BravaTV care se recomanda ca „o televiziune de bun gust„. Este unul dintre rarele cazuri in care sloganul coincide cu realitatea.
 
Intalnirea cu cei de la Brava mi-a schimbat viata; inca nu sunt lamurit unde ma va duce aceasta schimbare, dar stiu ca am nevoie de ea si ca, in subconstient, chiar mi-o doream.
Multi dintre prieteni, care au aflat despre colaborarea mea cu ei, ma tot intreaba ce si cum, obsedanta intrebare fiind: „Unde te putem vedea si noi, coane? Ca n-am auzit de Brava si nici nu o gasim in vreun program TV!?„.
 
Nici eu nu auzisem de Brava pana acum vreo 6 luni cand, datorita site-ului www.condimenteweb.ro (apropo, cei care intrati pe acolo si nu vedeti prea multa miscare, sa stiti ca acest lucru se intampla din cauza ca site-ul este in refacere totala; sper ca din luna aprilie sa vi-l pot prezenta in haine noi) am fost sunat de directorul postului, o tanara doamna foarte inteligenta, entuziasta (chiar molipsitor de entuziasta, as zice) si originala.

La inceput a fost vorba de o consultanta in domeniul condimentelor, dar s-a sfarsit cu mine pe post de realizator a doua emisiuni: „Pusculita cu arome” in care prezint condimente si retete ce utilizeaza respectivele condimente, si „Bucatarie fara granite” unde, alaturi de cativa bucatari mult mai buni decat mine, gatesc retetele care imi plac mie cel mai mult.
Nu mai filmasem niciodata, si fara oamenii de acolo, care m-au sustinut continuu, nici nu as fi reusit. Acum ma simt destul de in largul meu si stiu ca am mai progresat, desi sunt inca un novice care ar mai avea mult de lucru si ca bucatar, si ca om de televiziune.

Acolo am aflat ca pasiunea mea este contagioasa. Daca la inceput eram o curiozitate, cu bobitele mele mirositoare, cu sosurile si pastele ciudate, cu prafurile atat de colorate si aromate, treptat toti cei din platou au inceput sa ma intrebe despre ingrediente, sa-mi ceara retete si chiar sa gateasca acasa, pentru familie. Nu mai spun ce bataie este pe mancare la sfarsitul filmarii: toata lumea se repede cu linguri si furculite, ca sa apuce sa guste (chestie care mie nu prea imi reuseste, caci sunt constant impins la o parte: „lasa ca tu-ti faci singur acasa!„). Cu alte cuvinte, am facut prozeliti. Daca si asupra publicului as avea acelasi efect, scopul muncii mele ar fi atins: am starnit curiozitatea si dorinta de a incerca lucruri noi.

Fiindca tot am ajuns la public, din luna aprilie, BravaTV va emite nu doar pe satelit, ci va fi preluata si de UPC. Stiu ca sunt negocieri si cu Dolce, DigiTV, RDS si sunt convins ca este doar o chestiune de timp pana ce toti romanii vor putea vedea acest post.
 
De ce s-ar uita cineva la BravaTV?
Fiindca este necesar: exista o mare cerere (dovada emisiunile culinare prezente pe fiecare post), exista un segment gol pe piata audio-vizuala, iar intr-o tara ai carei locuitori cheltuie peste 40% din venit pe mancare si 30% din timpul liber pentru prepararea si consumarea ei acest gol se cere musai umplut. Vorba aceea, toata lumea mananca!
 
Fiindca gatitul este distractiv si are un rol social extraordinar. Unde altundeva ne adunam cel mai des cu familia si prietenii, daca nu la masa? Mancatul nu este doar o necesitate, ci si o activitate de grup. Eu unul, daca nu as gati, nici ca i-as prinde pe la mine pe cei doi fii ai mei. Gatindu-le mancaruri interesante si noi, nu doar reusesc sa-i vad mai des, dar i-am molipsit cu gatitul si avem la indemana un vast domeniu de discutie. Vorba aceea, toata lumea mananca!
 
Fiindca BravaTV este un excelent canal de informatie. Cereti operatorului de cablu sa includa BravaTV in grila de programe, caci aveti ocazia sa vedeti la lucru cativa bucatari desavarsiti: printre altii Antonio Passarelli, Roberto Carcangiu, Joseph Haddad, Jakob Hausman. Mi-ar placea sa stiu ce stiu ei si sa pot face ce fac ei si este o onoare pentru mine ca suntem, intr-un fel, colegi de munca. Acesti oameni ne arata de ce gatitul este considerat o arta si nu o simpla meserie. Acesti oameni ne deschid ochii asupra faptului ca a fi „la cratita” inseamna, de fapt, a face ceva important. Poate la fel de important ca o pictura, ca o melodie, ca un gol marcat din foarfeca, ca un triplu salt… Ei ne vorbesc intr-un limbaj universal, dincolo de limba materna a fiecaruia: limbajul gustului, aromelor, texturilor si culorilor… caci toata lumea mananca!
 
Fiindca la noi, din pacate, cultura gastronomica este extrem de scazuta, desi interes public exista. Viata moderna este diferita de cea traita de parintii si bunicii nostri. S-au schimbat atatea in ultimul timp, se schimba si mancarea, fie ca vrem sau nu, fie ca ne convine sau nu. Dieta noastra este in schimbare, caci suntem vesnic grabiti, vrem sa gatim repede, dar vrem si sa mancam echilibrat si sanatos, vrem lucruri noi, aromate si gustoase. Pe piata apar sute de ingrediente noi, dar comerciantii nu-si iau si sarcina de a le promova si de a oferi informatii despre ele. Dupa lipsurile de acum 20 de ani, ne izbim de o abundenta (ce-i drept, uneori la preturi destul de piperate pentru salariile noastre) care ne ameteste si ne induce o stare de confuzie. Multi inca nu risca sa cumpere un produs despre care nu stiu cum sa-l gateasca, si nici macar cum arata cand este proaspat, sau alterat. Omul vrea sa stie pe ce si de ce da banii. Trebuie sa fim invatati sa folosim aceste ingrediente si sa le integram obisnuintelor noastre culinare. Dieta este un lucru la fel de personal ca hainele, tunsoarea, sau masina. Ne reprezinta. O formam, o perfectionam si o vom lasa mostenire copiilor nostri, caci toata lumea mananca. Va amintiti expresia: „am mancat ca la mama acasa„? Pentru noi toti, indiferent cat de bine am manca, cat de luxos si cat de exotic, intr-un coltisor al sufletului ne vom gandi cu recunostinta mereu la mancarea facuta de mama, acasa.  
 
Deci, de ce s-ar uita cineva la un post ca BravaTV? Pentru ca ne poate ajuta sa daruim copiilor nostri mancarea de la mama, de acasa…