Tocana de vita cu curry

Aceasta reteta are si varianta video.
Tocanele sunt unul dintre cele mai versatile preparate. Foarte robuste si satioase, sunt absolut delicioase si se pot prepara intr-o infinitate de variante.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 2 1/2 ore
Ingrediente:
1 kg pulpa de vita, taiata cubulete
2 cepe, tocate
1 praz mare, curatat si feliat
6 catei de usturoi, tocati
1 lingura de pasta de rosii
sare
piper
1 lingura de faina
1 lingura de curry
1 lingura de boia dulce
3-4 linguri de ulei de orez
1 lingura de mustar iute
600-700 ml fond de vita
150 ml vin rosu
mult marar proaspat, tocat
Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza carnea. Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita mare si se prajeste in 2-3 transe, la foc mediu-iute, pana se rumeneste uniform. Se scot cubuletele de carne si se transfera pe o farfurie. Se incinge cuptorul la circa 90-95 °C (gradatia minim).
Se adauga restul de ulei in cratita si se face focul mic. Cand este incins, se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 3-4 minute, amestecand frecvent, pana se inmoaie. Se adauga usturoi si praz si se continua alte cateva minute.
Se adauga vin, faina, boia, curry, pasta de mustar si pasta de rosii si se amesteca bine. Se da mixtura in clocot si se lasa sa mijoteze 2-3 minute. Se adauga carnea si sucul lasat de ea in farfurie. Se amesteca. Se adauga fond, cat sa acopere carnea. Se aduce mixtura la punctul de mijotare.
Se acopera cratita si se transfera in cuptor, la temperatura minima, timp de 2-3 ore. Se verifica sa fie frageda. Se adauga mararul tocat si se lasa la odihna 15 minute.
Nota:
Am folosit termenul “a mijota” pentru a denumi fierberea fara clocot a lichidului, care are loc undeva intre 90 si 95 °C. Am preluat termenul din franceza (mijoter) unde are acelasi inteles. In engleza: to simmer.

6 comentarii pe “Tocana de vita cu curry

    • Radu Popovici spune:

      @jollyca: Da, sunt cele mai practice. Daca fierbi mult fondul si il concentrezi, adica daca faci un glece, il poti pastra si in tavile pentru cubulete de gheata. Un cubulet la 1-2 portii da un gust nemaipomenit.

  1. memphis spune:

    Este a treia sau a patra tocana de vita pe care o postezi, toate insa diferite intre ele. Se vede ca iti plac tocanele; cred ca nici de la curryuri nu te dai inapoi. 🙂 Mi-a placut reteta o s-o retin. Ti-a facut placere s-o gatesti, ai glumit fain cu operatorul.

  2. jollyca spune:

    Excelent! De cand planuiesc si eu o tocana sanatoasa…

    Fondul e „la cub” sau din oase? Daca e la „cub” ai vreo marca preferata? Eu sunt destul de reticent la cuburile concentrate si nu prea am folosit…

    • Radu Popovici spune:

      @jollyca: Nu folosesc cubulete de concentrat decat rareori si nu am o marca preferata. Am o zi pe luna cand fac fonduri: alb de pui si brun de vita. Cel de vita este, de fapt, un „fond scurt”, ca sa economisesc timp. Dupa ce il degresez, il congelez in portii de 250 ml, in pungi de plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.