Tocana este unul dintre preparatele mele preferate apartinand bucatariei noastre. Eu o consider alternativa romaneasca la celebrele curry-uri gatite in Asia si nu numai. In mod traditional, tocana romaneasca se face cu cartofi, si asa am conceput si eu aceasta varianta. Diferenta este ca asezonarea o da, in principal, pasta “7 arome romanesti”, o mica inventie personala.
Folosirea acestei paste apropie tocana mea de curry-uri, atat prin faptul ca este mai bogat asezonata, cat si ca mod de efectuare a asezonarii, cam ca un hibrid de tocana si curry… adica un tocurry.
Sper ca modul in care am ajuns la aceasta denumire sa va faca sa zambiti. Mai trebuie sa si glumim in bucatarie. Dincolo de glume, insa, tocana mea chiar este delicioasa. Va poftesc s-o incercati si dvs.!
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute + temperare
Timp de gatit: 3 ore + odihna
Ingrediente:
1 kg pulpa de vita, taiata cubulete de 2 cm
600 g cartofi, curatati si taiati cubulete
4 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de seminte de chimen
3 cepe medii, tocate marunt
4 linguri de verdeata proaspata (preferabil marar)
sare
piper negru, proaspat macinat
500 ml vin rosu
2-3 linguri de pasta concentrata de rosii
1 lingura de faina, desfacuta cu 1 lingura de apa rece
200 ml fond (sau apa), sau cat este nevoie
rondele de ardei iute, pentru ornat (optional)
ramurele de marar, pentru ornat
Pasta 7AR
6 catei de usturoi, tocati
2 lingurite de pasta de ardei iute
2 lingurite de zahar
1 linguria de mustar iute
2 linguri de boia dulce
2 linguri de mieji de seminte de floarea-soarelui, prajiti si sarati
2 lingurite de cimbru uscat
Instructiuni:
Se spala bine bucatile de carne si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se tempereaza apoi, tinandu-le 1-2 ore la temperatura camerei.
Intre timp se piseaza semintele de floarea-soarelui într-o piua. Se adauga zahar, cimbru si usturoi si se continua pana se obtine o pasta omogena. Se adauga mustar, pasta de ardei iute si boia si se amesteca bine.
Se sareaza si se pipereaza cubuletele de carne. Se incinge uleiul intr-o cratita mare si se prajeste carnea la foc mediu-iute, in transe daca este nevoie, pana ce este uniform rumenita. Se scoate si se pune deoparte, pe o farfurie calda. Intre timp se incinge cuptorul la 95 °C.
Se face flacara mica si se adauga in cratita semintele de chimen. Se prajesc la foc mic 30-40 de secunde, amestecand. Cand incep sa sfaraie puternic, se adauga ceapa tocata; se sareaza, ca sa lase apa, si se amesteca 4-5 minute, racaind reziduurile caramelizate de pe fundul tigaii, pana ce ceapa se face transparenta si se inmoaie. Se adauga pasta 7AR si pasta de rosii si se amesteca bine 1-2 minute.
Se readuce carnea in cratita, se adauga vinul, pasta de amidon si, daca este nevoie, se completeaza lichidul cu fond (sau apa), cat sa acopere bucatile de carne. Se acopera cratita si se transfera in cuptor; se gateste 2 ore, amestecand de 2-3 ori in acest interval, ca ingredientele sa nu se lipeasca de cratita si sa se gateasca uniform.
Se adauga cartofii, se amesteca, se acopera cratita si se readuce in cuptor. Se lasa la gatit inca 30-45 de minute, sau pana ce atat carnea cat si cartofii sunt foarte fragede. Se scoate cratita din cuptor si se lasa la odihna 5 minute. Se gusta si se potriveste de sare si piper, daca este nevoie, se adauga patrunjelul proaspat si se amesteca. Se acopera la loc si se mai lasa alte 10 minute inainte de a se servi ornata cu firisoare de marar ssi rondele de ardei iute.
Sfaturi:
Este mai bine sa cumparati o bucata mare de pulpa decat acele pachete cu bucatele rezultate de la transare. Acestea provin din toate partile carcasei si nu se gatesc uniform. De asemenea, cand taiati bucata de pulpa cubulete, aveti grija sa taiati doar perpendicular pe fibra, nu paralel. Taierea paralela provoaca o alta aranjare a fibrelor carnii, iar bucatile taiate astfel vor fi, dupa gatire, mult mai tari decat cele taiate perpendicular.
Nu lasati usa cuptorului deschisa cat timp amestecati in cratita, adaugati cartofi etc. Temperatura din interior va scadea si timpul de gatit se va prelungi.
Nu va faceti probleme daca uitati tocana in cuptor chiar si dupa ce cartofii sunt facuti. Carnea va fi oricum foarte frageda si suculenta; cartofii se pot sfarama si veti fi putin depunctati la capitolul aspect, dar vor ingrosa astfel sosul si vor da “corp” tocanei.
Daca nu aveti la indemana marar, puteti folosi si patrunjel.
Puteti renunta la ornamentul cu rondele de ardei iute. Eu l-am folosit pentru un mic accent de culoare, tocanele nefiind chiar cele mai decorative preparate, dar si pentru ca imi place gustul iute.
Am o foame la ora actuala ca de cand am vazut poza mai tare ma roade stomacul. Arata senzational de bine…
@Daniela: Si inca n-ai gustat-o… 🙂
Deci cinste si pastei 7 arome!
Am observat ca tocana are un mare avantaj, ca mai toate mancarurile cu sos gatite mai mult. Chiar daca ramane pe a doua zi, parca e mai buna, chiar si a treia zi o mai cere lumea, ha,ha,ha,…….dar de obicei nu mai este.
Scapi de gatitul zilnic si e si foarte aromata cred. Cum se mai racoreste putin, cum o incerc.
@Corina: Corect, cinste si pastei 7AR! Ai remarcat bine. Tocanele, ca si curry-urile (ca si sarmalele sau unele ciorbe), sunt mai bune a doua zi, caci aromele au timp sa se imprieteneasca. 🙂
Tocana este un fix al meu si mancarea mea preferata. Am descoperit-o citind istoria lui Thiel Eulenspiegel si bucataria olandeza m-a fermecat. Am si eu retete de tocana, dar pasta aceea neaosa mi se pare un condiment potrivit pentru multe alte feluri de mancare. Chiar am sa incerc diverse combinatii. Cat priveste tocana, sa traiasca si sa infloreasca.
@Uica: Cinste tocanei! Pasta 7 arome romanesti chiar este versatila si mai toate experimentele mele au iesit foarte bine. ma bucur ca ti-a facut impresie buna. 🙂
Minunata tocana asta. O s-o incerc neaparat. Am mai facut tot de pe blogul tau spezzatino si carbonnade flamande ambele absolut delicioase. Nu ma mai opream din mancat. 🙂
@Yoyo: Asta este la fel de buna. Chiar mai aromata. 🙂 Si un pic mai picanta.
Iata o reteta “de manual” pentru obtinerea unei tocane perfecte. Chimenul prajit si cu pasta de condimente mi se par doua idei excelente. Imi lasa gura apa cand ma gandesc la tocurryul tau mai ales ca si mie imi plac la nebunie tocanele de vita. Ma bucur ca ai readus in discutie amestecul 7 arome. Merita mai mult atentie zic eu.
M-a distrat denumirea. Prima data am crezut ca ai gatit ceva japonez. 🙂
@memphis: Tocana ia ceva timp, dar reteta este simpla si iese de fiecare data, cu conditia sa fii putin atent. Ma bucur ca ti-a placut. 🙂