Aceasta reteta are si varianta video.

Tocanele sunt unul dintre cele mai versatile preparate. Foarte robuste si satioase, sunt absolut delicioase si se pot prepara intr-o infinitate de variante.



Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 2 1/2 ore

Ingrediente:
1 kg pulpa de vita, taiata cubulete
2 cepe, tocate
1 praz mare, curatat si feliat
6 catei de usturoi, tocati
1 lingura de pasta de rosii
sare
piper
1 lingura de faina
1 lingura de curry
1 lingura de boia dulce
3-4 linguri de ulei de orez
1 lingura de mustar iute
600-700 ml fond de vita
150 ml vin rosu
mult marar proaspat, tocat

Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza carnea. Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita mare si se prajeste in 2-3 transe, la foc mediu-iute, pana se rumeneste uniform. Se scot cubuletele de carne si se transfera pe o farfurie. Se incinge cuptorul la circa 90-95 °C (gradatia minim).

Se adauga restul de ulei in cratita si se face focul mic. Cand este incins, se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 3-4 minute, amestecand frecvent, pana se inmoaie. Se adauga usturoi si praz si se continua alte cateva minute.

Se adauga vin, faina, boia, curry, pasta de mustar si pasta de rosii si se amesteca bine. Se da mixtura in clocot si se lasa sa mijoteze 2-3 minute. Se adauga carnea si sucul lasat de ea in farfurie. Se amesteca. Se adauga fond, cat sa acopere carnea. Se aduce mixtura la punctul de mijotare.

Se acopera cratita si se transfera in cuptor, la temperatura minima, timp de 2-3 ore. Se verifica sa fie frageda. Se adauga mararul tocat si se lasa la odihna 15 minute.

Nota:
Am folosit termenul “a mijota” pentru a denumi fierberea fara clocot a lichidului, care are loc undeva intre 90 si 95 °C. Am preluat termenul din franceza (mijoter) unde are acelasi inteles. In engleza: to simmer.